Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Kovászolt zabkenyér
Kovászhoz valók:
2.5 dl langyos (37-40 °C) víz
2.5 g élesztő
2.5 dl zabliszt
48 órával később:
25 g élesztő
7 dl langyos víz
3 evőkanál olaj
kb. 2.5 l (kb. 1.3 kg) zabliszt vagy
búza és zabliszt keveréke
2 teáskanál só
2 teáskanál cukor
A kovász hosszú kelési ideje adja ennek a zabkenyérnek
különleges izét, nedvességet biztosít neki, ezzel megvédi a kiszáradástól.
A kovászból készíthetünk dupla adagot is, a maradékot, légmentesen
lezárva, hűtőszekrényben tárolhatjuk. Ha a kenyér kizárólag zablisztbol
készül, nem kel meg rendesen, nehéz és sűrű lesz. Ezért a zablisztet
egyenlő arányban keverjük búzaliszttel is. Bár a zab íze erőteljesen
érezhető lesz, a kenyér jobban megkel és könnyebb lesz.
Tegyük a kovászhoz való lisztet egy tálba, adjuk hozzá a vizet és
keverjük el jól, majd légmentesen letakarva huzatmentes helyen erjesszük
meg. A harmadik nap morzsoljunk 25 g élesztőt egy nagy tálba, adjunk
hozzá egy kis vizet, a cukrot és keverjük, míg fel nem oldódik.
Ezután adjuk hozzá a maradék vizet, olajat, sót, a kovászt és körülbelül
2 liter lisztet. Gyúrjuk, adjunk még hozzá lisztet, hogy a tészta
ne ragadjon a tálhoz és a kezünkhöz. Szórjuk meg a kész tésztát
liszttel, takarjuk le és hagyjuk meleg helyen 50-60 percig kelni.
A belisztezett gyúródeszkára borítsuk ki a megkelt tésztát, majd
folyamatosan gyúrjuk a maradék liszttel, míg a tészta nem ragad
az asztalhoz. Formázzuk a tésztát két vekniformára, tegyük sütőlapra,
fedjük le zsírpapírral, takarjuk le az egészet törlőruhával, és
30-40 percre hagyjuk meleg helyen. Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra,
kenjük meg a vekniket langyos vízzel vagy tejjel, süssük őket a
sütő alsó részén 50 - 60 percig.
A következő módszerrel lehet megnézni, hogy mikor jó a kenyér: vegyük
ki a veknit, fordítsuk fejjel lefelé, ütögessük meg párszor, és
ha kongó hangot hallunk, akkor a kenyér kész; ha nem ilyen hangot
hallunk tegyük vissza a sütőbe.
A kész kenyereket törlőruha alatt hűtsük ki.
Burgonyasaláta céklával 10 - 12 személyre
700 g főtt cékla
400 g főtt burgonya
200 g főtt sárgarépa
1 közepes sózott hering
1 - 2 ecetes uborka
2 alma
200 g sült disznóhús vagy főtt marhahús
2 - 3 kemény tojás
6 dl tejföl
só ízlés szerint
? teáskanál mustár
kevés cukor
újhagyma a díszítésre
A salátában sok főtt cékla van, amelynek édeskés
íze jól illik a sózott heringhez és az ecetes uborkához. Pucoljuk
meg a burgonyát, sárgarépát és a céklát, pucoljuk meg az almákat
és vágjuk ki a közepüket. Filézzük ki a sózott heringet, távolítsuk
el a bőrét. Mindent - kivéve a tojásokat - kis kockákra kell vágni.
Keverjük össze a tejfölt, a mustárt, a cukrot, sót, hogy szósz legyen
belőle. Keverjük össze a hozzávalókat a szósszal, fedjük le és tegyük
be a hűtőbe 1-2 órára, de tálalás előtt 1 órával vegyük ki.
Tegyünk egy adag salátát egy tányérra vagy egy tálba, tegyünk a
tetejére apróra vágott, vagy szeletelt tojást, díszítsük felaprított
újhagymával.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Főzőcske otthon: A cukkini 10 legkedveltebb felhasználási módja (5. rész)
Főzőcske otthon: A cukkini 10 legkedveltebb felhasználási módja (4. rész)
Főzőcske otthon: A cukkini 10 legkedveltebb felhasználási módja (3. rész)
Főzőcske otthon: A cukkini 10 legkedveltebb felhasználási módja (2. rész)