Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Először is tervezzük meg a tálalást. Szükségünk lesz egy török kancsóra és kis kecses tulipánforma pohárkákra (vagy valami hasonlóra). Ez a menta- vagy almateához kell. Aztán egy kb. franciaágynyi hely a földön. 2-3 pokrócot és egy viaszos vászont leterítünk ott a földre, majd egy vidám mintás selyemszerű "abroszt". Méteráru boltban szerezhetsz be ehhez anyagot igen kedvező áron.
Hosszúkás lapos és félgömb alakú kisebb-nagyobb kerámia vagy fémtálak is jól jönnének. Ha nincs, vegyük elő csészéinket és lapos meg a legmélyebb tányérjainkat.
Szerezzünk be friss mentát. Nyár-ősz folyamán akár a kertből, cseréből, máskor meg az élelmiszer üzletek kissé rapszodikus kínálatából.
Közép-Kelet és Észak-Afrika népszerű itala a mentatea, fõképpen Marokkóban, de az talán nem olyan ismert tény, hogy az arab férfiak a mentateát izgatószerként fogyasztották. A mentateát, mint férfiasságot növelõ italt már a rómaiak is ismerték.
Készíts egy igazi arab mentateát! Ehhez zöldtea és friss mentalevelek keveréke szükséges. A mentának egyébként több fajtája van, teakészítéshez a hagyományos mentalevél is megfelelõ. A mentatea édesen, de cukor nélkül is kellemes ital. Étkezések után fogyasztották, mert elűzi a bágyadtságot, frissít és serkenti a gondolatokat...
És most jöjjenek a receptek. Az első az elmaradhatatlan Hummus, melyet előételként, kisérőételként is fogyasztunk lapos giroszkenyérrel.
Hummus
Hozzávalók:
1 .üveg csicseriborsó
2 púpozott ek. örölt, sötét
szezámmmag
1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
1 citrom leve
3-4 ek olivaolaj
só, cayenne bors
A bors kivételével
turmixolj össze minden összetevõt.
Kézzel is kikeverheted, a borsót törd
át krumplinyomón. Ezután ízesitsd
a borssal, de csak óvatosan, különben
nagyon csípõs lesz. Pitát, nyers
zöldséget v. hasábburgonyát,
chipset adhatsz mellé.
Előző nap készítendő el a sütink és a pudingos édesség:
Revani (török citromos búzadarás
süti)
Hozzávalók
a tésztához:
8 tojás
8 uncia cukor (1 uncia=2,8 dkg)
8 uncia búzadara
1 tk. sütõpor
2 citrom reszelt héja
Öntet:
6 uncia cukor
0,5 pint víz (1 pint=0,586 l)
2 citrom leve ( többet is tehetsz bele)
A tojássárgát
keverd ki a cukorral és a citromhéjjal,
add hozzá a búzadarát és
a sütõport. A tojásfehérjét verd fel egy kis
sóval és keverd a tésztába.
Kilisztezett tepsiben 350 ºC-on, mérsékelt
lángon kb. 30 percig aranybarnára sütni.
A sziruphoz fõzd fel a vízben a cukrot,
majd vedd le a tûzrõl és add hozzá
a citromlét. Öntsd a tésztára, amíg az
meleg és még nem vetted ki a tepsiből.
Hagyd kihűlni, egy éjszakát álljon
minimum, hogy jól átitatódjon a
sziruppal.
Mulhalabiya sárgabarackszósszal (libanoni recept)
Ez a felfújt igen
népszerû egész Közép-Kelet
ill. Észak-Afrikában és a
Földközi-tenger vidékén.
Sárgabarackszósz:
Az aszalt barackot párold meg, a vízbe
tegyél egy kis cokrot, narancslevet és
fahéjat. Ha túl híg, adj hozzá
kukoricalisztet és forrald kb 5 percig, amíg
be nem sűrűsödik.
Mulhalabiya:
2 pint tej
75 gr. cukor
2 ek. kukoricaliszt
2 ek rizsliszt
75 gr. mandula
1-2 ek rózsavíz v narancsvirágvíz
v 1 ek. mandulaesszencia
a diszítéshez feldarabolt pisztácia
Keverd össze a kukorica- és rizslisztet 4 ek vízzel. Főzd fel lasssan a tejet a cukorral és egy kicsi sóval. Öntsd a lisztmasszát a tejhez és állandó keverés mellett főzd sűrűre.(kb.30 perc). Add hozzá a mandulát is. Ezután kb. 15 percig keverd és add hozzá a rózsavizet v. amivel helyettesíted. Öntsd a barackra és hidegen tálald, előtte szórd rá a pisztáciát.
Most két padlizsánból készült étel következik:
Imam Bayaldi (ájult imám)
Ennek a török specialitásnak az eredetéről különbözõ történeteket mesélnek. Vannak, akik úgy mesélik a történetet, hogy az imám azért ájult el, mert a felesége olyan ízletesen készítette el ezt a töltött padlizsánt. Mások szerint az étel neve onnan ered, hogy az imám a hozzávalók árait meghallva lett rosszul, pedig ez az étel egyáltalán nem drága, viszont rendkívül finom.
Hozzávalók:
6 közepes padlizsán
1,5 dl olivaolaj
1 tk. cukor
1 citrom leve
só
Töltelék:
375 gr. hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
375 gr. paradicsom
só
A padlizsánt hosszában
vágd ketté, belsejét szedd ki és
sózd meg, majd min. 30 percet hagyd állni. Ezután öblítsd
le hideg vízzel és hagyd leszáradni.
Töltsd meg a töltelékkel. A hagymát aprítsd vékonyra, pirítsd
meg olívaolajon. Add hozzá a zúzott
fokhagymát és 1-2 percig hagyd a tûzön kevergetés
mellett.Ezután vedd le a tûzrõl
és add hozzá a felaprított petrezselymet
és paradicsomot. Ízlés szerint
sózd.
A töltött padlizsánokat tedd egymás
mellé 1 nagy serpenyõbe, öntsd le
olajjal és annyi vízzel, hogy ellepje
az edény alját (kb. 2,5 dl). A vizet kis
cukorral, citrommal és sóval ízesítheted.
Fedd be a serpenyõt és lassú lángon
addig fõzd, amíg a padlizsán puha
nem lesz. Hidegen tálald.
Rakott padlizsán (libanoni recept)
Hozzávalók:
padlizsán
vékonyra vágott hagyma
paprika
friss paradicsomszósz ( fokhagymával és
fûszerekkel ízesítve)
Hosszában vágd ketté a padlizsánt, a hagymát pirítsd meg olajon és add hozzá a paprikát. Rétegezd a padlizsánt, hagymát és paprikát, a tetejére öntsd a paradicsomszószt. Mérsékelt lángon kb. félórát süsd.
A padlizsánételeket 1-1 posszúkás tálcára vagy tányérra rakjuk.
Kattints a képre, hogy jobban lásd...
Még van néhány teendőnk:
Készítsünk foghagymás, enyhén sós tejföl-joghurt keveréket szósznak.
Kisüthetsz vagy vehetsz még egy grillcsirkét. Vágd fel darabokra és tedd egy nagy tányérra.
Készíts egy jó adag friss görögsalátát. Tegyél egy nagy gyümölcstálat is az asztalra almával, mandarinnal, gránátalmával, friss idénygyümölccsel és egy kisebb tálat fügével, datolyával, szárított sárgabarackkal, kesudióval, mandulával.
A tálakat az ételekkel, gyümölccsel, salátával elhelyezzük a terítő közepén, a széleitől karnyújtásnyi távolságban. Akár a sütit is felrakhatjuk ha van hely. Egy tálcára lapos kerek kenyereket, pizzaalapot vagy gyrostésztát rakunk sorba. Török étteremben, nagyobb szupermarketekben beszerezhető. Microban érdemes picit előmelegíteni a micro aljába kis edényben vizet rakva. Aki lelkesebb, megkeresheti arab kenyér (nan) receptünket is, ami alapján maga kisütheti.
Körbe vastagabb ülőpárnákat vagy díszpárnákat teszünk, amire ráül vagy hozzádöl, rátámaszkodil aki akar. Mindenki vegy egy tányért, egy laposkenyeret és kézzel vagy villával sorra vesz az ételekből hozzá. Tehetsz be arab hangulatú zenét vagy videót is...
Afiyet Olsun! azaz Jó étvágyat!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Mit tud és mit gyógyít a sütőtök - receptekkel
Megyéink és városaink ízei - receptekkel
A pogácsa eredete, elterjedése, fajtái
Apácák recepttitkai - érdemes belekóstolni