Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az ókori perzsák étkezési szokásairól
Az
ókorban Irán gazdag mezőgazdasági adottságokkal bírt, emellett pedig
élénk kereskedelmet folytatott a görögökkel és a rómaiakkal. Ez azt
eredményezte, hogy rengeteg fűszer, dió, cukor és egyéb földi hívság
utazott át ezeken a területeken.
A perzsa királyi udvar lakomái meglehetősen híresek voltak, olyannyira, hogy a görögök is átvettek tőlük bizonyos étkezési szokásokat, például a kereveten fekve étkezést. Sztrabón, az ókor legnagyobb földrajztudósa Geographika című művében a következőket írta:
"A perzsák pazarul étkeznek, egész állatokat, sokat és sokfélét tálalnak fel. A terítők, a poharak és egyebek kiállítása pompás, úgyhogy minden aranytól és ezüsttől ragyog. Borozás közben tanácskoznak a legfontosabb dolgokról, és szigorúbb határozatokat hoznak, mint józan állapotban".
A mai iráni konyháról
A mai iráni konyha leginkább talán a közel-keleti országok konyhájához hasonlít a legjobban, de merít ötleteket több kaukázusi, balkáni és Észak-Indiai étekkútból is. Mindenféle túlzás nélkül konstatálhatjuk, hogy a mai iráni konyha meglehetősen szerény: egy étkezés kevés fogásból áll, az ételeken belül pedig nincs olyan túlburjánzó fűszerhasználat, mint például egy orgiát idéző grúz, vagy Észak-indiai fogásoknál. Sőt, nagyon is kevés van: a hús - húsízű, a paradicsom – paradicsomízű, a nemzeti eledelnek tartott rizs (polo) egyszerűbbnek mondható, a hagyma pedig egyenesen nyers valójában fogyasztandó. Utóbbi azért van, mert azt mondják az irániak, hogy ez nagymértékben segít az emésztésben. Furcsa, de meg lehet szokni – sőt, aztán egyszer csak nagyon könnyű rákapni az effajta étkezésre.
Az irániak ritkábban esznek levest, mint az európaiak. A leveseik sűrűek, a húson kívül zöldségekből, joghurtból és különféle füvekből állnak. A legelterjedtebbek az as és a masztohjar.
A húsok közül a birka
örvend népszerűségnek, de fogyasztanak marhahúst és a baromfit is.
Húsból készült nemzeti specialitásaik főleg a nyárson, parázson sült
különféle kebabok, amelyeket fűszerekkel, vajjal és rizzsel tálalnak.
Gyakran szerepelnek az étlapon a folyami és tengeri halak is - kedvelt
csemegéjük a pisztráng. Az irániak asztalán több formában is ott vannak
a tejtermékek, ismeretes, hogy a sajtot már sokkal előbb ismerték és
fogyasztották, mint a franciák.Jellemzőek a saláták és gyümölcsök,
amelyeknek nem csak a konyhán veszik hasznát, hanem önmagában, nyersen
is fogyaszthatják azokat. Az irániak asztalán gyakran láthatunk friss
bazsalikomot, kaprot, koriander zöldjét és metélőhagymát. Iránban sok
gyümölcs terem. Fölöttébb kedvelik a dinnyét és a szőlőt, amelyeket
gyakran juhsajttal és kenyérrel fogyasztjanak. Gránátalma, mandula,
datolya és füge sok helyen vadon is nő.
A lapos, lepényszerű kenyérféléket Iránban főleg búzalisztből készítik, a legismertebbek talán a szangak és a lavas. Ezek ízletesek, és még vaj nélkül is fogyaszthatók. A lepénykenyeret vagy forró kavicsokon, vagy különleges, földbe ásott kemencében (tandirban) sütik, amivel már ugyebár találkozhattunk üzbég és Észak-indiai vacsoráinkon is. A tésztát a kemence izzó falaira vetik, s ha az megsült, magától majd magától leválik.
Érdemes említést tennünk a dugh nevű hűsítő, szomjoltó
italról, ami nem más, mint ásványvízzel felhígított joghurt, sóval,
mentafűvel ízesítve. Elképzelhető, hogy vacsoránkon mi is kaphatunk
ilyet. Az irániak "nemzeti" itala azonban mégis csak a tea, bár a
teaházaikat is "kávéház"-nak nevezik. A teát kínai és üzbég kereskedők
szállították a Távol-Keletről az országba. Az irániak számára a tea a
létfenntartásnak is eszköze: nyáron, a negyven fok feletti hőségben
hűsít, télen, a nagy hidegben melegít. A teához ismert keleti
édességeket szolgálnak fel.
forrás: Terebess Ázsia E-tár
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Akciós ”Rekord Hét” a Tupperware -ral
Az ősmagyar konyha alapételei és a Bodag - őseink hamuban sült pogácsája
A kóser konyha szabályai
Közép-ázsiai konyhák jellegzetességei és történelme