Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ókori egyiptomi időkből származó recept alapján süthetünk magunknak energiakenyeret, vagy ahogy sokan hívják - csodakenyeret. Sepsi Olivér, a recept közzétevője szerint gyógyító hatása van a hosszú távú fogyasztásának.
Saját tapasztalatom a kenyér fogyasztásával kapcsolatban egy hónap után- írja:
Rendkívül erős méregtelenítő hatás, energetizál és vitalizál egész
napra, szebb, fényesebb bőr, hajhullás megszűnése, emésztés
kiegyensúlyozása, rendkívül illatos, aromás, finom ízhatás, - 2 kg
súlycsökkenés, vízháztartás normalizálása. Mivel semmilyen panaszunk
nincs a családban, így nem tudok egyéb extrákról beszámolni, bár nekem
már ez is rendkívüli!!! Érdemes kipróbálni! Ha kifejezetten
méregtelenítésre szeretnéd használni, napi minimum 2 liter folyadékot is
be kell vinni.
Még a leggyakorlatlanabb háziasszony, vagy
agglegény is el tudja készíteni, nincs benne semmi ördöngösség, csak
pontosan kövesd a leírtakat. Én már kikísérleteztem az adagolás és a
sütés módját, akkor te miért vesztegetnéd az idődet vele?
A
hozzávalókról álljon itt néhány hasznos információ. Az anyagok már
külön-külön is mesés hatással bírnak, azonban az összhatás a
legkülönlegesebb! Igazi csoda!
Búzacsíra:
A búzacsíra
gyógyító ereje magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhető.
Csökkenti a szervezetben a szabadgyök-képződést, ezáltal a szív- és
érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Életfontosságú anyagai
az A- , B- , E-vitamin és a szelén, de jelentős a kalcium-, magnézium-,
cink-, mangán és folsav tartalma is.
Tönkölybúza:
A tönkölybúza a többi gabonafajtához képest jelentős rosttartalommal rendelkezik, ezért elősegíti az emésztést.
A tönkölybúzának a hagyományos búzánál kedvezőbb az aminosav
összetétele, lényegesen több ásványi anyagot és vitamint, valamint
vasat, rezet és cinket tartalmaz. A vas a hemoglobin és az energia
felszabadításában szerepet játszó enzimek összetevője, a réz számos
enzim alkotórészeként a központi idegrendszer működéséhez szükséges. A
cink több enzim ill. az inzulin alkotórészeként az anyagcserében vesz
részt.
Tökmag:
Bármilyen furcsa is sokak számára, a
tökmag igen fontos szerepet tölt be az egészséges táplálkozásban. A
magban lévő 45%-os linolsav, valamint fitoszterin tartalomnál fogva
elsősorban a hólyag- és prosztatabetegségek gyógyszereként tartják
számon, de magas esszenciális zsírsav tartalma fokozott védelmet nyújt a
szívinfarktus kialakulása ellen is. Ezen túlmenően jelentős mennyiségű
E-vitamin és szelén található benne, amelyek antioxidáns és
gyulladásgátló hatást váltanak ki a szervezetben. A tökmagban olyan
proteáz-inhibitorok is vannak, amelyek gátolják a béltraktusban a
vírusok és a baktériumok aktivizálódását. (A nyers tökmagból sajtolt
zöldes árnyalatú olaj kifejezetten finom, aromás. Zsírtartalmának 57%-át
többszörösen telítetlen zsírsavak teszik ki.)
Napraforgómag:
A napraforgómag nemcsak finom rágcsálnivaló, hanem bőséges olajtartalma
is kiemeli az olajat adó növények közül. A napraforgó mag 47 százalék
olajat tartalmaz, és annak 65 százaléka esszenciális olaj. Ásványi
anyagokat, nyomelemeket is bőven találunk benne. Hatóanyagai: cholin,
linolein, olein, lecithin. A benne lévő hatóanyagok, összetevők kedvező
élettani hatásainak köszönhető mai népszerűsége. Az egészséges életmód
hívei különösen a magas E-vitamin, telítetlen és esszenciális zsírsav
tartalma miatt becsülik.
Lenmagolaj:
Az esszenciális
zsírsavak (EFA), amik a lenmagban is megtalálhatóak, szükségesek az
általános egészségi állapothoz, beleértve a megfelelő zsíranyagcsere
folyamatokat, energiatermelést, sejtfunkciók szabályozását, és a sebek
ill. sérülések gyógyulását.
A lenmagolaj, a „jó zsír” egyaránt segít fittnek és egészségesnek maradnunk, míg a „rossz” zsírok veszélyeztetik egészségünket és teljesítőképességünket.
Az aktív életmódot
élők elmondása alapján a lenmagolaj kiegészítők segítik számukra a
gyorsabb regenerálódást, és segítenek csökkenteni az edzés utáni
izomfájdalmakat. A kutatók szerint ezt a lenmag gyulladáscsökkentő és
antioxidáns hatása okozhatja. A kutatók azt is állítják, hogy növeli az
anyagcsere ütemét, és így segíti a gyorsabb zsírégetést is. Sok sportoló
számol be arról, hogy ha étrendjükbe beiktatják a lenmagolajat, akkor
rándulásaik és zúzódásaik gyorsabban gyógyulnak. Néhány eredmény azt
mutatja, hogy a kisebb sérülések akár negyedannyi idő alatt is
helyrejönnek, mint korábban.
- Csökkenti a gyulladást, így az izomfájdalmakat is, és növeli a rugalmasságot
- A sejtek szerkezeti sértetlenségét biztosítva segíti elő a regenerálódást és a gyógyulást.
- Hozzájárul az egészséges súlycsökkenéshez a szervezet anyagcseréjének gyorsításával, így a zsírok gyorsabban tudnak elégni.
- A lenmag biztosítja számunkra az omega-3 zsírsavakat.
Felhasználási lehetőségek
Kutatások alapján a lenmagolaj a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:
- Elhízás
- Arthritisz
- Székrekedés
- Herpesz
- Hipertenzió (magas vérnyomás)
- Bőrproblémák, mint pl. az ekcéma és a pikkelysömör
- Rák
Recept 2 darab kb. 1 kg-os veknihez
Érdemes ekkora adagot elkészíteni, mert sokáig eláll. Különben is úgy a
legízletesebb és a legaromásabb, ha egy-két napot érik. Úgysem marad
belőle, mert a család és az ismerősök széthordják (tapasztalat!) De ha
mégsem, akkor le is fagyaszthatod!
Hozzávalók:
- 1 kg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt,
- 500 gr étkezési búzacsíra (kávédarálóban megőrölve) - Vigyázat, itt
nem a csíráztatott búzára gondolunk, hanem a kereskedelemben kapható
lisztszerű termékre!
- 10 gr (kb. egy mogyorónyi) élesztő (nincs tévedés – minimális kell hozzá),
- 2 pohár élőflórás natúr joghurt (pl. DANONE Aktívia, vagy hasonló)
- 6dl, 40 Celsius fokos víz (kicsit melegebb a kézmelegnél)
- 3,5 teáskanál tengeri só,
- 9 evőkanál tökmagolaj, vagy lenmagolaj,
- 4 nagy marék hántolt, natúr napraforgómag,
- 2 marék hántolt tökmag,
- 2 db téglalap alakú sütőforma (11 cm széles X 30 cm hosszú X 8 cm magas).
- A forma kibélelésére sütőzacskó (celofán)
Megjegyzés:
1. A búzacsírát kiválthatod 500 gr fehér liszttel (BL 55) – de
szerintem a kenyér elveszíti tőle az aromáját, és csökken a
biorezonanciás energiaszintje is.
2. Ha kenyérsütő géppel
dolgozol, akkor a mennyiség 1/3-át vedd! A tapasztalatom azonban azt
diktálja, hogy kell neki a minimum 4-5 óra kelés a fermentálódáshoz, a
gép ugyanis túl gyorsan végez! Vannak ételek amikhez igenis illik
követni a hagyományokat a megfelelő eredmény érdekében. (25 éves
háziasszonyi tapasztalat)
3. Állítólag pörköltszaft tunkolására nem alkalmas -szendvicsekhez, köztes étkezésekhez, reggelihez azonban a legkitűnőbb.
Elkészítés lépésekben:
3. Őröld meg a búzacsírát és vegyítsd össze a tönkölyliszttel.
4. Melegíts 6 dl vizet kb 40 Celsius fokosra és olvaszd fel benne a kb mogyorónyi élesztőt.
5. A lisztkeverékből tégy az élesztős vízbe annyit, hogy tejfölsűrűségű kovászt kapj.
6. Tedd a kovászt langyos helyre és kb fél órát hagyd kelni.
7. Ha felfutott, add az egészet a lisztkeverékhez a többi hozzávalóval
együtt. Ízlés szerint, fél marék olajos magkeveréket hagyj meg a kenyér
megszórásához.
8. Gyúrd össze, amíg el nem válik az edény
falától. Elég masszív, sötét színű tésztát kapsz, keményebbet az átlagos
kelt kenyértésztánál. Ne ijedj meg, csak gyúrd össze.
9. Lisztezd be a tetejét és konyharuhával letakarva hagyd kelni 2 teljes órán keresztül.
10. 2 óra elteltével deszkán vágd két egyenlő darabra, gyúrd át őket,
formálj akkora hengereket, hogy a sütőfóliával kibélelt formába férjen.
11. Tipp: egy kevés tengeri sót olvassz fel egy dl vízben, és kend meg a kenyereket. Szórd rá az olajos magkeveréket.
12. Konyharuhával letakarva, langyos helyen további 2,5 – 3 órát keleszd.
13. Sütés előtt megint érdemes a kenyereket sós vízzel átkenni.
14. Melegítsd fel a sütőt 180 Celsius fokra úgy, hogy a sütő aljára elhelyezel egy kislábos vizet a pára kedvéért.
15. Süsd a kenyereket aranybarnára kb: 50 perc – 1 óra alatt.
Fogyaszd egészséggel! Ez az étek maga az élet!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Milyen kenyeret egyek?