Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Honnan is ered a Torkos Csütörtök szokása?
A magyar néphagyomány és szokásrend egyik kiemelt jelentőségű időszaka a Farsang. Ez a Húsvétot megelőző, Vízkereszttől Hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret.
Az egyik ilyen népszokás volt régen a Hamvazó Szerdát követő Torkos Csütörtök.
Az országszerte néhány éve újra megrendezett Torkos csütörtök programsorozat szervezői célja éppen az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet a hagyományok csodás tárházára.
Torkos Csütörtökön – annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő Hamvazó Szerdát követően ünnepeljük – ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás "kötelező" volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.
Húsvétig ez volt az utolsó alkalom a kiadós étkezésre.
További elnevezések: zabáló-, torkos-, tobzó-, kövér-, bodozú-,
csonka csütörtök, halottak húshagyata, halottak csetertekik, kisfarsang.
Régen szokás volt, hogy ezen a napon csak az asszonyok mulattak.
Felmentek a borospincébe, ettek-ittak, énekeltek, táncoltak. Ha egy
férfiember utánuk ment, őt gatyára vetkőztették és hazazavarták.
Szóval az asszony mulatott, a férfiember meg otthon ette a kefét meg
a maradékot.
Torkos Csütörtök tehát régi magyar népszokás, amit néhány éve az éttermek forgalmának növelése és az éttermi kultúra fejlesztése érdekében támasztottak föl. A kampánynapon az éttermek többsége féláron várja vendégeit.
A farsangi szokásokra jellemző volt a bőséges étkezés, a kiadós ételek fogyasztása. Húshagyó kedden éjfélkor abbamaradtak a mulatságok, és hamvazószerdán kezdetét vette a húsvéti böjt. A hamvazószerdát követő csütörtökön egy napra felfüggesztették a böjtöt, hogy a farsangi maradékokat elfogyasszák. Ennek a napnak zabáló, tobzódó, vagy torkos csütörtök volt a neve.
A 2010-ben ötödik alkalommal megrendezett Torkos Csütörtök kampányt a Magyar Turizmus Zrt. szervezi. Az elmúlt négy évben az eseményre beregisztrált éttermek száma évről évre közel megduplázódott, így tavaly 1300 étteremben lehetett féláron „torkoskodni”.
Idén február 18-án is óriási érdeklődés kísérte a Hamvazószerdát
követő napot.
Voltál te is valamelyik étteremben ezen a napon?
Ha igen, írd le milyen volt!
Torkos Csütörtök az egri Excalibur középkori lovag étteremben
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Torkos csütörtök - mellékzöngékkel