Világkonyha Blog: 2010. január

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Világkonyha Klub hírei - 2010. január

A pogácsa az egyik legrégebbi és legkedveltebb sütnivaló a magyarlakta vidékeken, de sok más nemzetnél is. Tuti recept viszont nem létezik, mert ahány háziasszony és vidék, annyiféleképpen készülhet a kis, kerek vándorútravaló.


Kicsi nagy kedvencünk mára két fesztivált is magáénak mondhat:


2004-ben rendezték meg az elsőt Zalaszentgróton,


2007-től pedig Kétegyházán is évente megméretnek a legfinomabb pogácsák.



A név eredetét a latin focus – tűz –szóból eredeztetik.

Utolsó hozzászólás

Nagy Andrásné Katalin üzente 14 éve

Hamubasült pogácsa? Uti pogácsa? A Pogácsa mindig finom,az itteni receptek remekek. Köszönjük.

Tovább 

Japán konyha


Egyetértés van a világ evőemberei között abban, hogy a japán konyhát vagy nagyon szeretni, vagy nagyon utálni lehet. A szigetország gasztronómiája a világ valamennyi konyhájától különbözik, beleértve ázsiai szomszédjaiét is. Az ételeket a nyers alapanyagok használata, a rengeteg tengeri élőlény, a szója mindenféle formája, a gyors elkészítési módszerek és a semleges ízvilág jellemzi. És ami a legfontosabb: a japánok a világon talán a legnagyobb figyelmet szentelik az ételek esztétikájának.

Utolsó hozzászólás

B Klári üzente 14 éve

Nem nagyon láttam receptet én sem a cikkeink között. Mindenképpen pótoljuk. Milyen távol-keleti ételeket szeretnél kipróbálni?

Tovább 

 

Grúz konyha


Aki már járt Grúziában, a Fekete-tenger menti ex-szovjet tagköztársaságban, annak minden bizonnyal része volt a messze földön híres grúz vendéglátásban: megízlelhette különleges fűszerezésű, többnyire dióval készült ételeit, a sajtos lepény különböző fajtáit (hacsapuri), illatos lepénykenyerét, márkás konyakjait, zamatos borait. A grúzok általában több órát töltenek el az ételekkel roskadásig megrakott, terített asztalnál.

Utolsó hozzászólás

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

SZUPER DOLGOK VANNAK ITT!!GYAKRAN JÖVÖK,már látom!!!

Tovább 

Maszáj konyha


A maszájok kulináris szokásait nem éppen európai gyomorra méretezték: kedvenc reggeli italuk a felerészt tejből, felerészt marhavérből kevert turmix. Szép rózsaszínű lé, és igen tápláló, főleg, ha még frissen, melegen fogyasztjuk. De nem ez a maszáj harcosok egyetlen meglepő szokása.



szavanna2.jpg (23774 bytes)
























Gyakran esznek bogyókat, nyers vagy épp csak megsütött vadhúst, kecskét, vért, a mi fűszereinkből pedig alig ismernek néhányat.

Tovább 

Az ókori perzsák étkezési szokásairól

 

Az ókorban Irán gazdag mezőgazdasági adottságokkal bírt, emellett pedig élénk kereskedelmet folytatott a görögökkel és a rómaiakkal. Ez azt eredményezte, hogy rengeteg fűszer, dió, cukor és egyéb földi hívság utazott át ezeken a területeken.

 

 

network.hu

A perzsa királyi udvar lakomái meglehetősen híresek voltak, olyannyira, hogy a görögök is átvettek tőlük bizonyos étkezési szokásokat, például a kereveten fekve étkezést. Sztrabón, az ókor legnagyobb földrajztudósa Geographika című művében a következőket írta:

 

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"A perzsák pazarul étkeznek, egész állatokat, sokat és sokfélét tálalnak fel.

Tovább 

Először is tervezzük meg a tálalást. Szükségünk lesz egy török kancsóra és kis kecses tulipánforma pohárkákra (vagy valami hasonlóra). Ez a menta- vagy almateához kell. Aztán egy kb. franciaágynyi hely a földön. 2-3 pokrócot és egy viaszos vászont leterítünk ott a földre, majd egy vidám mintás selyemszerű "abroszt". Méteráru boltban szerezhetsz be ehhez anyagot igen kedvező áron.

 

 

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hosszúkás lapos és félgömb alakú kisebb-nagyobb kerámia vagy fémtálak is jól jönnének.

Tovább 

A kolostor-gasztronóni a nem éppen ismert szóösszetétel. Nézzük mi van mögötte.


Nemcsak áhítattal élnek a megszentelt falak között a kolostorok lakói. Érdemes e sajátságos gasztronómiai lelőhelyeken kutakodni, és belekóstolni az apácák, szerzetesek főztjébe.



Van aki kifejezetten ezt a gasztronómiai témakört kutatja, és szép kis receptárat gyűjtött össze. Az eredetileg közgazdasági diplomával rendelkező külkereskedő Javier de Sagastizabal immár két évtizede foglalkozik azzal, hogy végigjárja spanyol kolostorokat.

Tovább 

Zsidek László gyerekkora óta gasztronómiával foglalkozik, az országot-világot Ízvadászként járja, ahol szakértő szemmel ismerkedik az éttermek kitűnő fogásaival, séfjeivel, gasztronómiai remekivel. Mindebből számos televíziós és rádiós műsor, riport és újságcikk és receptkönyv is született. Aktív közéleti tevékenysége során találkozhattunk vele országos és helyi kultúrális, szabadidős, sport, öko rendezvényeken, társadalmi segélyprogramokban egyaránt.

Tovább 

Kiszely István jeles magyarságkutató a nagy közönségsikernek örvendő előadás szerkesztett, rövidített változatát olvashatják.

 


 


 

Ki kell ábrándítanom önöket, mert én nem vagyok történész. Biológus, orvosember vagyok. Soha nem akartam a magyar őstörténettel foglalkozni. Nagy alapkutatásom az volt, hogy a múltat hozzuk össze a jelennel.

Utolsó hozzászólás

Polgár Katalin üzente 14 éve

Kiszely István fantasztikus, igazi megszállott MAGYAR EMBER, magyarságkutató és rendkívül termékeny író. Szegényebb lennék, ha nem ismerném , csak részben is munkáit és ÖT is.
Örömmel tölt el,hogy dedikált könyveink vannak a polcainkon, amiket mindig idézetekkel kisér. Számunkra a következőt írta:
" Jó magyarnak lenni igen nehéz, de nem lehetetlen." /Széchenyi Itsván/
A keresőben nagyon sok munkájára rátalálsz.

Tovább 

Ráspi, azaz Horváth József 1992-ben alakította át szülei fertőrákosi házát étteremmé. A név azóta márka lett. Ám míg idáig a vendégek zarándokoltak a fővárosból a Sopron melletti településre, most a híres szakács-borász hozza éttermét Budapestre.


hvg.hu: Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban is több nemzetközileg elismert, csillagos étterem működik távol a nagyvárosoktól, kicsi, néha egészen eldugott falvakban. Ezért nyitotta meg pont Fertőrákoson az éttermét?

Utolsó hozzászólás

Csillag Virág üzente 14 éve

Nem hiszem, hogy 10 ezer forint több havi fizetésed, és ennyiből kijön egy 3-4 fogásos ebéd vagy vacsora a Ráspiban.
Persze ez sem olcsó, sőt, de ha tényleg nagyon jó, valami ünnepi alkalom kapcsán talán megengedheti magának az ember.
Kérdés, hogy tényleg jó-e.

Tovább 

Végy 4 medvetalpat, 2 hódfarkot, fél kiló bölényhúst, 1 mocsári madár húsát, egy marék erdei vörösbogyót a folyóparti erdőből, májusi citromfüvet...

 

Na jó, ezeket inkább kihagyjuk...

 

Felhasználunk viszont vadrizst, ami indiánrizsként is ismert és más, itthon is kapható nyersanyagokat.

 

A receptekkel viszont várunk a következő bejegyzésig, hogy kellőképpen ráhangolódhassunk e szellemvilággal, több ezer éves tapasztalattal átitatott kultúrára.  Előbb felkeltjük, felidézzük az ősi ételkészítési hagyományokat.

Tovább 

Vörösbab-leves



- Hozzávalók 4 személyre: 7,5 dl zöldségleves, 350 g kockára vágott burgonya, 150 g kockára vágott cékla, 100 g finomra vágott póré, 2 közepes hámozott, finomra vágott paradicsom, 1 zöld chilipaprika magostól, apróra vágva, 300 g főtt vörös bab, 2 evőkanál földimogyorókrém, 1 teáskanál oregánó, só.

- Elkészítés: A zöldségeket a mogyoróvajon megpároljuk, felöntjük a zöldséglével és 10 percig főzzük. Hozzáadjuk az előfőzött vörös babot, és fűszerezzük a levest.

Tovább 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu