Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát B Klári indította 12 éve
Tudod, amiből a tiramisu készül!
Hiszen lehet ebből a csodás krémes anyagból mást is készíteni.
Hozzászólások eddig: 4
B Klári üzente 12 éve
Tuti tiramisu saját recept
Hozzávalók 4 adaghoz:
2 friss tojás,
1 cs.vaníliás cukor,
1-2 ek.k.cukor,
25 dkg mascarpone (natúr tjszínes krémsajt),
1-2 evőkanál martini vagy konyak,
1 dl tejszín vagy 5 dkg vaj
12-18 db babapiskóta,
a piskóta áztatásához: 1-2 dl erős feketekávé,
2-3 evőkanál kristálycukor, egy kupica konyak.
a tetejére: 1-2 ek. cukrozatlan kakaópor.
Elkészítés:
2 tojás sárgáját 1 ek. cukorral és a vaniliás cukorral habosra kavarjuk. Akkor jó,ha a cukor elolvadt, a massza kifehéredik és tejföl sűrűségű. A jól lehűtött krémsajtot hozzáadjuk, majd a martinival vagy konyakkal (rumaromával) ízesítjük. A tojások fehérjét 1 ek. cukorral kemény habbá verjük és lazán a sajtos krémbe forgatjuk.
Mikor jó állagot kapott, belekeverjük a tejszínt vagy langyos-hidegre hűlt olvasztott vajat.
A babapiskóta áztatásához a hideg kávét a cukorral, (kis tejszínnel vagy vajjal) meg a konyakkal összekeverjük.
Négy üvegtálkába 2-2 piskótát egyesével néhány másodpercre beleforgatjuk, majd amikor megszívta magát, kissé lecsöpögtetve, egy rétegben ha kell félbetörve belerakjuk.
A krémből egyenletesen rájuk rakunk. Aztán még egy vagy két kávéba forgatott piskóta tálkánként. A többi krémet a tetejükre meg az oldalukra kenjük, végül kakaóport szitálunk rá.
Hűtőszekrényben kb. fél órán át állni hagyjuk.
B Klári üzente 12 éve
Mivel semleges ízű, így a variációk száma végtelen. Nagyon mellényúlni nem lehet, így érdemes kísérletezgetni!
Szinte bármihez használhatjuk. A megszokott olasz édességek mellett a tejszínes krém alternatívájaként is nagyszerű, vagy tortákba tölteléknek, de megállja a helyét fagylaltokban, remekül harmonizál a zöldségekkel, kiválóan képes összefogni a mártásba szánt alapanyagainkat.
B Klári üzente 12 éve
De mi is ez a mascarpone és mi az eredete?
Lombardiából származik, a 16. század végén kezdték el önálló termékként kezelni ezt az anyagot. A lefölözött tejet íróval gazdagították, borkősavval kezelték, és az így született anyagot nevezték el mascarponénak. Eredetileg bivalytejből készült, ma inkább a tehéntej-alapú mascarpone az elterjedtebb.
Bár a legtöbb esetben krémsajtként jegyzik, szerintem viszont a tejszínkrém elnevezés jobban fedi, ez közelebb áll a mascarpone finomságához.
B Klári üzente 12 éve
Fehércsokis mascarpone pohárkrém
Szürke, esős, netán zordul hideg, havas a táj, ez a nyalánkság szívet-lelket melengetően járja át a testet.
Hozzávalók 5 adaghoz:
500g mascarpone
250g fehér csokoládé (aki a kevésbé édes ízeket kedveli 200g)
3 dl tejszín (előre édesített, de mi is édesíthetjük)
150g teljes kiörlésű kakaós keksz
80 g teavaj
300 g eper, málna, áfonya, vagy ribizli
50g szeletelt mandula
Elkészítése:
Vízgőz fölött megolvasztjuk a fehércsokit, addig a tejszínt habbá verjük. A mascarponét egy tálba kanalazzuk, hozzáadjuk a fehércsokit és a habtejszínt. Alaposan elkeverjük és a hűtőbe tesszük. A kekszet ledaráljuk, a vajat megolvasztjuk és összedolgozzuk a keksszel. A masszát sütőpapírral bélelt tepsite rakjuk kb 1 cm vastagon, s 180-200 fokon 10-15 percig sütjük. Ha kihült elmorzsolva poharak aljára szórjuk és rákanalazzuk a krémet. Tálalás előtt díszítjük a gyümölcsökkel és a mandulával.
Puskás Gabriella
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás