Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Téved, aki azt hiszi, hogy kenyeret sütni nehéz. Semmivel sem bonyolultabb, sőt, jóval könnyebb, mint a legtöbb sütemény elkészítése. A titok nyitja mindössze annyi, hogy pontosan be kell tartani a receptben szereplő mennyiségeket. Itt nem működik a "megkóstolom, és majd ezt-azt beleteszek még"-elv, mivel kenyerünk állaga múlhat azon, hogy miből mennyit használunk.
A házi kenyér ízletesebb, mutatósabb és egészségesebb, mint a bolti. Ráadásul tartósítószer-mentes. Elkészítése egyszerű és rendkívül látványos. Próbáld ki te is és varázsolj ropogós, aranybarna kenyeret az asztalodra!
Általánosságban elmondható, hogy a fehér lisztből készült tészták gyorsabban megsülnek, mint "barna" társaik, ám a teljes kiőrlésű lisztből sütött - és a különböző magvakkal ízesített - kenyerek sokkal egészségesebbek, szebbek, finomabbak. Megéri tehát kísérletezni az ízekkel!
1. Válasszuk ki a számunkra legszimpatikusabb receptet, és gondosan mérjük ki a hozzávalókat. Tartsuk szem előtt, hogy a barna lisztből készült kenyér sokkal tömörebb lesz, mintha fehér lisztből készült volna, ezért ne variáljuk a leírtakat.
2. Konyhai robotgéppel keverjük össze a hozzávalókat és alaposan dagasszuk meg a tésztát. Ügyeljünk arra, hogy amennyiben nem élesztőporral sütünk, az élesztőt meleg tejjel vagy vízzel keverjük össze, így hamarabb meg fog kelni.
3. 10-15 percen keresztül dolgozzuk át alaposan kézzel is a kenyerünket, mivel a robotgép dagasztó fejei gyakran nem egyenletesen gyúrják át a tésztát. Lisztezett nyújtólapon formáljunk belőle kenyér, kifli vagy cipóformákat.
4. Műanyag tálban, konyharuhával letakarva hagyjuk kelni a tésztát legalább egy órán át. Legjobb, ha a radiátoron vagy a sütő közelében helyezzük el, a lényeg az, hogy melegben legyen.
5. Vajazzunk ki egy nagy tepsit, és helyezzük bele a megkelt kenyereket. Éles késsel vágjuk be körülbelül fél cm mélyen a tetejüket (ezek majd sülés közben szépen kettényílnak), és felvert tojássárgával kenjük meg.
6. Ízlés szerint szórjuk meg lenmaggal, szezámmaggal, tökmaggal, napraforgómaggal, mákkal vagy korpával a már megkent kenyereket. Szép mintákat készíthetünk, amelyek a tojásnak köszönhetően a tésztán maradnak.
7. Közepes lángon, recepttől függően 45-50 perc alatt süssük készre kenyereinket, és spéktűvel ellenőrizzük, hogy a belseje is kellőképpen átsült-e. Ha a tészta tetejét kicsit megkapná a meleg, borítsuk be alufóliával. Ropogósabb lesz a kenyér, ha a tepsi alá egy kis fazékban vizet helyezünk.
A teljes kiőrlésű liszt rostokban gazdag, így kedvező hatással van az emésztésre és csökkentheti a zsír koleszterinszintjét. Különösen magas a B1-vitamin tartalma, amely a szénhidrátok anyagcseréje, és az idegrendszer működése szempontjából elemi fontosságú. (Hiánya esetén nem - vagy csak nehezen - tudjuk megemészteni a szénhidrátokat.) Magas magnézium-, réz-, mangán-, króm- és szeléntartalma jelentős szerepet tölt be az egészségünk megőrzésében.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!