Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Nagyon praktikus, könnyel elkészíthető vendégváró vacsora az
Egészben sütött karácsonyi lazac
Míg a hal a sütőben párolódik, addig feldíszíthetjük a karácsonyfát, becsomagolhatjuk az ajándékokat vagy elkészíthetjük az ünnep többi fogásait.
Egész lazacot vásároljunk, körülbelül 2-2,5 kg-osat. A halat mossuk
meg alaposan, majd dörzsöljük be sóval. Fűszerezzük kívül-belül hal
fűszerkeverékkel.
Alufóliából tépjünk le három hosszú csíkot,
jóval hosszabb legyen, mint a lazac. Kenjük be vajjal, majd helyezzük
rá a befűszerezett halat. A hal hasát töltsük meg negyedekre vágott
citrommal és egy csokor kaporral. Tekerjük be az alufóliával, majd
tegyük egy tepsibe. Ha nem férne el, akkor célszerű a hal fejét
levágni. Forró, körülbelül 150 fokos sütőben süssük másfél órán
keresztül.
Tálaláskor vegyük le a fólia tetejét, majd óvatosan
fejtsük le a ha bőrét. Tegyük az asztal közepére, majd kanállal fejtsük
le a megpárolódott halhúst.
Vigyázzunk, mert szálka maradhat benne.
Köretként kaporba vagy metélő hagymába forgatott vajas burgonyát, rizssalátát vagy párolt zöldségeket kínáljunk.
Kedvenc köretem a gyömbéres párolt sárgarépa, amit a következő módon készíthetünk el
A sárgarépákat vágjuk újnyi hosszú csíkokra, kb. 60-70 dekát. Egy lábasban olvasszunk meg két evőkanálnyi cukrot, amikor már barnulni kezd, tegyünk bele 1-2 evőkanál vajat, adjuk hozzá a répát. Sóval, reszelt friss gyömbérrel fűszerezzük. Takarjuk le és lassú tűzön, saját levében pároljuk 5-6 percig. Vegyük le a fedőt, pár csepp citromlével ízesítsük, és addig pároljuk még, amíg a cukros máz be nem vonja a répákat. Összevágott friss petrezselyemmel vagy korianderlevéllel szórjuk meg.
Ha nehéznek tűnne az előbbi étel előállítása, itt egy könnyebb:
Mézzel pácolt lazacnyárs
Egy keverőtálba tegyünk három evőkanál mézet, egy teáskanál őrölt római
köményt, egy citrom levét, egy evőkanál magos mustárt, egy csokor
citromillatú kakukkfüvet (lehet hagyományosat is), valamint durvára
darált borsot. Keverjük alaposan össze.
A lazacfiléket vágjuk
nagyobb, körülbelül kétcentis kockákra. Bambuszpálcára fűzzük fel
váltakozva szeletelt citrommal és cukkinival. Kenjük be alaposan a
mézes páccal, és tegyük hűtőbe egy órára.
Egy nagy serpenyőben
forrósítsunk fel vajat, tegyük bele a bepácolt nyársakat, majd süssük
mindkét oldalát pirosra. Sütés közben kenegessük a megmaradt páccal.
Lazacos cukkinileves
Maradék halból is készíthető:
Hozzávalók: 300 g cukkini, 125 g újhagyma, 200 g lazacfilé, 20 g vaj, 2 teáskanál curry, 400 ml hal alaplé, 250 ml tejszín, 2 evőkanál citromlé, só, bors
Vágjuk apróra az újhagymát, a cukkinit karikára és a lazacot kockára.
Forrósítsuk
fel a vajat, és dinszteljük meg benne az újhagymát. Adjuk hozzá a
curryt, keverjük el és öntsük fel a hal alaplével. Ízesítsük ízlés
szerint sóval, borssal, citrom lével. Dúsítsuk tejszínnel, majd
alaposan forraljuk ki.
Nagyon fontos, hogy csak közvetlen tálalás
előtt főzzük a levesbe a cukkinit és a lazackockákat. A cukkíni ugyanis
kb. 6-7 perces állás után elveszti szép zöld színét.
Hal-alaplevet a következőképp készíthetünk. A lazac bőrét, csontjait, fejét tegyük egy fazékba. Öntsünk rá vizet és tegyük fel főni. Adjunk hozzá egy szál sárgarépát, fehér gyökeret, egy hagymát, pár szem egész borsot, egy csokor petrezselyem zöldet, kevés sót. Húsz perc főzés után szűrjük le, és ezt az alaplevet használjuk a leves készítéséhez.
Jó kisérletezgetést és jó étvágyat az elfogyasztáshoz!
Kaldeneker György szakács
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Megyéink és városaink ízei - receptekkel
Katalán krém
Az olasz konyha gyöngyszemei: Pesto
Zöld teás sütemény Japánból