Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
13 éve | B Klári | 0 hozzászólás
A
török konyháról alkotott ismereteink általában a gyorséttermekben
ebédszünetben, munka után, vagy a buli végeztével hajnalban
kutyafuttában elfogyasztott pitába csomagolt marhahúsra korlátozódnak.
Holott a török gasztronómiának számos más arca is van – a gyros viszont
igazából nem is tartozik ezek közé. Most akkor hogy is van ez?
A török konyha leggyakrabban használt alapanyagai a padlizsán, a
zöldpaprika, a hagyma, a lencse, a bab, paradicsom, fokhagyma, és
uborka. A legkedveltebb gyümölcsféleségek közé tartozik a szőlő, az
őszibarack, a cseresznye, a sárgadinnyne, a füge, a citrom; a törökök
kedvelik a magvakat és dióféléket: a pisztáciát, a mogyorót, a mandulát,
a földimogyorót, a fenyőmagot, a pörkölt csicseriborsót. A leginkább
használt fűszerek a petrezselyem (melynek velünk ellentétben csak a
levelét hasznosítják), a köménymag, a feketebors, a paprika, a menta és a
kakukkfű.
A török konyhát jelentősen befolyásolta az egykor hatalmas Oszmán
Birodalom sokszínűsége, multikulturális környezete. Az oszmán
konyhaművészet egyesítette a birodalom területén élő népek – magyarok,
bolgárok, albánok, szerbek, görögök, arabok, zsidók és még sok más náció
- ételeit és elkészítési módszereit. A legnagyobb befolyást a hellén és
közel-keleti konyha gyakorolt rá, de keveredtek benne az ősi,
közép-ázsiai török hagyományok is.
A török étkezési szokások drasztikus változáson mentek keresztül a 20.
század folyamán a társadalom modernizációjával párhuzamosan az emberek
nyugati minta szerint kezdtek étkezni. A hagyományos török szokások
szerint kis adagokat szolgálnak fel, és szinte minden ételhez (még a
rizshez is!) felszolgálnak kenyeret, amely búzából, árpából és
kukoricából készül.
Jellegzetesen török kenyér a pide (pita) és a tandır
ekmeği (tandır: szabadtéri, kerek tűzhely, melynek a belső oldalán
sütik ki a kenyértésztát). A lakosság növekvő súlyproblémái miatt egyre
többen mondanak le erről az ősi hagyományról. A török konyha egyik
legnagyobb vesztesége a hagyományos alapanyagok elhagyása. A cukor
fokozatosan átvette a méz és a pekmez (főtt must) helyét az édességek
elkészítésénél. Vaj vagy akár az olívaolaj helyett egyre inkább
margarint használnak. A paradicsomból készült kölünféle mártások (çemen,
acıka stb.) helyett egyre népszerűbb a ketchup. Az italok területén
pedig a kóla egyre inkább kiszorítja a hagyományos joghurtitalt, az
ayrant.
Kebab vagy gyros?
A 'kebab' a húsból készült jellegzetes török fogások gyűjtőneve. Az
igazi, eredeti Kebab fokhagymával, hagymával, paradicsommal,
zöldpaprikával ízesített, kockákra vágott bárányhús, vagy birkahús.
Mindezt nyársra fűzik, és grillezve tálalják. Egy másik érdekesség a
függőleges nyárson lassan piruló, egymásra rétegezett hússzeletek
sokasága. Ez az étel garantáltan friss és ízletes, mert mindig a
legkülső (azaz a legjobban átsült, legpirultabb) rétegét szelik le,
melyhez különféle péksüteményfajtákat, illetve friss zöldsalátát,
zöldborsósalátát, hagymát, paradicsomtálat szervíroznak.
Az iskender kebab a döner kebab egyik újonnan feltalált formája, melyet leginkább az ország észak-nyugati területein fogyasztanak, ahol a lakosság többsége kurd nemzetiségű. (Így aztán a nálunk élő „török” vendéglősök tekintélyes része is valójában kurd.) A döner kebab Nyugat-Európában népszerű gyorséttermi étel lett. Napjainkban a szendvics formájában, pitában szolgálják fel. Ez a fajta döner már az 1960-as években is kapható volt Isztambulban. A zöldségekkel és szósszal pitában tálalt döner 1971-ben jelent meg Németországban, Kreuzbergben, mert az eredeti, pitában felszolgált étel nem nyerte el a német vásárlók tetszését.
A
dönert gyakran hívják gyrosnak, holott ez utóbbi valójában a török
húsétel görög verziója, amely számos ponton különbözik az eredetitől.
Nálunk nem is igen lehet kapni, legfeljebb a kifejezetten hellén
fogásokra szakosodott éttermekben.
Forrás: www.style.hu
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Culinaris Ízakadémia
Franciás elegancia - Csokihab
Túrós sütireceptek nyárra
Új ételkészítési eljárások