Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ősrégi kultúrnövény, időszámításunk előtt 2000
évvel már ismerték. Világszerte elterjedt, Magyarországon már a XIII.
század óta ismert.
Népies nevei: sullyogó iszalag, suttyogó iszalag, szeleginy. Fantasztikus nevek, akár Harry Potter bájitaltan-könyvében is olvashatnánk őket. Valóban varázslatos növény, hiszen készíthetünk belőle házisört, süthetünk vele ízletes házikenyeret, használhatjuk jóízű, friss salátának.
Most már mindenki kitalálta, hogy ez a sokrétű, élő zöld bűbáj a KOMLÓ.
Az ország nyirkosabb cserjéseiben, árokpartokon, kerítések mellett felfelé kapaszkodó növény.
A komló frissen zöldessárga színű, kellemes illatú és a kovászos kenyérre emlékeztető szagú. Száradt állapotban sárgásbarna színű lesz és a virágzat szétesik. illó olaja a sört konzerválja. Illó olajon kívűl gyantát, zsírt, ásványi anyagot, cukrot, fehérjét tartalmaz.
Idegnyugtató és altató hatása van.
Mindenekelőtt sörkészítésre használják. A kovászos komló (párkorpa) házikenyerek sütésére rendkívül alkalmas. A fiatal hajtáscsúcs más növényekkel keverve salátának, főzelékféleségeknek alkalmas. Az indák fiatal csúcsai szintén felhasználhatók salátának vagy főzeléknek. A dúsan képződő mellékhajtásokat is felhasználhatjuk sós vízben főzve, spárgaként levesnek vagy salátának. A fiatal spárgaszerű hajtások nem fásak, lédúsak, gazdag káliumtartalmúak és ami fontos, mentes minden keserűanyagtól. A tobozokban először zöldessárga, majd aranysárga színű port találunk, ezektől nagyon finom, aromadús, fűszeres ízt kap minden étel. A tobozokból finom nyugtató, illetve altató hatású tea főzhető. A komlószár rostjaiból durva szövetet és papírt lehet gyártani. A kar hosszúságú, fiatal hajtásokat, indákat áprilisban, még a levelek megjelenése előtt gyűjthetjük. Ekkor salátát, főzeléket, teát készíthetünk belőle. A termést augusztusban, szeptemberben gyűjthetjük teának, serfőzésre, kenyérsütéshez, esetleg kissé korábban saláták ízesítésére.
Komlós korpa készítése
Ma
már, minthogy az egész világ élesztővel dolgozik, egészen kiment a
divatból a jóizü komlós korpa. Pedig apám még emlékszik az
utánozhatatlanul finom ízű komlós kenyérre.
Egy
pár fakanál lisztből meleg vizzel, só nélkül kissé lágy tésztát kell
gyurni. Ezt a kis tésztát egy cseréptálba beletéve, másnapig meleg
helyre kell tenni; egy éjszaka elteltével egészen megsavanyodik és jó
kovásszá válik; ezt kell aztán a komlós korpába beletenni. Egy tál
tiszta buzából kiszitált korpát tegyünk kis fateknőbe. Egy kis fazékba
öntsünk fél liter bort, néhány zsálya-levelet, két marék száraz komló
virágot és fél liter vizet. Ezeket a fűszeres növényeket a vizes borral
forraljuk fel; mikor buzog, öntsük rá a tálban lévő korpára és egy
fakanállal kavarjuk jól össze. Kissé hagyjuk meghűlni a korpát és csak
azután gyurjuk közé a fent leirt tészta-kovászt.
Ezt az anyagot igen jól
össze kell elegyiteni, ugy hogy a tészta teljesen feloszoljon a korpa
között. Ennek a keveréknek nem kell tészta puhaságura válni; csak arra
törekedjünk, hogy jó parázs, csaknem szétomlós legyen, de ha a két
kezünkkel jól összenyomjuk, mégis kis tojásnyi gombóczokat formálhassunk
belőle. Ha mind megcsináltuk a komlóskorpát apró gombóczokba, tegyük
szépen egymásmellé, - de nem egymás tetejére, - egy nagy lapos kosár
fedelére.
