Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A lazacfélék leginkább az Ó- és Újvilág északi részein elterjedtek. Évtizedekkel ezelőtt még hálóval, horoggal fogták ki a gazdaságilag jelentős, igen jó húsú lazacfajokat, igencsak kis mennyiségben, így nem csoda, hogy szinte megfizethetetlen árunak számított. Időközben az óriási igény következménye képpen kialakult a lazacok tömeges szaporításának folyamata is: napjainkban a nemes lazacot többségében óriási méretű, zárt ketrecekben tenyésztik. Ezeket a ketreceket Norvégia, Svédország, Finnország, Skócia és más országok tengerparti vidékein, védett öbleiben, fjordjaiban helyezik el. Szomorú tény azonban, hogy a természetes vizekben élő lazacok száma továbbra is rohamosan csökken.
Már az
ókori Távol- Keleten is felismerték a halfogyasztás kedvező élettani
hatásait: Kínában különösen a szoptatós anyáknak javasolták, Japánban a
terhes és szoptatós anyák mellett a fejlődő gyermekeknek és fiataloknak
is kínálták. Egyes elbeszélések szerint párbajok és csaták előtt a
szamurájok is előszeretettel fogyasztottak ezekből a halakból, mert úgy
tartották, hogy erőt és energiát ad nekik.
Az utóbbi évtizedek kutatásai végül igazolták ezeket az ősi
japán és kínai megfigyeléseket, ugyanis a halhús olyan telítetlen
zsírsavakat tartalmaz, amelyek jó hatással vannak mind a magzat és a
fiatal gyermekek fejlődésére, mind az aktív felnőttek és idősebbek
fizikai képességeire.
A lazac
testfelépítésére jellemző, hogy teste meglehetősen hosszú és henger
formájú, feje ehhez mérten aránytalanul kicsi, szája a szemekig
hasított, állkapcsán kúpforma fogak találhatók.
Az egyik leggyakoribb és legismertebb lazac faj az ún.
közönséges lazac, amely akár másfél méter hosszúra is megnőhet, tömege
pedig elérheti a 45 kg-mot is! Háta szürkéskék, oldalai kezdetben
ezüstfényűek, később egyszínűek lesznek, és legvégül feketés foltok
alakulnak ki rajta. Úszói általában sötétszürkék, hasa leginkább
ezüstfehér. A hal húsa szálkamentes, színe a fehértől a rózsaszínen át
egészen narancsig terjedhet.
206 kcal, 865 kJ/100 gramm
Lazac
vásárlásakor a halvásárlásnál megszokott szempontokat tanácsos
figyelembe vennünk! A hal frissességre leginkább húsának színéből,
állagából, szagából következtethetünk. A friss hal szaga, illata
könnyű, enyhén sós, színe fénylő, csillogó, színgazdag. A hal szemei
tiszták, csillogóak, ha vannak pikkelyei, azok erősen tapadnak a
testfelületre, húsa tömör és egységesen rózsaszín.
Ha valamilyen halkészítményt vásárolunk, mindenképpen ellenőrizzük annak szavatosságát!
Friss
lazacból készült étel készítésekor ajánlott, hogy már szeletelt
halfilét vásároljunk, így megkímélhetjük magunkat a hosszasabb
előkészítési munkáktól.
Felhasználás előtt a halat alaposan mossuk meg, majd töröljük
szárazra. Végül az adott receptnek megfelelően fűszerezhetjük, vagy
akár pácolhatjuk is a még intenzívebb ízek és illatok eléréséért.
A lazac a legízletesebb halak közé tartozik, húsa rózsaszínű és kiváló ízű.
Ebből a húsfajtából gyakran készítünk előételt, remekül illik
gyümölcsökhöz (pl. narancshoz, grapefruithoz, szőlőhöz, ananászhoz,
sárgadinnyéhez, fügéhez, melyeket általában füstölt lazaccsíkokba
tekerve tálalunk). A lazacot a többi húsfajtához hasonlóan kitűnően
lehet tölteni, ajánljuk továbbá tejszínes-, fűszeres ragukhoz,
legfőképpen hagymával, fokhagymával, petrezselyemmel ízesítve.
A
lazac nagy mennyiségben tartalmaz fehérjéket, melyek
aminosav-összetétele nagyon kedvező, hasonló az egészen fiatal állatok
húsáéhoz. Élettanilag kedvező tulajdonsága azonban mégsem a
fehérjetartalmukhoz kapcsolódik, hanem speciális
zsírsav-összetételükhöz: mind a húsrészben, mind a halolajban
kiemelkedően magas a többszörösen telítetlen zsírsavak - ún. Omega-3
zsírsavak - aránya. Ennek az anyagnak az emberi szervezetre gyakorolt
előnyös hatása mára már közismert és orvosilag bizonyított; óriási
szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Az Omega-
3 zsírsavak megakadályozzák a vérlemezkék összetapadását, gátolják a
vérrögképződést, vérnyomást szabályozó hatásuk van és növelik a vérben
lévő védő hatású- ún. HDL- koleszterinfrakciót.
A makro- és mikroelemek közül tartalmaz cinket, vasat, jódot
és szelént. Zsírban oldódó vitaminok közül A- és D-vitamin, vízben
oldódó vitaminok közül pedig B1- és B2-vitamintartalma magas.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Ünnepek körül van idő új ízekkel kisérletezni - lazacból