Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az ételek értékelése ugyan tökéletesen szubjektív, a minőség azonban ennél jóval egyértelműbb. Sok éven át teszteltük fáradságos munkával a fővárosi fagylaltokat és végre sikerült megtalálnunk toplistánk harmadik résztvevőjét.
Rengetegen állítják magukról, hogy szeretik a fagylaltot, de mivel boldogan elnyalnak bármit, ami hideg és édes, képtelenség őket komolyan venni. Az igazi fagylaltrajongó számára fontos, hogy miből készült imádatának tárgya, érzékeny az ízekre, az összetevőkre és nyitott az újdonságokra.
Az igazi |
---|
FOTÓ: haagen-dazs.com |
Ha bolti fagyiról van szó, nincs vita, a Haagen Dazson és a Ben & Jerryn kívül nálunk nincs említésre méltó minőség, a Culinaris által forgalmazott néhány különlegességet kivéve. Egy ideig volt az a magyar cég az érdekes ízeivel, akik azt hitték, van igény a nagyüzemi finomságokra, de valószínűleg túl korán léptek be a piacra és azért a fent említett márkákat legfeljebb megközelítették. A Mövenpick is rendelkezik prémium kategóriás termékkel, de nem említenénk egy napon kedvenceinkkel.
A gombócos fagylaltok közül a legtöbb embernek megvan a maga favoritja, valami helyes kis cukrászda, amihez általában kellemes emlékek is kötik. Sokan azt mondják, felesleges ezt az egész fagylaltmániát túlpörgetni, nincs akkora különbség. Készséggel elhisszük, hogy ők nem érzik, de attól az még létezik. És a budapesti fagylaltozók nagy része vacak. Még az olyan helyek is, ahol egyébként a süteményekre ügyelnek, képesek színezett, cukros jeges vackokat fagylaltnak nevezni, akkor már inkább a Carte D'or, arról legalább tudjuk, hogy milyen. A mindenféle csicsákkal feldíszített fagyiktól pedig végképp mentsen meg minket az ég, aki például hupikék törpikés fagylaltot hajlandó készíteni és árulni, azt büntetni kellene.
|
---|
FOTÓ: haagen-dazs.com |
A jó fagylalt sokféleképpen lehet finom, egyetlen ízen belül
hatalmas eltérések lehetnek, toplistánk résztvevői például a vanílián
belül sem egyeznek, csak a minőség köti őket össze. Az összetevők
legyenek a lehető legtisztábbak, színezék kizárva, ahogy a mesterséges
aromák is tilosak, de a tölcsér sem mindegy. A Szamost régen jónak
gondoltuk, de nekünk úgy tűnik, elment mellettük az idő és nem
figyeltek, ami 15 évvel ezelőtt elég volt, azt ma már nem menti a
branding. Néhány íze a kicsi Ráday utcai olasznak is jó volt, de pár
hónap után már romlott a minőség, ezért felhagytunk a próbálkozással. A
Jégbüféről ne is beszéljünk.
Sok éves áldozatos tesztelése után
abszolút kedvencünk a városmajori olasz kézműves fagyizó, egyszerűen
megunhatatlan. Sokáig zöld tea hívők voltunk, de mivel az mostanában
ritkán kapható, áttértünk a mentás lime-ra, de árulnak gorgonzolás
körtét is a klasszikus alapízek és a speciális diétát tartóknak szóló
változatok mellett. Hogy melyik a legfinomabb fagylaltjuk, az aztán
végképp teljesen szubjektív, mi még egyikben sem csalódtunk, legutóbbi
felfedezettünk egy piskótás darab volt. Ráadásul nagyon kedvesek, a
törzsvendégekkel különösen figyelmesek. A minőségből következően nem
olcsók, egy kenet (nem gombóc van) 280 forint, amivel házi számítasaink
alapján túlszárnyalták még a gyári prémiumfagyik árát is.
A
választék ugyan sokkal szűkebb az általunk egyébként egyáltalán nem
kedvelt Gerbeaud-ban, de a napi szinten 3-4 saját főzésű íz végre
megfelelő opciót biztosított a pesti oldalra is. Fontos rákérdezni,
hogy melyik saját, mert közepes minőségű gyárit is árulnak a kedves
lányok a Vörösmarty téren. A Gerbeaud viszont tölcsérben viszi a
pálmát, tavaly még ott helyben sütötték, az valami csodás volt,
messziről lehetett érezni az illatát. Ezt idénre valami rendkívül
fontos szabályra hivatkozva megtiltották, de azért még mindig saját
sütésű. A vaníliájuknak erősen madártej íze van, de ezt nem bántásból
mondjuk, sőt. A csokijuk nekünk egy kicsit túl édes volt, a citrom
viszont igazán pompásan kesernyés, egy gombóc 220 forint volt legutóbb.
Még
mindig kerestük azonban a lakóhelyünkhöz közel eső megfelelő
lehetőséget, amit végül meg is találtunk. A Lukács a felújítás után
egész rendes hely lett, bár mindig is voltak hiányosságai, de néhány
süteményükért érdemes volt fizetni. Az új tulajdonos viszont olyan
árakkal nyitott meg nemrég, hogy egy időre bojkottáltuk őket, a
kánikula miatt azonban új esélyt adtunk a helynek. A vanília enyhe,
kevéssé cukros, tele igazi kis vanília pöttyökkel, a barack csúnya
barna, mivel igazi, a citrom megdöbbentően savanyú és üdítő, de a
legnagyobb élményt talán a mangó jelentette, benne valódi
gyümölcsdarabokkal. Egy gombóc 260 forint, ha lassú a kiszolgálás,
érdemes várni, mosolyognak legalább.
KM
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Saját készítésű parfé, fagylalt és szörbet alapja és készítési praktikái
Budapest, a kávéházak városa, 2007 legjobb kávéházai