Régen minden háznál e célra külön volt készítve gyékényből
egy nagy kerek komló száritó kosár. A komlóskorpát tiszta, napos, igen
meleg nyári időben szokás késziteni és az egyenesen reá sütő naptól
lehetőleg védett helyen kell kiszáritani, mert ha a nap igen élesen
süti, megperzseli a kovász csiráját és az egész komlóskorpa
haszontalanná válik. Ha sokáig szárad, akkor meg elpenészedik. Mikor a
komlós gombócoknak a külső része egészen megszárad, akkor össze kell
őket tördelni, hogy a belső részek is szépen kiszáradhassanak. Ha jól
kiszáradt, vászonzacskóba kell tenni és szellős helyre kell akasztani,
mert különben megpenészedik. Minden rendes nagyságu kenyérhez fél marék
komlóskorpát kell felhasználni.
Receptek
• Komló spárga módra. A komlóhajtásokat (250 g) megtisztítjuk, ecettel megsavanyított sós vízben puhára főzzük, jól lecsöpögtetjük. ízlés szerinti fűszeres mártással és kevés citromlével leöntve fogyasztjuk.
• Komlóhajtás bajor módra. 500 g komlóhajtást megtisztítunk, megmosunk, ecettel savanyított sós vízben addig főzzük, amíg a hajtás csúcsa puha nem lesz, besamelmártással és vajjal összekeverjük, sóval, borssal, szerecsendióval, csipetnyi cukorral és jó adag összevágott petrezselyemmel fűszerezzük.
• Komlóhajtás fészekben. A hajtásokat (kb. 100 g) citromos, sós vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük, besamelmártásban megforgatjuk. Kenyérszeleteket pirítunk, a spárgadarabokat rájuk helyezzük és reszelt sajttal megszórjuk.
• Komlócsíra-főzelék. A
fiatal, zsenge komlócsírákat (fiatal komlóhajtásokat) megmossuk,
megtisztítjuk, 2 cm-es darabokra vágjuk, lobogó, forró vízben puhára
főzzük, szitán lecsepegtetjük. Vékony besamelmártással leöntjük,
felfőzzük.
• Sült komlócsíra. A zsenge
komlóhajtásokat megtisztítjuk, megmossuk, lobogó vízzel leforrázzuk, sós
citromos lében 20 percig pácoljuk, lecsepegtetjük, kelt fánktésztával
burkoljuk és forró olajban kisütjük.
• Komlócsíra-saláta. A fiatal hajtásokat apró darabokra vágjuk, megmossuk, sós vízben puhára főzzük. Szitán leszűrjük, lecsepegtetjük, sóval, borssal, olajjal, ecettel, csipet rozmaringgal, ízlés szerinti szurokfűvel salátaöntetet készítünk; a komlócsírával összekeverjük, 10-15 percig érni hagyjuk.
• Komlóhajtás-saláta. A komlóhajtásokat sós vízben puhára főzzük, hűlni hagyjuk, ízlés szerint fűszerezett majonézzel leöntjük vagy saját készítésű salátaöntettel ízesítjük.
• Mézsör. Körülbelül 2,5 kg mézet 6 l meleg vízben feloldunk, 15 l-es üvegballonba öntjük. 15-20 g komlótobozt, egy szeletekre vágott citromot, fél teáskanál őrölt gyömbért 3 l vízben fél óráig főzünk, lehűtjük, leszűrjük. A léhez 100 g pékélesztőt adunk, majd az egészet a ballonba öntjük. Nyílását kotyogóval lezárjuk, és 3 hétre hűvös helyiségbe (pince, kamra) állítjuk. Átmenetileg se tegyük ki magas hőmérsékletnek. A 4. héten lefejtjük és tiszta csatos üvegekbe töltjük. Hűtőben tároljuk.
• Idegesség elleni nyugtató tea. Komló,
macskagyökér, citromfű, angelikagyökér, orbáncfű, katángfű keverékéből 1
teáskanálnyit forralunk 10 percig 3 dl vízben. A főzetből 1-2 órával
lefekvés előtt iszunk.
(Forrás: veg.hu)
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Komló(teá)val készült kenyér