Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
11 éve | B Klári | 1 hozzászólás
Hozzávalók:
Elkészítés:
A lisztet, az olajat, a cukrot és a sót egy tálba teszem. Az élesztőt csak belemorzsolom, majd forró vizet engedek egy edénybe, általában ez a mennyiség felveszi a 7 dl-t, de a liszttől is függ, hogy mennyire szívja fel azonnal. A vizet lassan adagolva összegyúrom a tésztát.
Régi vízimolnár család leszármazottja, ősei Dél-Somogyban négy-ötszáz éven keresztül űzték ezt a mesterséget. Édesapja volt Bárdudvarnokon az utolsó vízimolnár, ő is ott született 1938-ban, ma újra ebben a faluban él, ha éppen nem járja a világot.
– Hogyan lett vége a több száz éves családi hagyománynak?
–
Államosították a malmunkat 1949-ben, és édesapám kuláklistára került.
Attól kezdve a félelem határozta meg az életünket, még attól is féltem,
hogy felvesznek-e gimnáziumba a származásom miatt.
|
|
12 éve | B Klári | 0 hozzászólás
Régen Nagymamáink konyhájában felhalmozva állt a cukor, a só, a liszt, szinte egy egész hónapra való készlet volt felhalmozva. Az alábbi rövid gondolatébresztő alapján szedjük együtt össze saját gyakorlatunk alapján, miből mennyit érdemes otthon tárolnunk a folyamatos 3-4 fős családi háztartás zökkenőmentes ellátására. Világos, hogy nem mindegy a családtagok életkora és szokása, mégis meghatározható egy általános alapkészlet...
De vajon ma amikor a hipermarketek éjjel nappal nyitva vannak, szükségünk van –e ekkor készletre a konyhában?
Nem is tudja, mi a jó, aki lenézi, szegényes eledelnek tekinti! Az érett, jól sült sütőtök a legfinomabb téli csemegék egyike, ráadásul minden ízében egészséges táplálék is.
Ismerjük meg!
A sütőtök (Cucurbita maxima convar) őshazája Közép- és Dél-Amerika trópusi része, az inkák, a maják és az aztékok jellegzetes táplálékai közé tartozott. Amerika felfedezése után került Európába, hamar közkedveltté vált.
Az év vége felé haladva, mindenhol felpezsdül az élet, mely magával hozza a jobbnál jobb Akciós ajánlatokat, vásárlási lehetőségeket. Mi is felpörgettük magunkat, hogy újdonságainkkal, kihagyhatatlan választékainkkal és természetesen fantasztikus árainkkal és akcióinkkal a vásárlóink kedvében járjunk. Reméljük ajánlatainkkal ”Felforrósítjuk a Hangulatot” az elkövetkezendő hetekben.
További érdekességeket, információkat, ajánlatokat nyomon követhetitek az alábbi oldalunkon is.
12 éve | B Klári | 1 hozzászólás
Komlós
kenyeret már régóta készülök sütni. A hegyen van és apu le is szedte
még mikor virágzott, csak mindig elfelejtettem elhozni. Na most végre
itt van nálam a komlóvirág és el is készült az első kenyér.
Ami
nagyon érdekes volt: fogtam a növénnyel teli zacskót és szabályosan
forrónak éreztem. Egy nagyon meleg kisugárzást érzékeltem. Mondtam is a
páromnak, hogy szinte süt ez a virág. Ma teát főztem belőle a kenyérhez
és legnagyobb meglepetésemre egy idő állás után ilyen tűzvörös színű
folyadék lett belőle.
Ősrégi kultúrnövény, időszámításunk előtt 2000
évvel már ismerték. Világszerte elterjedt, Magyarországon már a XIII.
század óta ismert.
Népies nevei: sullyogó iszalag, suttyogó iszalag, szeleginy. Fantasztikus nevek, akár Harry Potter bájitaltan-könyvében is olvashatnánk őket. Valóban varázslatos növény, hiszen készíthetünk belőle házisört, süthetünk vele ízletes házikenyeret, használhatjuk jóízű, friss salátának.
Most már mindenki kitalálta, hogy ez a sokrétű, élő zöld bűbáj a KOMLÓ.
12 éve | B Klári | 1 hozzászólás
A blogkóstoló elért az 5-ik fordulójához, és én már harmadszor vehettem
részt benne. Nagyon szeretem, idáig minden alkalommal általam még
ismeretlen blogokat kaptam, és mindig sikerült is finomabbnál finomabb
dolgokat kipróbálni. :)
Ez alkalommal Hankka volt a háziasszony, kinek köszönhetően HajniZoli blogját
ismerhettem meg. Nagyon tetszik a blog, örvendek, hogy innen
válogathattam a sok finomság közül. Egy kicsit nehéz volt a döntés, mert
nagyon sok olyan süti, étel között kellett választanom, amiket szívesen
megennénk nap mint nap.
Szeptember 14. és 16. közt a Vajdahunyad várában rendezik meg az ország első Szürkemarha Vigadalmát. A rendezvény célja bemutatni és mind szélesebb körrel megismertetni az Európai Unióban elsőként elismert hungarikumot, a „Magyar Szürkemarha húst”, a belőle készült ételeket, és a hozzá kapcsolódó hagyományokat, mesterségeket.
Többek közt elhozzák Budapestre az ország egyetlen vezethető bikáját, bemutatják a híres hortobágyi hatökrös fogatot, a főszerep azonban természetesen a gasztronómiának jut.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás