Világkonyha Blog: 2007. október

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2472 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2472 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2472 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2472 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Világkonyha Klub hírei - 2007. október

68608_250178_normal

Naspolya /MESPILUS GERMANICA/

VIRÁGZÁS:Májiustol-juniusig.

GYÜMÖLCSÉRÉS:Késõ õsszel

A NASPOLYA ELÕÁZSIÁBÓL SZÁRMAZIK,ÉS MÁR ÉVEZREDEKKEL EZELÕTT ELTERJEDT KÕZÉP -EURÓPÁIG,AZ AKKORI GERMÁNIÁIG. Az a téves feltételezés,hogy onnan származik latin germenicus,fajtanévbõl származik.Ez ma már alig ismert növény faként vagy cserjeként nõl, fa eléri a 6 méter magasságot. A kezdetben zöldes rozsdavörös gyümölcs késõ öszre megbarnul,ekkor kemény,és elsõ fagyokig fenn kell hagyni a fán.Szedés után addig tároljuk mig meg nem puhul és el nem veszti csersavtartalmának egy részét.E68605_040304_normal68606_121491_normal68607_921097_normalzután nyersen is fogyasztható:Szénhidrátot és pektint tartalmaz.Más gyümölcsökkel keverve izes lekvár készithetõ belõle.Italok izesitésére is használják.Naspolya melegebb országokbol származik ezért elsõsorban az enyhe fekvésû,napos félárnyékos termõhelyeket kedveli.a fiatal fa ágai tövisesek,az uj hajtások fehér filcesen szörõsek.

Tovább 

Mennyire hasonlítanak a francia étkezési, ételkészítési szokások a magyarokéhoz?


A franciák reggelire egyszerû és könnyen elkészíthetõ ételeket fogyasztanak. A kávéhoz croissant esznekvajjal és jammel. A mi szokásainkkal ellentétben, õk reggelire épphogy csak harapnak valamit, ebédelni szintén nincsen

sok idejük, ezért a gyorsan elkészíthetõ ételeket részesítik elõnyben. Általában salátát esznek sajttal vagy hússal. Este, amikor összejön a család, hogy együtt étkezzenek és megbeszéljék a nap történéseit, elõételnek erõ- vagy krémlevest tálalnak.

Tovább 

 

A magyar konyha eljárásai alig térnek el más népek konyhájának ételkészítési eljárásiról, mert a világ bármelyik részén szintén fõzéssel párolással vagy sütéssel készítik az ételeket.
A magyar konyha éppen azoknak a különleges eljárásoknak köszönheti jó hírnevét, amelyek egyéb népek sütési és fõzési módjától megkülönböztetik. Pörkölt és paprikás ételeink alapja az olvasztott sertészsírban pirított hagyma, fûszerpaprikával keverve. A sertészsír azért a legmegfelelõbb, mert kellõ hõfokra hevítve a legjobban kioldja a hagyma illóolaját.

Tovább 

Mátyás Király korából és az õt követõ idõkbõl már bõséges adataink vannak. Mátyás király asztalára az ételek bõ és változatos sora került. A hazai és külföldi tudósok gazdagnak mondják hazánkat minden állat- és növényfajtában. A királyné olasz volt, így erõsen érvényesült az olasz befolyás a fõúri és nemesi konyhákon. Szakácsai is magyarok voltak.

A nyárson és rostélyon sülteken kívül készítettek még ételeket üstökben, bográcsban, lábasokban.

Tovább 

A magyar ételek elkészítési módja napjainkban - talán szerencsére - korántsem azonos õseinkével. A honfoglalás elõtti korban már megtalálhatóak azon ételek alapjai, amelyeket - fejlesztett formában - ma is ismerünk. Az osztjákoktól örököltük a bablevest, az azerbajdzsánoktól a gulyáslevest. A töltött káposzta õse a szárma. Ez a szõlõ- vagy káposztalevélbe töltött és rizzsel kevert hús török eredetû étel, többek között ez is egy bizonyíték arra, hogy a török hódítás igen nagy hatással volt a magyar konyha kialakulására.

Tovább 

Milyen színeket használjunk a konyhában?

Ez egy rendkívül kényes kérdés, legjobb ha Feng Shui tanácsadó véleményét kérjük ki, ugyanis színét meghatározza a konyha elhelyezkedése, (hogy mely égtáj fele néz), a nagysága és a természetes fény mennyisége is. Piros szín jól hat az emésztésre, ezért lássuk el kis konyhai kiegészítõkkel, mint például terítõ, gyertya, virágos vagy gyümölcsképek. Az étkezõ részben a fehér a fekete, a szürke vagy ezek kombinációja kerülendõ, ugyanis bizonyított dolog, hogy az effajta színek látványa csökkenti az étvágyat.

Tovább 

A konyha kialakítása Feng Shui módszerek szerint

A mai rohanó világban az otthon egyik legfontosabb része a konyha, mivel a családtagok este találkoznak, és vacsora közben tudják csak megbeszélni a napi eseményeket. Nem véletlenül nevezik Magyarországon a konyhát családi tûzfészeknek. Ezért nagyon fontos úgy kialakítani a Feng Shui elveivel, hogy itt az emberek a lehetõ legjobban érezzék magukat.

Kínában a gazdagság szimbólumának tekintik a konyhát, ezért elrendezését, bútorzatát nagy körültekintéssel tervezik meg.

Tovább 


Reformtáplálkozás

A reformtáplálkozás nem csupán hús-, zsír és cukormenetes étrend, hanem egy átfogó, sokrétû szemléletváltozás, amelyben az egészség helyreállításán, a természetes íz és étvágy megõrzésén, s új ízek megismerésén van a hangsúly. A legfontosabb ebben a folyamatban, hogy a táplálkozási szokásaink megváltoztatását tudatossá tegyük. Higgyünk abban, hogy szokásaink megváltoztathatók, ha kellõ ismeretekre teszünk szert ezen a téren, és elegendõ energiát fordítunk az irányváltásra.

Tovább 


Érdekességek a nagyvilág gasztronómiájából

A nyugat-európai vásárlók már kezdenek rájönni, hogy az élelmiszereknek nem a kinézete a legfontosabb, hanem a beltartalmi értéke. Egyre kevesebben vágynak az azonos méretû, jellegtelen ízû, fényesre dörzsölt gyümölcsökre. Mind több emberben tudatosul, hogy a nagy méret, a vonzó szín az agyonvegyszerezés következménye. Az ily módon termesztett zöldségben feldúsul a mûtrágya és a különféle permetlevek, amelyek a szervezetbe kerülve rákot és különféle mérgezési tüneteket okoznak.

Tovább 

Gundel Károly: "Hogy mi a magyar ételek ízletességének titka? Végy egy konyhát, amelynek ükapja kaukázusi, dédapja olasz, nagyapja török, sógora osztrák, nagybátyja francia; Keress ehhez egy népet, amelynek jó ínye, fejlett ízlése, és emellett érzéke, kedve van a fõzéshez." Ezt mások ezzel a megjegyzéssel egészítették ki: A magyar konyha értéke, hogy a legegyszerûbb nyersanyagokból is a legváltozatosabb ételeket hozza létre a legfondorlatosabb módon.

Tovább 

Új ételkészítési eljárások

Aki már kóstolta készséggel elismeri, hogy a korpás kenyerek íze sokkal finomabb, mint a fehér kenyéré, de hiányolják a héjuk ropogósságát. Ez a probléma azonban viszonylag könnyen megoldható. A sikér nélküli liszttel (pl. rozsliszttel) kevert kenyerek héja ropogósabbá tehetõ, ha a tésztájukat túldagasztjuk. Normál esetben addig kell dagasztani a kenyértésztát, ameddig összehurkázódik, és kisimul. Ha ezt követõen tovább gyúrjuk, akkor a rozsliszttõl mind jobban leragad a tál aljára.

Tovább 

Az utazási kedv növekedésével nálunk is mind többen mennek külföldre. A trópusi országokba igyekvõk a helyi ételspecialitásokon kívül kóstolják meg az arrafelé honos gyümölcsöket is, mert csak így kapnak teljes képet az ott élõk gasztronómiájáról. Ha nem is fog ízleni mindegyik, legalább elmondhatjuk, hogy: ezt is megismertük. Azért is célszerû megismerni a trópusi gyümölcsöket, hogy kibõvíthessük velük az étrendünket. Dr. Velich István ismeretterjesztõ könyveibõl megtudhatjuk, hogy a világon 1500 fajta gyümölcs létezik, ebbõl 150-et termesztünk, és csupán kéttucatnyi az, amit rendszeresen fogyasztunk.

Tovább 

Mivel télen a vitaminszükségletünket többnyire déligyümölcsbõl fedezzük, érdemes róluk bõvebben is szólni. A trópusokon és a Földközi-tenger mellékén termelt gyümölcsök választéka óriási, de más európai országokhoz hasonlóan nálunk is citromból narancsból mandarinból grépfrútból banánból kivibõl, ananászból fügébõl és datolyából fogy a legtöbb. A citromnál kerüljük a nagy, vastag héjúakat, mivel a kisebb méretû, vékony héjú fajták több levet adnak, így relatíve olcsóbbak.

Tovább 

Konyhai eszközök és készülékek fejlesztése

A férfiak állítólag ijedtükben találták fel a porszívót, a mosógépet, a padlókefélõt, a mosogatógépet, és más otthon használatos szerkezetet, amikor a nõk megkérték õket, hogy segítsenek a háztartásban. Ez a XX. század elején átélt sokk ma is érezteti a hatását, mert a férfiak száz év után sem lettek háziasabbak. Most is töretlen aktivitással gyártják rakásra nõtársaiknak a különféle háztartási eszközöket, gépeket, hogy minél kevésbé kelljen részt venniük a házimunkában.

Utolsó hozzászólás

kovacs janos üzente 15 éve

"Háztartásunk és a klímavédelem
MOSÁS
I
TUDTA ÖN?
Az automata mosógép által felvett energia 10-20%-a a szivattyút és a motort
működteti, a többi a vizet melegíti.
Hogyan csökkenthetjük a mosás energiaköltségeit?
• Vásárláskor helyezzük előtérbe az energiatakarékos programmal rendelkező,
alacsony energia-és vízfelhasználású, részprogrammal rendelkező mosógépeket!
• A háztartás nagy vízfogyasztója az automata mosógép. Egy teljes mosás során a
régebbi típusú gép kb. 140 liter vizet használ fel (előmosás + mosás + ötszöri
öblítés, azaz 7 x 20 liter). A mai gépek már 50-80 literrel üzemelnek. Ezért a régi gép
meghibásodása, nagyjavítása esetén mérlegelhetjük, nem éri-e meg inkább új,
energia- és víztakarékos mosógépet beszerezni.
• A megengedett maximális ruhamennyiséggel mossunk! (Kevesebb ruhával
majdnem ugyanannyi energiát és vizet használ el a gép, hacsak nincs benne
résztöltetes program.)
• Mosásnál részesítsük előnyben az alacsonyabb hőfokú programokat, pl. a 40 °C-os
kímélő programot! Főzőprogramot csak valóban indokolt esetben használjunk!
• Használjunk mosószódát, mely vízlágyító, tisztító, zsíroldó és környezetbarát.
VASALÁS, SZÁRÍTÁS
TUDTA ÖN?
A már nálunk is kapható elektromos szárító nem szárítja meg jobban a ruhát,
mint a szabad levegő, de kb. kétszer annyi energiát fogyaszt, mint a mosás!
Hogyan csökkenthetjük a vasalás és szárítás energiaköltségeit?
• Ha szépen teregetünk, nem kell annyit vasalni.
• Vasalásnál (a fagyasztáshoz hasonlóan) a víz okozza a nagy energia-
felhasználást. Kerüljük a nagyon nedves ruhák vasalását!
• Energiát takaríthatunk meg, ha a ruhákat vasalás előtt csoportosítjuk: először az
alacsonyabb, majd a magasabb hőmérsékletet igénylőket vasaljuk!
• A vasalót érdemes vasalási szünetekben a konnektorból kihúzni, ugyanis sok
készülék akkor is fogyaszt, ha a kapcsoló „0" állásban van.
# ##
KlíMAvédelmet!
Magyar
Természetvédők
Föld Barátai Magyarország
"

Tovább 

  1. Nagy nyomáson főzött és fagyasztott élelmiszerek → Élet és Tudomány, 1993/45 szám (1438. oldal)
  2. Zöldségek savanyítása fermentálással → Ideál, 1999. október (59. oldal)
  3. A kelt tésztában lezajló fizikai folyamat tudományos magyarázata → Magyar Konyha, 2001. március (22. oldal)
  4. Hogyan megy végbe a mézkészítés a méhek belső szerveiben → Népszabadság, 2001. május 17. (30. oldal)
  5. Surányi Dezső: Aszaló napsugár (Téka Könyvkiadó - 1990)
  1. Telített, telítetlen és többszörösen telítetlen olajok zsírsavtartalma ? Elixír, 1998. november (17. oldal)
  2. Rizsfajták ajánlása ? Ideál, 1999. február (53. oldal)
  3. Koleszterin és rák ellen védõ tojás ? Népszava, 1999. április 29. (10. oldal)
  4. Különbözõ zöldségek és gyümölcsök hatása a szervezetre ? Ideál, 1999. augusztus (16. oldal) és Elixír, 1999. augusztus (32. oldal)
  5. Különféle ét- és salátaolajok jellemzõi ? Vendéglátás, 2000. augusztus (10.

Tovább 

Budapest 12 legjobb étterme a vendégek értékelése szerint (ábécé sorrendben)

- Alabárdos étterem
- Budavári Fortuna étterem
- Corvinus étterem (Hotel Corvinus Kempinski)
- Dominican étterem (Hilton Hotel)
- Fausto's Ristorante
- Gambrinus étterem
- Gundel étterem
- Kisbuda Gyöngye étterem
- Mágnáskert étterem
- Monarchia étterem
- Vadrózsa étterem
- Valentine étterem (Várkert Casino)

A vendéglátó szakma neves szakemberei
(séfek, étteremtulajdonosok) és újságírók által összeállított
toplista Magyarország legjobb éttermeirõl
(ábécé sorrendben, 2006. évi adat)

A szakmai zsûri által háromcsillagosnak nyilvánított éttermek:

  1. Faust's étterem - Budapest
  2. Gundel étterem - Budapest
  3. Lou Lou étterem - Budapest
  4. Páva étterem - Budapest
  5. Rosenstein étterem - Budapest
  6. Tanyacsárda - Lajozsmizse

A szakmai zsûri által kétcsillagosnak nyilvánított éttermek:

  1. Admirális étterem - Érd
  2. Alabárdos Étterem - Budapest
  3. Arany kaviár étterem - Budapest
  4. Fehér szarvas étterem - Eger
  5. Fregatt Arizona étterem - Pécs
  6. Kistücsök étterem - Balatonszemes
  7. La Maredo étterem - Gyõr
  8. Matteo étterem - Budapest
  9. Oliva étterem - Veszprém
  10. Ráspi étterem - Fertõrákos
  11. Spoon Café and Lauge - Budapest
  12. Tercia étterem - Sopron
  13. Villa Medici - Veszprém

A szakmai zsûri által egycsillagosnak nyilvánított éttermek:

  1. Baraka Restaurant & Lauge - Budapest
  2. Bock bisztró - Budapest
  3. Budavári Fortuna Étterem - Budapest
  4. Kakas étterem - Budapest
  5. Mokka Café & Restaurant - Budapest
  6. Múzeum Kávéház és Étterem - Budapest
  7. Spoon étterem - Budapest
  8. Tom George étterem - Budapest
  9. Vadrózsa étterem - Budapest

Tovább 

EGZOTIKUS GYÜMÖLCSÖK SZÓTÁRA

abiu
afrikai olajpálma
akébia
aki
akiszilva
aligátorkörte
ambarella
amerikai datolyaszilva
amerikai mogyoró
ananász
ananászcseresznye
annóna
aranybab
aranykanálfa
arany mombinszilva
arazá
árvamimóza
atemoja
ausztrál dió
avokádó
babakó
babkávé
balzsamalma
balzsamtök
banán
banánmarakuja
baobab
bámia
barackpálma
barbadoszi cseresznye
bársonyalma
batáta
bengálibirs
bergamotcitrom
bergamotnarancs
bilimbi
biribá
bogyósjukka
bordás szivacstök
brazil cseresznye
brazil dió
brazil guáva
buritipálma
cédrátcitrom
ceyloni egres
chilei araukária
citrancs
citrom
citronád
citronátcitrom
Costa-Rica guáva
cukoralma
cseresznyemirtusz
cserimoja
csillagalma
csillaggyümölcs
csirimojó
csironja
csodabogyó
csupacsupa
datolya
datolyaszilva
dél-amerikai szapota
dinnyefa
dumpálma
durián
dzsambolán
dzsekfrút
dzsenipa
dzsenipapó
édesburgonya
édes citrom
édes granadijja
egymagvú tök
ehetõ gyertyafa
ehetõ inga
Engelmann fügekaktusz
fásalma
fehér szapota
feijoa
fejesakác
fekete datolyaszilva
fenyõmag
festõ mangosztán
filodendron
florentina
földicseresznye
földimandula
földimogyoró
földiszederdzsem gy.

Tovább 

A dubai konyha mesterien ötvözi a különböz? közel-keleti konyhák hagyományait.

A régióban jól ismert "kötelez?k" - mint a rizzsel töltött szõlõlevél, a humusz vagy a shawarna (alias gyros) - mellett a helyi specialitásokat se hanyagoljuk el! A bárány elkészítéséhez Dubaiban is remekül értenek, különösen finom a matchbous (fûszeres bárányhús rizzsel) és a hareis (zsenge bárány párolt búzával).

A desszertek szintén kitûnõek: az Umm Alit - szó szerint Ali mamáját -, az Esh asarayát - a hárem kenyerét - és a mehalabiyát, a rózsavízzel és pisztáciával ízesített pudingot feltétlenül kóstoljuk meg.

Tovább 

Paella
spanyol nemzeti étel: különféle húsokkal, tenger gyümölcseivel és zöldségekkel fõzött sáfrányos rizs. Spanyolország Földközi-tenger menti, rizstermesztõ vidékeirõl terjedt el; a leghíresebb a valenciai paella.
Az ételt a paellera nevû lapos, füles serpenyõfélében fõzik, és hagyományosan abból is fogyasztják.
Elkészítése a következõ: a kicsire vagdalt húst (csirkét, sertést, nyulat) vagy a tenger gyümölcseit (garnélát, szkampit, kagylót, tintahalat) olívaolajban párolják hagymával, fokhagymával és zöldfûszerekkel, majd kiveszik a paellerából és félreteszik.

Tovább 

Turrón


A turrón arab származású édesség, amit a 16. században hoztak be Spanyolországba. Legfontosabb összetevõi a méz, a cukor, a tojásfehérje és a pirított mandula. Sokféle típusa létezik, marcipános, kókuszos, kesudiós, mogyorós vagy éppen ez a kakaós. Volt szerencsém párat kóstolni Spanyolországban.


Ez a turrón kakaós ízesítésû, teljesen úgyis néz ki, mint egy tábla csoki, azt leszámítva, hogy nem kockákból, hanem nagyon vékony csíkokból állt.

Tovább 

a paella

Legfõbb elv, ami maradék a konyhában van az mind bele. Minden húsféle, tengergyümölcsei, és akár zöldségfélék is. Ha vásárolni kell hozzávalókat, akkor a minimum:

20 dkg. sertéshús, 1 csirke mell, 20 dkg. rákhús, 20dkg. kagyló, 20 dkg rizs, 20 dkg. zöldborsó, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db paprika, 3 db paradicsom, 1/4 liter húsleves, 2 dl fehérbor. 1 mokkáskanál sáfrány, só, bors, olívaolaj.

A húsokat apró darabra vágjuk (ragu nagyságura) A hagymát finomra a paprikát vékony csíkokra a meghámozott paradicsomot gerezdekre vágjuk.

Tovább 

A manchego a legismertebb spanyol sajt. A manchego juhsajtot jelent, ami a tej eredetére utal. A sajt két kilós tömbökben készül félkemény vagy kemény formában. A szine pedig világossárga vagy arany. A héja barna, néha sötétbarna vagy fekete amely egy karakterisztikus mintát alkot.

Az íz a sajt érettségi fokától függûen lehet friss savanykás vagy zamatos puha. Az érettségi fokai a következõek: friss, 3-4 hónapos érett vagy egy éves öreg. Ahhoz hogy ezt a sajtot tartósítsák olívaoljaba teszik.

Tovább 

A spanyolok számára a sonka nem egyszerûen étel, hanem a kultúra része, ugyanúgy beszédtéma az asztali társalgásnál, mint nálunk a bor. Illik véleményt mondani róla, felismerni a különbségeket, megbírálni.

Elsõ látásra abban különbözik a mi sonkánktól, hogy nem füstölik, hanem egyszerûen sózással tartósítják. Ez a módszer már a Római Birodalom idején is ismert volt, s a spanyol sonka már ekkor olyan jó hírnek örvendett, hogy Diocletianus császár is említést tesz róla írásaiban.

Tovább 

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu