Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az év első és utolsó napja nemcsak a vidám, hangos duhajkodások ideje, de évszázadok óta a legtöbb babona és hiedelem kapcsolódik hozzá. Szerencse, bőség és gazdagság kívántatik. Nincs ez másként az ételekkel sem. Gondosan állítsuk össze a mágikus fogásokat, és együk magunkat szerencsésre!
Mindenek előtt vegyük sorra a kamrában a tartalékokat, nehogy üres legyen a zsíros bödön, a kávé-, a cukortartó, a lisztes zacskó az év első perceiben. Töltsük fel, mert ha teli vannak a tárolók, akkor bőségben telik majd az év, de ha üresen kongó kamrával kezdünk, akkor nem lesz teli a bendőnk az elkövetkező esztendőben.
Ez idő tájt a világ különböző szegleteiben más-más falatok
kerülnek az asztalra, de egyben megegyeznek: gazdagságot, szerencsét,
bőséget hozó erőt tulajdonítanak nekik. Az őrült taljánok az új év
köszöntését is elhíresült temperamentumokhoz híven kezdik. A vacsora
előtt először megunt, haszontalannak vélt tárgyaikat hajigálják ki az
ablakon keresztül, mert a hiedelem szerint így helyet teremtenek az új,
szebb dolgoknak az új évben. Az ünnepélyes lomtalanítás után ülnek
asztalhoz, hogy elfogyasszák a lencsét kolbásszal, vagyis a cotechino
con lenticchie-t.
A hollandok úgy gondolják, hogy a
szerencsét, a teljességet a kör alakú, kerek, gyűrű alakú falatok
fogyasztása hozza meg. Így rengeteg különböző töltelékkel ízesített,
kis kerek fánkot tesznek az asztalra, amelyet Olie Bollen (olajos
labdák) néven ismernek. A görögök a kenyér vagy más tésztaféle
belsejébe pénzérmét rejtenek, bízva abban, hogy a pénzes kenyér
bevonzza a gazdagságot. A boraikra büszke spanyolok pedig pontban
éjfélkor 12 szem szőlőt fogyasztanak el. Egy-egy szőlőszem az év egyes
hónapjait jelöli. Ha a hónaphoz tartozó szőlőszem édes, szerencsés lesz
a hónap, ha pedig savanyú, akkor bizony az nem sok jót tartogat.
A tiroliak a gazdagságnál sokkal fontosabbnak tartják a férfiasságot,
és úgy vélik, ha szilveszter éjjelén meztelenül megráznak egy almafát,
akkor egész évben biztosak lehetnek a heves szerelmes éjszakákban.
Persze a jó erőhöz étek is kell, így az almafa ruhátlan cibálása után
rétest majszolnak, mivel a hosszúra nyújtott rétestészta a hosszú
életet szimbolizálja. Az ázsiai konyhákban a hosszú tészta jelképezi a
hosszú életet, így Japánban és Kínában az év utolsó napján – ami náluk
még odébb van, tekintve a holdújévet - nem ritka látvány, hogy több
méternyi tészta lóg az aggkort remélők szájából. Ha sikerül úgy
szájukba szívni és lenyelni a tésztaszálat, hogy nem törik meg, akkor
hosszú életet remélhetnek.
Természetesen a magyar hagyományok
is bővelkednek a szerencse és gazdagság varázslásának biztos
fogásaival. Az év első napján első étekként lencselevest kell enni,
mert akkor az új esztendő minden napján hasas lesz a pénztárcánk, sosem
ürül majd ki.
A lencsét tájegységekként más hüvelyessel, vagy sok apró szemmel bíró étekkel – ilyen például a köles vagy a rizs – helyettesítik. A sok apró szem a pénzt szimbolizálja. Talán a legismertebb szerencseszimbólum a ropogós pirosra sült malac,
hogy még
biztosabbra menjünk négylevelű lóherével a szájában. Azt tartják, hogy
a malac kitúrja a szerencsét, de ennek kapcsán nehogy a rántott húsra
gondoljunk! Szerencsét csak a köröm és a csülök, a fül és farok hozhat.
A legtöbb helyen úgy tartják, hogy a hal is szerencsét hoz –
ahány pikkely, annyi pénz. Bár manapság már az egyre közkedveltebb,
sima bőrű, tengeri halakban is bíznak, mi szerint azok sem úsztatják el
a szerencsét. Abban viszont mindenhol egyetértenek, hogy az új év
napján tilos bármilyen baromfihúst fogyasztani, mert az elkaparja a
szerencsét. Pulykát pedig egyenesen tiltott, mert mindehhez még
mérgeskedést is hoz a házhoz. Érdemes viszont szilveszterre
szerencsepogácsát sütni. Az egyik pogácsába pénzérmét rejtünk, és aki
megtalálja, annak bőséges lesz a következő év. A pogácsának még az
óévben el kell fogynia, különben visszájára fordul minden az újban.
Rétessel lehet hosszúra nyújtani a gazdagságot, és az életet is – így
nem árt pár szelet rétest is asztalra tenni.
A szerelmeseknek külön érdemes figyelni a mézes csuporra,
mert az édes, szerelmes hétköznapokat szimbolizálja. Ha mézes ajakkal hosszú csókot váltanak, akkor a kapcsolat is hosszú lesz. Ha valamilyen okból a szerelmesek távol vannak egymástól szilveszter napján, akkor egy kevés pezsgőt ki kell loccsantani a földre a kedvesre gondolva, és így a következő évben is együtt maradnak.
A pezsgő locsolásához más hiedelem is fűződik – azt tartják, ha kilöttyintünk belőle a földre, akkor egész évben dőlni fog a lé…
hvg.hu
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Mit tud és mit gyógyít a sütőtök - receptekkel
Megyéink és városaink ízei - receptekkel
A pogácsa eredete, elterjedése, fajtái
Készíts igazi arab vagy közép-ázsiai vacsorát otthon!