Világkonyha: Mindent a medvehagymáról

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Medvehagyma
Allium ursinum



 

Népies nevei. Kígyó- vagy poroszhagyma, sajamás, salamás, sási-hagyma.


Leírása. Évelő. 15-25 cm magas. Hagymája megnyúlt buzogány alakú (45 mm hosszú és 5 mm vastag). Rendesen kétlevelű, levelei hosszú nyelűek, a külső levél hüvelye hártyás. Levéllemezük átlag 15 cm hosszú és 4 cm széles, és sötétebb zöld fonákukat fordítják a nap felé. Virágzata ernyő alakú, virágai hófehérek. Április-májusban virágzik.


Összetéveszthetősége. Nincs. (Bár levele hasonlít a mérgező gyöngyvirághoz.)


Előfordulása. Az egész országban, minden hegyvidékén, kiváltképpen bükkösökben, hegyi patakok közelében, erdőktől rabolt kertekben, rendesen olyan nagy mennyiségben, hogy az egész tájék fokhagymaszagot kap tőle.


Felhasználása. A fiatal leveleket salátának, mártásnak és fűszernövénynek használhatjuk levesekben és főzelékekben. Gyógynövényként közismert.


Gyűjtési ideje. Virágzás előtt hagymáját és leveleit szokták gyűjteni.

 

Receptek


Medvehagymaleves. 500 g medvehagymalevelet finomra vágunk, 3-4 evőkanálnyi napraforgóolajban megpároljuk, sózzuk. Kb. 1 lvíz hozzáadásával 1/2 óra hosszat főzzük. Két kávéskanálnyi keményítőlisztet egy üvegnyi borban feloldunk, hozzáöntjük, végül 4-5 tojássárgáját keverünk bele. Tálaláskor frissen pirított kenyérkockákat hintünk a tetejére.


Medvehagyma-főzelék. A leveleket megmossuk, olyan hosszú ideig főzzük, mint a spenótot. A főzővizet leszűrjük, a leveleket kinyomkodjuk és finomra vágjuk. Világos rántást készítünk, húslével feleresztjük, borssal fűszerezzük, felfőzzük. Tálalás előtt tejföllel ízesítjük.


Medvehagymamártás. Egy fej finomra vágott vöröshagymát szalonnán pirosra pirítunk. Ehhez maréknyi apróra vágott medvehagymát (levelet) adunk, rövid ideig pároljuk, majd 2 dl vörösborral felöntjük, két kiskanál paradicsompüré hozzáadásával további 5 percig pároljuk. Fűszernek szurokfüvet, kakukkfüvet, borsfüvet és paprikát használunk. Főtt tésztára öntve, sajttal megszórva fogyasztjuk.


Medvehagyma-saláta I. Kb. 1/2 kg frissen szedett, mosott, durvára vágott medvehagymalevelet joghurt (2 pohár) alapú, citrommal, sóval, olajjal elegyített salátaöntettel leöntünk. Fél órára hűtőgépbe tesszük érlelni.


Medvehagyma-saláta II. Az éppen kihajtó medvehagymákat (300 g) kiássuk, megtisztítjuk, gyökerét levágjuk. 10 percig húslében főzzük, kivesszük, lecsöpögtetjük, éles késsel hagymájával együtt szeletekre vágjuk. Salátástálba tesszük. Salátaöntetet készítünk 2 evőkanál borecetből, 3 evőkanál napraforgóolajból. Sóval, borssal ízesítjük. A salátára öntjük és megszórjuk metélőhagyma, zsázsa és tárkony finomra vágott keverékével.


Medvehagymás zakuszka. Március közepén a medvehagymákat kiássuk. Kb. 500 g-nyi mennyiséget alaposan megmosunk, megtisztítunk, gyökerét levágjuk. Vöröshagymát (2 db) tisztítunk, karikára vágunk. 1/2 liter vizet forralunk, abba sót, ecetet, babérlevelet, borsszemeket, gyömbért teszünk. A hagymákat negyedóráig ebben pácoljuk, utána szitán lecsöpögtetjük.
Tehéntúrót terítünk (500 g) a salátástál aljára, megsózzuk, néhány evőkanál hidegen préselt napraforgóolajjal meglocsoljuk. A pácolt hagymakarikákkal egyenletesen befedjük, borsot darálunk rá. A medvehagymát (hajtását és hagymáját) karikákra vágjuk, a túróra szórjuk. Azonnal tálaljuk.


Medvehagymás pizza. 25 dkg lisztet, 2 dkg langyos, cukros vízben felfuttatott élesztővel, kávéskanálnyi sóval, 2 evőkanál tejjel, 2 evőkanál olajjal és annyi vízzel, hogy félkemény tésztát kapjunk, jól összegyúrunk. Kendővel letakarva 1/2 óráig kelni hagyjuk, majd kikent sütőlapra vékonyan elterítjük. Erre paradicsomszeleteket, reszelt sajtot, 100-200 g-nyi metélt medvehagymát, fűszerként szurokfüvet, bazsalikomot, sót adunk. Sonkával, szalámival, olíva- és kapribogyóval, pepperonival díszíthetjük. Forró sütőben 10-20 percig sütjük.


Medvehagymás szendvics. Mustárt, Cayenne-borsot, sót, tehéntúrót (300 g) alaposan összekeverünk. Friss házikenyérre kenjük. Retekkarikákkal befedjük, megsózzuk. Apróra vágott medvehagymalevéllel meghintjük.


Medvehagyma kapri módra. Zöld bogyóit június közepén a virágkötés után gyűjtjük. Megsózzuk, néhány napig, amíg némi levet nem ereszt, pihentetjük. Gondosan lecsepegtetjük, tárkonyecetben felfőzzük, tiszta üvegekbe töltjük. 80 °C-os vízfürdőbe tesszük a lezárt üvegeket (kb. 10 percre). A csíramentes üvegeket hűvös, sötét helyen tároljuk. A medvehagymakapri a legjobb minőségű a hamis kaprik közül.

http://medvehagyma.net/

 

 


Medvehagyma
Allium ursinum
vadfokhagyma


Élőhelye: árnyékos, humuszban gazdag lombos erdők, árterek, szurdokok

Felhasználása: virágzás előtt szedett levelei salátákba, szószokhoz, levesekbe


Egy időben védett növénynek számított, az erdős területen található, vadon termő, fokhagymaízű fűszernövény. Előfordulási helyein szőnyegként teríti be az erdők alját. Virágzáskor már csak gyönyörködni jó benne. Felhasználása gyakorlatilag azonos a fokhagymáéval, de lágyabb ízvilágot képvisel. Levesek, mártások, töltelékek, halételek könnyű fűszere. A gyöngyvirág leveleihez hasonlító levelek jól fagyaszthatók, fokhagymaillatúak.


Érdekessége, hogy sószegény étrendbe, jellegzetes sós íze miatt, jól illeszthető. A nagy levelei kínálják a lehetőséget, hogy megtöltsük, mint egy szőlőlevelet. A kecsketejtermelők kecskesajtot töltenek bele és így érlelik azt.


A Mecsekben termő medvehagyma nektárjából gyűjtött méz régiónk igazi hungaricuma, a Mecsek hegység jellegzetes különlegessége. A kellemes, üde aromájú, pikáns mézkülönlegességben az édes íz dominál, de enyhe hagymajelleg is felfedezhető benne. A barna színű, sajátos ízű és illatú méz könnyen megkedvelhető és erősítőnek is kiváló.

 

 


Medvehagyma


A medvehagyma (Allium ursinum) a Dunántúlon nagy területeken él erdei aljnövényzetként, márciustól fogyasztható a levele, májusban kivirágzik, és már be is húzódik a föld alá. Nem minden kertben lehet megtelepíteni, de érdemes a fák alá néhány tövet elültetni, megpróbálni, hátha elszaporodik.

 

 


Orfűi medvehagyma kincseskönyv


Szamárfül Kiadó (Orfű, 2007), Szerkesztette: Nagy Bandó András

Fülszöveg


Mi ez a büdös fokhagymaszag?! – kérdik az Orfű felé tartó országjárók, akik még soha nem láttak medvehagymát, ezt a fokhagyma és a spenót értékeit hordozó erdei növényt.
A fokhagyma jól hat az érrendszerünkre, élénkít, csökkenti a vércukorszintet, s a szívünket is védi. Ovidius szerint potencianövelő hatású. Az óegyiptomi esküt a fokhagymára tették le: a naprendszer szimbolikus gyógynövényeként tisztelték. A Kheopsz piramis építői is ették, s amikor egy napon nem érkezett meg a fokhagyma, sztrájkba fogtak.


Napkeleten nemi izgatószerként használták. A görögök még a kakasaiknak is adtak belőle, s a viadalokon szexuális izgalmat váltott ki a bűz a kakasokból. Roman Polanski filmjében, a Vámpírok báljában azt bizonygatta, hogy ettől a szagtól a vámpírok hátán feláll a szőr, és világgá futnak, csak ne kelljen magukba szívni ezt a kibírhatatlan szagot. Nos, ez az a szag! Orfű környékének medvehagyma szaga, mely – bár fokhagymaszagú –, kibírható! Elég a medvehagyma szőnyegen sétálni: elmúlik a tavaszi fáradtságunk.
Ez a kis könyv mindent elmond egyik legfontosabb természeti kincsünkről. Orfű pedig várja a kincskeresőket.


Nagy Bandó András

 


http://www.csomopont.hu/konyha/hirdetes/medvehagyma/medvehagyma.htm
http://www.natursziget.com/page.php?show/articles/view/topic/itthon/artid/20070326medvehagyma
http://www.papiruszportal.hu/site/?lang=1&f=&p=1&n=1440

 

Címkék: medvehagyma

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu