Világkonyha: Ünnepek körül van idő új ízekkel kisérletezni - lazacból

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Nagyon praktikus, könnyel elkészíthető vendégváró vacsora az


Egészben sütött karácsonyi lazac

 

Míg a hal a sütőben párolódik, addig feldíszíthetjük a karácsonyfát, becsomagolhatjuk az ajándékokat vagy elkészíthetjük az ünnep többi fogásait.

Egész lazacot vásároljunk, körülbelül 2-2,5 kg-osat. A halat mossuk meg alaposan, majd dörzsöljük be sóval. Fűszerezzük kívül-belül hal fűszerkeverékkel.
Alufóliából tépjünk le három hosszú csíkot, jóval hosszabb legyen, mint a lazac. Kenjük be vajjal, majd helyezzük rá a befűszerezett halat. A hal hasát töltsük meg negyedekre vágott citrommal és egy csokor kaporral. Tekerjük be az alufóliával, majd tegyük egy tepsibe. Ha nem férne el, akkor célszerű a hal fejét levágni. Forró, körülbelül 150 fokos sütőben süssük másfél órán keresztül.
Tálaláskor vegyük le a fólia tetejét, majd óvatosan fejtsük le a ha bőrét. Tegyük az asztal közepére, majd kanállal fejtsük le a megpárolódott halhúst.

 

Vigyázzunk, mert szálka maradhat benne.
Köretként kaporba vagy metélő hagymába forgatott vajas burgonyát, rizssalátát vagy párolt zöldségeket kínáljunk.

 

Kedvenc köretem a gyömbéres párolt sárgarépa, amit a következő módon  készíthetünk el

 

A sárgarépákat vágjuk újnyi hosszú csíkokra, kb. 60-70 dekát. Egy lábasban olvasszunk meg két evőkanálnyi cukrot, amikor már barnulni kezd, tegyünk bele 1-2 evőkanál vajat, adjuk hozzá a répát. Sóval, reszelt friss gyömbérrel fűszerezzük. Takarjuk le és lassú tűzön, saját levében pároljuk 5-6 percig. Vegyük le a fedőt, pár csepp citromlével ízesítsük, és addig pároljuk még, amíg a cukros máz be nem vonja a répákat. Összevágott friss petrezselyemmel vagy korianderlevéllel szórjuk meg.

 

Ha nehéznek tűnne az előbbi étel előállítása, itt egy könnyebb:


Mézzel pácolt lazacnyárs

 

Egy keverőtálba tegyünk három evőkanál mézet, egy teáskanál őrölt római köményt, egy citrom levét, egy evőkanál magos mustárt, egy csokor citromillatú kakukkfüvet (lehet hagyományosat is), valamint durvára darált borsot. Keverjük alaposan össze.

A lazacfiléket vágjuk nagyobb, körülbelül kétcentis kockákra. Bambuszpálcára fűzzük fel váltakozva szeletelt citrommal és cukkinival. Kenjük be alaposan a mézes páccal, és tegyük hűtőbe egy órára.
Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel vajat, tegyük bele a bepácolt nyársakat, majd süssük mindkét oldalát pirosra. Sütés közben kenegessük a megmaradt páccal.


Lazacos cukkinileves

 

Maradék halból is készíthető:

 

Hozzávalók: 300 g cukkini, 125 g újhagyma, 200 g lazacfilé, 20 g vaj, 2 teáskanál curry, 400 ml hal alaplé, 250 ml tejszín,  2 evőkanál citromlé, só, bors

Vágjuk apróra az újhagymát, a cukkinit karikára és a lazacot kockára.
Forrósítsuk fel a vajat, és dinszteljük meg benne az újhagymát. Adjuk hozzá a curryt, keverjük el és öntsük fel a hal alaplével. Ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal, citrom lével. Dúsítsuk tejszínnel, majd alaposan forraljuk ki.
Nagyon fontos, hogy csak közvetlen tálalás előtt főzzük a levesbe a cukkinit és a lazackockákat. A cukkíni ugyanis kb. 6-7 perces állás után elveszti szép zöld színét.

Hal-alaplevet a következőképp készíthetünk. A lazac bőrét, csontjait, fejét tegyük egy fazékba. Öntsünk rá vizet és tegyük fel főni. Adjunk hozzá egy szál sárgarépát, fehér gyökeret, egy hagymát, pár szem egész borsot, egy csokor petrezselyem zöldet, kevés sót. Húsz perc főzés után szűrjük le, és ezt az alaplevet használjuk a leves készítéséhez.

 

Jó kisérletezgetést és jó étvágyat az elfogyasztáshoz!

 

Kaldeneker György szakács

Címkék: lazac íz

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu