Világkonyha: Libás történet és ludaskása

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Egy libás történet recepttel

 

 

Rendes évi szatmárcsekei horgászbulira készülve, Hinta mesternek jutott eszébe, vigyünk tán most libát, hiszen Márton-nap táján leszünk, másrészt az udvari kemencében meg is tudnánk sütni.

 

Azonnal ráharaptam, ohó, hát még szép, van nekem tucatnyi libás barátom, ismerősöm, majd én viszem a libát, ez semmiség.

Hát. Majdnem így történt, a találkozó ideje vészesen közeledett, liba meg sehol nem volt.

 

Libatömő barátaim sorra hagytak fel a bolttal, először a madárinfluenza, aztán az idióta import, végül a vierpfoten miatt dobták be a törülközőt.

 

Nem akarom dramatizálni, de aki egy-két éve még tízezerszám tartott libát, most egészen mással foglalkozik. Végül szerencsére sikerült szerezni, vagy 140 km-re tőlünk. Szegedi cimborám ment el a libákért végül, éppen időben kerültek a kemencébe, nem vesztünk éhen.

 

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szóval, a liba. Ünnepi szárnyas, lakomák dísze, nagyon szeretem.

 

Beszerzése, lám, nem egyszerű, ha megyünk érte, vegyünk egyszerre annyit, amennyi elfér a fagyasztóban. Füstölni is érdemes, nagyon izgalmas étel a füstölt libacomb.

 

Mikor élő libát választunk, legyünk apostoli türelemmel, de inkvizítori szigorral megáldva.

 

Kérdezzük ki a gazdát, miyen célból tartja a ludat. Lehetőleg tömött pecsenyelibát, májlibát kérjünk,

 

sokszor tépett, szíjas húsú, idős ludak nem valók ünnepi asztalra.

 

A tömött hízottliba többnyire 13-14 hetesen éri el csúcsformáját, még nem hájas, de már szép a mája, zsenge a húsa. Általában valamilyen hibridjószágba futhatunk bele, a klasszikus, kettőshasznú normandiai, landeszi lúd igen ritka, nem is hiszem, hogy aki még tart ilyet, szívesen eladná. Ne féljünk hát a hazai ludaktól, megéri megvenni, még mindig jobb tanyáról, élő jószágot választani, mint fagyasztópultból, netán átcimkézettet vásárolni. Általában konyhakészen, felpucolva kapjuk meg a ludakat, otthon már kevés előkészítő-munka lesz velük.

 

 

 

A csekei ludakat kívül-belül sóztuk, borsoztuk. Szalonnát vékonyra szelve raktam a tepsibe, és a ludat is beborítottam vele. Az egyik tepsibe került még vastagra szelt hagyma is. Ismeretlen volt a kemence, nem tudtam a huzatot szabályozni, de ennek ellenére megsült mindkét lúd. Pirosak lettek ugyan, de nem száradtak ki, ha tovább tartom a kemencében, megégtek volna.

 

 

 

Míg a liba pirult, az aprólékból, belsőségből ludaskása készült. Húslevesként összefőztem a lábat, szárnyat, zúzát, nyakat, sok zöldséggel, kevés hagymával, fokhagymával. Közben rizst pirítottam hozzá, amit végül a húslével megpároltam. Belekevertem az összevágott, kicsontozott húst, zöldséget. Nem szabályos ludaskása, de idegen, spártai konyhán nem rossz.

 

 

 

Libán kívül ajánlanak mindenféle szárnyast, csirkét, tyúkot, kakast, kacsát. Törzsvevők néha fácánt is kaphatnak, kizárólag szezonban.

 

Címkék: gazda liba szárnyas

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Balog Szőke Attila Romeo üzente 14 éve

biztos finom

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Bizony ünnepi menünek minősül. Utoljára talán 40 éve ettem, de még érzem a számban az ízét. Saját tartású, tömésű libáink, kacsáink voltak. Még a tömő anyag sem mellékes, hogy a hús jó minőségű legyen. FENSÉGES ÉTEK!!! Ha van lehetőséged jó szívvel ajánlom.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu