Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az ünnepnapoknak megvan a sajátos, bensőséges hangulata, ezt a
hangulatot pedig az ünnepi ételekkel tehetjük fényesebbé. A magyar
konyha ezeréves tapasztalatait felhasználva olyan ünnepi ételeket
ajánlunk melyek magukban hordozzák a hagyományos konyha legfőbb
vonásait, de jelen korunkhoz igazodnak.
Szilveszter
Régi paraszti hagyományok szerint az újévi jókívánságoknak nagy jelentőségük van, befolyásolják a következő évi munkát, a termést, az újévi cselekedetek hatással vannak az egész évre. Így a szilveszteri újévi ételek is a jövőt meghatározó tulajdonságokkal bírnak. Szilveszter estéjén nem szabad malacot enni, csak halat, nyulat, őzet, szárnyast, ugyanis a hal elúszik, a nyúl, az őz fürge lábaival elszalad, a szárnyas elrepül az óesztendő minden bajával együtt. Újév napján viszont fő étel a malac, mivel orrával előre túrja a szerencsét, míg a szárnyas elkaparná azt. A lencse, a bab sok pénzt, szépséget hoz annak, aki újévkor bőségesen fogyasztja.
Szilveszteri menünkben új nyersanyagok, korszerű ételek szerepelnek, melyek ízvilágukban a hagyományokhoz igazodnak, és emellett maximálisan megfelelnek az egészséges táplálkozás követelményeinek.
Az újév nem kezdődhet lencse nélkül!
Lencseleves füstölt sajttal
Hozzávalók: 25 dkg lencse, 10 dkg füstölt sajt, fél dl olaj, 5 dkg vöröshagyma, 2 dl tejszín, 2 evőkanál mustár, fokhagyma, só, babérlevél
Elkészítés:
Egy lábosban olajon megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát,
beletesszük az előzőleg kiválogatott, beáztatott lencsét. Fűszerezzük
fokhagymával, babérlevéllel, vízzel felöntjük és lassan puhára főzzük.
A megfőtt lencsét szitán áttörjük, vagy turmixgépben pépesítjük,
hozzáadjuk a mustárt, a tejszínt, felforraljuk, majd átszűrjük. A
füstölt sajtot kockára vágjuk, és forró sütőben hirtelen megpirítjuk.
Az elkészült levest csészébe merjük és tálalás előtt helyezzük bele a
pirított sajtkockákat.
Fogasrudak, fehérboros rákraguval
Hozzávalók: 60 dkg fogasfilé, 4 darab zalai rák, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg gomba, 2 dl tejszín, 2 dl fehérbor, kapor, só, liszt, zöldség
Elkészítés:
A vastag csíkokra vágott fogasfilét megsózzuk, lisztbe forgatjuk és
kevés forró olajban ropogósra, pirosra sütjük. Az egészben megfőzött
rákokat páncéljukból kibontjuk, a finomra vágott vöröshagymát olajban
aranyrárgára pirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott gombát és a rákhúst.
Sózzuk, finomra vágott kaporral fűszerezzük, felöntjük tejszínnel és
fehérborral, majd felforraljuk. A fogast párolt zöldségfélékkel
tálaljuk. Helyezzük a tányérra a zöldségeket, öntsük mellé a ragut, és
erre helyezzük a ropogós süllő rudacskákat.
Csörögefánk
Hozzávalók: 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 5 darab tojássárgája, 1 evőkanál méz, 4 cl rum, fél dl tejföl, só, vaníliás cukor, olaj
Elkészítés:
Az átszitált lisztet, mézet, tojássárgáját, rumot, tejfölt, sót
összekeverjük, jól kidolgozzuk és egy negyedórát pihentetjük. A tésztát
lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, derelyevágóval tenyérnyi nagyságú
téglalapokra daraboljuk. A téglalap közepére vágunk egy nyílást, a
tészta két átlósan szembe lévő végét középre hajtjuk és átdugjuk a
nyíláson. Az így megformázott fánkokat bő, forró olajban megsütjük és
az olajból kivéve lecsepegtetjük, mézzel megcsurgatva tálaljuk.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Szerencsét hozó fogások
Ajsa receptkönyvéből - ünnepi menük