Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az ünnepnapoknak megvan a sajátos, bensõséges hangulata, ezt a
hangulatot pedig az ünnepi ételekkel tehetjük fényesebbé. A magyar
konyha ezeréves tapasztalatait felhasználva olyan ünnepi ételeket
ajánlunk melyek magukban hordozzák a hagyományos konyha legfõbb
vonásait, de jelen korunkhoz igazodnak.
Szilveszter
Régi paraszti hagyományok szerint az újévi jókívánságoknak nagy jelentõségük van, befolyásolják a következõ évi munkát, a termést, az újévi cselekedetek hatással vannak az egész évre.
A kuszkusz berber eredetû szó, olyasmit jelentett, hogy ,,jól
megsodort". Sok helyen még ma is kézzel sodorják-pödörik gömböcökké,
enyhén benedvesített és belisztezett keménybúzadarából.
A lisztes víz vékony filmmel vonja be a parányi labdacsokat, melyeket azután különbözõ méretû sziták segítségével méret szerint szétválogatnak, leszitálván róla a fölösleges lisztet is. Aztán szétterítik a napon, s kiszárítják. Az eljárás lényege az, hogy egy pergõs valamit állítsanak elõ, vagyis a gõzölés vagy áztatás során ne keletkezzen belõle pempõ (mint a tejbegríz vagy a puliszka esetében).
|
|
A kuszkusz észak-afrikai specialitás, az étel alapját házilag készítik. Egyenlõ mennyiségû búzadarát és lisztet gyúrnak-forgatnak-ráznak össze kevés sós vízzel addig, amíg a dara átmérõje a kétszeresére nem nõ és teljesen gömbölyûvé nem válik. Ekkor kevés olajjal locsolják meg. Mivel a munka nagyon fáradságos, a háziasszonyok egyszerre nagyobb mennyiséget készítenek, és a maradékot szétterítik száradni, mint nálunk a gyúrt tésztát. A kuszkusz készítése és a felhasznált alapanyagok sora vidékrõl vidékre változik; Marokkóban sáfránnyal, Algériában paradicsommal, Tunéziában pedig jó csípõsen, Harissa szósszal (chili, fokhagyma, kömény, koriander, olívaolajjal) szeretik.
15 éve | B Klári | 1 hozzászólás
Süssünk végre otthon is pitát. Nem olyan nehéz!
Hozzávalók: 1 csomag szárított élesztõ, 1 evõkanál cukor, 375 ml víz, 1 teáskanál só, 1 evõkanál olívaolaj, 450 g liszt
Keverjük
össze az élesztõt, a cukrot és a vizet egy nagy keverõtálba, várjunk
vele tíz percet, míg az élesztõ kelni nem kezd. Keverjük hozzá a sót és
az olajat, majd a lisztet is. Dagasszunk belõle közepes keménységû
kenyér tésztát. Szórjuk meg a tetejét liszttel, majd egy száraz
konyharuhával takarjuk le, és kelesszük egy órán át.
Nagyon praktikus, könnyel elkészíthetõ vendégváró vacsora az
Egészben sütött karácsonyi lazac
Míg a hal a sütõben párolódik, addig feldíszíthetjük a karácsonyfát, becsomagolhatjuk az ajándékokat vagy elkészíthetjük az ünnep többi fogásait.
Egész lazacot vásároljunk, körülbelül 2-2,5 kg-osat. A halat mossuk
meg alaposan, majd dörzsöljük be sóval. Fûszerezzük kívül-belül hal
fûszerkeverékkel.
Alufóliából tépjünk le három hosszú csíkot,
jóval hosszabb legyen, mint a lazac.
A lazacfélék leginkább az Ó- és Újvilág északi részein elterjedtek. Évtizedekkel ezelõtt még hálóval, horoggal fogták ki a gazdaságilag jelentõs, igen jó húsú lazacfajokat, igencsak kis mennyiségben, így nem csoda, hogy szinte megfizethetetlen árunak számított. Idõközben az óriási igény következménye képpen kialakult a lazacok tömeges szaporításának folyamata is: napjainkban a nemes lazacot többségében óriási méretû, zárt ketrecekben tenyésztik
Lazactatár krémsajttal
Hozzávalók: 40 dkg füstölt lazac 20 dkg natúr krémsajt 1 fej lilahagyma vagy egy szál póré 1 db lime leve 1 teáskanál mustár bors |
Elkészítés: A lazacot apróra vágjuk, és villával még egy picit átdolgozzuk. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és a többi hozzávalót, majd alaposan elkeverjük. A hal elég sós, ezért sózni nem szükséges. Ha lehet, 1-2 órát hagyjuk állni a hûtõszekrényben, hogy az ízek összeérjenek. |
Sült kacsacomb fahéjas meggyraguval
Hozzávalók:
A megtisztított kacsacombokat sózd be alaposan, és dörzsöld be kakukkfűvel. A bőre alá szurkáld be a fokhagymát. Forró sütőben először párold meg alufólia alatt, aztán fólia nélkül, gyakran locsolgatva süsd aranysárgára. A meggyet forgasd át felforrósított vajon, ízesítsd cukorral, fahéjjal, vörösborral és kevés citromlével.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás