Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
17 éve | B Klári | 0 hozzászólás
Mennyire hasonlítanak a francia étkezési, ételkészítési szokások a magyarokéhoz?
A franciák reggelire egyszerű és könnyen elkészíthető ételeket fogyasztanak. A kávéhoz croissant esznekvajjal és jammel. A mi szokásainkkal ellentétben, ők reggelire épphogy csak harapnak valamit, ebédelni szintén nincsen
sok idejük, ezért a gyorsan elkészíthető ételeket részesítik előnyben. Általában salátát esznek sajttal vagy hússal. Este, amikor összejön a család, hogy együtt étkezzenek és megbeszéljék a nap történéseit, előételnek erő- vagy krémlevest tálalnak. Második fogásnak egyszerű húsétel következik. Legtöbbször megsütik a húst, és annak a pecsenyezsírjából készített mártással tálalják. A franciák a köreteket általában együtt készítik el az étellel, vagyis belefőzik. De gyakran előfordul az is, hogy a köret helyett kenyeret fogyasztanak. A harmadik fogás szinte mindig sajt. Talán kevesen tudják, hogy
csaknem háromszáz féle sajtot gyártanak tartományonként - a könnyű ömlesztett
sajttól, a lágy és a több évig érlelt változatig. Ez nagyon tartalmas étel például a
téli időszakban, amikor a megfőtt húsokra, burgonyára vagy káposztára olvasztott
sajtot öntenek. Ehhez többnyire friss vagy pirított rozskenyeret fogyasztanak. Társas
összejöveteleken felszolgálnak egy pohár italhoz úgynevezett „egyfalatos” ételeket.
Nagyon szeretik a kaviáros, rákos, pácolt bélszínes, pár perc alatt elfogyasztható
falatokat.
Mennyire munkaigényesek ezek az ételek?
Roppant egyszerűen elkészíthetők. Mint ahogy említettem a
franciák nem szeretik túlbonyolítani a főzést. A roston sült, gőzben párolt, főtt,
vagy sütőben sült ételeket szeretik. Ha innen nézzük, a magyarok nagyon sok időt töltenek a konyhában. A franciáknál nem ritka, hogy reggel feltesznek egy fazekat
a tűzhelyre, amiben a vízen, són és a zöldségek kívül csak a szűrőre helyezett hús van, ami ebédre puhára párolódik, és szinte hozzá sem kell nyúlni.
Magyarországon tájegységenként más módon készítik el az ételeket. Innen nézve mennyire nevezhető egységesnek a francia konyha?
Nem lehet egyféle francia konyhát meghatározni. Tartományonként
nagyon változatosak a főzési szokások. Alapanyagtól függően más-más ételeket
készítenek Normandiától Provance-ig. Annyi azonban bizonyos, hogy Lion és környéke a francia szakácskultúra bölcsője. Valamilyen okná l fogva ezen a vidéken honosult meg az a gasztronómiai kultúra, ami egyre magasabb szintet képvisel. Itt találhatók a leghíresebb szakácsiskolák és a legdrágább éttermek, ahová sokszor évekkel korábban kell asztalt foglalni.
Bizonyára van olyan étek, amelyet hasonlóan készítenek el csaknem mindegyik háztartásban. Melyik a legjellegzetesebb francia étel?
Úgy tartja a legenda, hogy XVI. Lajos a délvidéken járva egy fogadóban akart megszállni. Megkérte a fogadóst, hogy készítsen neki vacsorát, aki nagy sietségében a családnak éppen készülő tyúkhoz hozzá öntött mindenfélét: zöldségeket, gombát, szalonnát és vörösbort. Ebből született az egyik legnevesebb francia egytálétel: a kakas vörösborban, ami az ország minden tartományában ismert.
A világ legrangosabb borai Franciaországban készülnek. Milyen borokat fogyasztanak étkezéskor?
Mindig az ételtől függ, hogy milyet isznak. Annyi bizonyos, hogy ebédhez és vacsorához mindig fogyasztanak valamilyet. A víz és a bor az étkezések fő kiegészítője. A sör náluk háttérbe szorul, bár Európa leghíresebb söre, a Kronenburg náluk készül. Általánosságban azért elmondható, hogy vörösbor az étkezések kísérője,és egyre kevésbé ragaszkodnak ahhoz a régi hagyományhoz, miszerint vöröshúshoz vörösbor, fehérhúshozfehérbor fogyasztható.
Vonhatóvalamilyenpárhuzam a magyar és a francia konyha között?
Nagyon sok mindent átvettünk tőlük. A mai magyar gasztronómiai képzés alaptétele a francia konyha, tehát a párhuzam teljesen egyértelmű. A mi ételeink többsége ugyanúgy elkészíthető, mint a franciáké.
Interjú Budai László mesterszakáccsal
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Izraelben hódít a magyar konyha
A Magyar konyha jellegzetességei
Középkori magyar konyha
A magyar ízek kialakulása