Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
15 éve | B Klári | 0 hozzászólás
Amíg nem kóstoltunk házilag készített fagylaltot, addig nem is tudjuk, milyen az igazi jeges finomság. Ne keseredj tehát el, ha nem sikerült kész fagyit beszerezz. Állj neki magad. Biztosan sikerül! És az se utolsó, hogy eredeti leszel vele!
Ne felejtsd el megosztani velünk a végeredmény receptjét!
Egy alapból rengeteg fajta variációt készíthetünk, a lehetőségeknek csak a kreativitásunk szabhat határt. A deres-jeges nyalánkságnak több, könnyen elkészíthető fajtája is létezik, amelyek között az alapanyagok aránya és összetétele különböző állagú, de egyformán ellenállhatatlan végeredményt eredményez.
Egy mai Bagaméri. Ne spóroljunk
|
A
parfé alapja a tejszínhab. Ehhez édesítőszert, ízlés szerint csokoládét
vagy gyümölcsöt keverünk. Érdemes különböző tetszetős formába önteni,
és úgy 5-6 órára mélyhűtőbe tenni. A fagyasztás után parfétortaként,
szeletelve is tálalhatjuk különböző díszítéssel.
A szörbet nem
tartalmaz sem tejet, sem tejszínt (ebből kifolyólag tejérzékenyek is
fogyaszthatják). Alapanyagát a friss gyümölcs, ízesítők és a
tojásfehérje keményre vert habja adja. A gyümölcsöt pépesítjük, majd
hozzáadjuk a cukrot, a recept szerinti ízesítőket és beleforgatjuk a
tojásfehérje habját. A parfé és a szörbet elkészítésének tulajdonképpen
a minőségi hozzávalókon kívül más fortélya nincs is.
A
legnagyobb népszerűségnek örvendő fagylaltnak két alapreceptje között
választhatunk. Az első recept 3 adag sűrű tejszín vagy tejszínhab, 1
adag tej keverékéhez adja a cukrot és az ízlés szerinti
ízesítőanyagot. A második alap pedig 2 adag sűrű tejszínből, 1 adag
tejből és 4 db tojássárgájából készül. A felsorolt alapanyagokat
összekeverjük és lassú tűzön felfőzzük, majd hozzáadjuk az édesítőszert
s az ízesítőt, ami ízlés szerint lehet csokoládé, gyümölcs stb.
Bármelyik
fajta jeges-deres finomságot is válasszuk , akkor lesz igazán finom és
egyedi, ha csakis minőségi és friss alapanyagokat használunk.
Érdemesebb a zsírosabb alapanyagokat választani, mert ettől lesz a
fagylaltunk igazán lágy és krémes. (,,Egy Bagaméri nem alkuszik!’’)
A
fagylaltot elkészíthetjük lábosban vagy tálban is, ilyenkor
fogyasztás előtt félóránként legalább kétszer-háromszor keverjük át
mixerrel (majd tegyük ismét a mélyhűtőbe), hogy megakadályozzuk az apró
jégkristályok kialakulását. Ha gyakrabban készítünk fagylaltot, akkor
mindenképpen érdemes beszerezni egy fagylaltkészítő gépet. A
fagylaltgépben készített fagyi lágyabb állagú lesz, mert a gépi
keveréssel több levegő kerül az anyagba, másfelől pedig sokkal
egyszerűbb a fagylalt elkészítése – nem kell többször felverni,
habosítani, csak beleönteni a már elkészített fagylaltalapot.
A
fagylaltgép tartályát lehetőleg előző este egy éjszakára tegyük
mélyhűtőbe – nagyon fontos, hogy a jégakku fagyos, belső fala kissé
zúzmarás legyen. Arra is feltétlenül ügyeljünk, hogy az alapanyagok is
hidegek legyenek – ha főzni kell a fagylalt alapját, vagy felolvasztani
a csokoládét, minden esetben hűtsük le. Mielőtt a fagylaltmasszát
beleöntjük a gép tartályába, indítsuk el a keverőlapátot, mert különben
a tartály oldalával a fagylalt elsőként érintkező rétege gyorsan
odafagyhat. Természetesen a fagylaltgépben a parfé és a szörbet is
könnyebben eléri a kívánt hőmérsékletet és állagot.
A fagylaltot
és a parfét legjobb pár órával az elkészítés után kanalazni – ilyenkor
már kellően szilárd és az ízek is összeérnek. A szörbet az elkészítés
után rögtön tálalható. A kész fagyit egy-két órára bent hagyhatjuk a
fagylaltgép tartályában, a hűtőszekrény normál hűtőterében.
Ha
nagyobb adagot készítünk, vagy nem tálaljuk azonnal, akkor tetővel
ellátott műanyag vagy fém edénybe adagolva mélyhűtőben tárolhatjuk – a
fagylaltot akár egy hónapig is, a szörbet, a joghurtos és tojásos alapú
finomságok pedig két-három hétig tarthatóak el. Ha a fagylalt
felolvadt, akkor nem szabad újra fagyasztani! A jéghideg nyalánkságok
nagyszerű kiegészítői a ropogós kekszek, ostyák, de ízlés szerint
díszíthetjük macskanyelvvel, apróra vágott mogyoróval, pisztáciával,
csoki darával, gyümölccsel, nem szólva a tejszínhabról.
Ha
valami igazi ínyencséget szeretnénk kipróbálni, akkor a sült fagylalt
kísérletezésnek sem utolsó. A fagylaltot kőkemény habbá vert
tojásfehérjével kell bevonni – a fagyi alá is jusson belőle - és 1-2
percre sütőbe tesszük. Ennyi idő alatt a hab megkérgesedik, így kívül
forró és ropogós, belül hűs desszertet kapunk. A fagyiról
hatástanulmányok,komoly kutatások állítják, hogy a jótékony hatással
van az ember hangulatára, ugyanúgy aktiválja a boldogsághormonokat,
mint a csoki evés. Így tudományos alapokon is engedhetünk a krémes,
hideg csábításnak… S ha egyszer kipróbáltuk a házi fagylaltkészítést,
ne csodálkozzunk, ha a szenvedélyünkké válik.
Receptek
Túró Rudi fagylalt
25 dkg zsíros túró
10 dkg étcsokoládé
2 pohár natur joghurt
125 ml tejszín habbá verve
10 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
1 citrom apróra reszelt héja
2 evőkanál citromlé
Színes kehely. Tobzódás
|
A
tejszínhab kivételével az alapanyagokat turmixgépben vagy botmixerrel
simára keverjük, majd belefogatjuk a tejszínhabot. Fagylaltgépbe öntjük
és 25-30 percig keverjük. Az étcsokoládét felolvasztjuk, és amikor már
majdnem kihűlt, a feltálalt fagyalt tetejére csorgatjuk.
Citrus szörbet
6 személyre
250 ml víz
250 ml száraz fehérbor
200 g porcukor
125 ml narancslé
60 ml lime-lé
60 ml citromlé
2 tojásfehérje habja
Keverjük
össze a cukrot, a bort és a vizet egy közepes lábosban. Folytonos
keverés mellett addig melegítsük, amíg a cukor elolvad. Főzzük további
10 percig kis lángon. A kihűlt szirupba keverjük a leszűrt narancslevet
és így öntsük egy formába. Fedjük le és tegyük mélyhűtőbe. Az így
elkészült alapot és keményre vert tojásfehérje habját mixerrel
dolgozzuk krémesre. Ismét tegyük a mélyhűtőbe, amíg megszilárdul, majd
újra verjük fel a masszát mixerrel. Adagoljuk kelyhekbe, fedjük le és
ismét tegyük mélyhűtőbe, amíg megszilárdul.
Somlói galuska parfé
10 dkg babapiskóta
Fél deci rum
10 dkg étcsokoládé
5 dl tejszín
3 evőkanál méz
2 evőkanál nagyon apróra vágott dió
A
piskótát morzsoljuk össze. A csokoládé felét durva reszelőn reszeljük
le. A mézet és rumot keverjük el. 4 dl tejszínt verjünk kemény habbá,
majd óvatosan forgassuk bele a mézes rumot, a csokoládét, a piskótát és
a dió felét. Fóliával bélelt formába (őzgerinc, alagút, de lehet
egyszemélyes pudingformákba is) öntjük és mélyhűtőben megfagyasztjuk.
A csokoládé másik felét a tejszínben gőz fölött felolvasztjuk, és
majdnem hideg állapotban öntjük a parfé tetejére. Szeletekre vágva
ízlés szerint tejszínhabbal, csokoládészósszal megcsorgatva, dióval
meghintve, rolettivel tálaljuk.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Budapest top 3 fagylaltja