Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A kuszkusz észak-afrikai specialitás, az étel alapját házilag készítik. Egyenlő mennyiségű búzadarát és lisztet gyúrnak-forgatnak-ráznak össze kevés sós vízzel addig, amíg a dara átmérője a kétszeresére nem nő és teljesen gömbölyűvé nem válik. Ekkor kevés olajjal locsolják meg. Mivel a munka nagyon fáradságos, a háziasszonyok egyszerre nagyobb mennyiséget készítenek, és a maradékot szétterítik száradni, mint nálunk a gyúrt tésztát. A kuszkusz készítése és a felhasznált alapanyagok sora vidékről vidékre változik; Marokkóban sáfránnyal, Algériában paradicsommal, Tunéziában pedig jó csípősen, Harissa szósszal (chili, fokhagyma, kömény, koriander, olívaolajjal) szeretik. A húsból, zöldségekből és gabonából álló egytálétel elkészítéséhez külön edényt használnak, amely három részből áll. Alul fő a hús a zöldségekkel együtt, a fölé illesztett, lyukacsos aljú edényben, a hús és a zöldségek gőzében párolódik a gabona. Tálaláskor egy nagy tál közepére halmozzák a darát, arra a húsokat, zöldségeket, és kézzel vagy kenyérhéjjal mártogatva eszik.
Kuszkuszt itthon is be tudunk szerezni a nagyobb áruházakban (lisztek, tészták mellett kell keresni), nem kell otthon gyúrogatni. A speciális főzőedényt nemigen lehet megvásárolni, de megteszi egy nagyobb fazék is.
Gyömbéres citrus-kuszkusz
Egy lábasba tegyünk egy evőkanál olajt, fonnyasszunk meg benne egy
kis fej összevágott vöröshagymát és fokhagymát. Sóval, őrölt borssal
ízesítsük. Öntsünk rá 3,75 dl zöldség-alaplevet vagy vizet és egy
zöldségleves kockát. Adjunk még hozzá egy darab kis kockákra vágott
piros paprikát, fél teáskanál őrölt gyömbért és egy fél citrom reszelt
héját. Forraljuk fel, majd ha forr, öntsünk bele 2,5 dl kuszkuszt.
Azonnal vegyük le a tűzről és takarjuk le fedővel. Hagyjuk állni
legalább 5-6 percig, majd villával keverjük fel, és keverjünk bele még
egy fél maréknyi kis kockára vágott friss uborkát, mogyorót és két szál
összevágott zöldhagymát.
Melegen grillezett halak vagy szárnyashúsok mellé tálaljuk.
Zöldborsós-citromos kuszkusz
Egy lábasba tegyünk egy evőkanál olajt, fonnyasszunk meg benne egy
kis fej összevágott vöröshagymát és fokhagymát. Sóval, őrölt borssal
ízesítsük. Öntsünk rá 3,75 dl csirkelevest, vagy vizet és csirkeleves
kockát. Egy nagy marék zöldborsót, egy szál reszelt répát, és egy
citrom reszelt héját keverjünk bele. Forraljuk fel és ha forr, 2,5 dl
kuszkuszt öntsünk bele, takarjuk le fedővel és azonnal vegyük le a
tűzről. 5-6 perc elteltével lazítsuk fel villával, majd egy csokor
összevágott petrezselyem zöldet és egy citrom levét keverjünk el benne.
Borjúhúsok finom kiegészítője lehet.
Mazsolás kuszkusz
Egy lábasba tegyünk egy evőkanál olajt, fonnyasszunk meg benne egy kis fej összevágott vöröshagymát és fokhagymát. Sóval, őrölt borssal ízesítsük. Öntsünk rá 3,75 dl zöldség alaplevet, vagy vizet és egy zöldségleves kockát. Adjunk hozzá egy pohárnyi főtt csicseriborsót, két evőkanál mazsolát, valamint fél teáskanál őrölt köményt. Forraljuk fel és ha forr, öntsünk bele 2,5 dl kuszkuszt. Takarjuk le és vegyük le a tűzről. 5-6 perc elteltével lazítsuk fel villával, majd 150 gramm összekockázott feta sajtot és egy csokor összevágott petrezselyem zöldet keverjünk el benne. Kiváló köret báránysültek, grillezett zöldségek mellé.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
A kuszkusz - tudj meg mindent róla