Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Őseink elsődleges itala természetesen a tiszta víz volt, de ezenkívül kedvelt italok voltak még az alábbiak.
A kumisz
A kumisz az ősmagyarság híres, édeskés, enyhén szénsavas, alkoholos
itala, mely az összes Belső-Ázsiai népnél elterjedt és kedvelt.
A kumiszt kancatejből készítik erjesztéssel. Minél tovább hagyják a
kumiszt az erre a célra kialakított bőrtömlőkben érlelődni, annál
magasabb lesz az alkohol-, tejsav- és szénsavtartalma, míg cukortartalma csökken.
A mongolok a kumiszból néha tejpálinkát, vagyis arkhit is párolnak.
A kumisz fogyasztásának egyik legfőbb oka, hogy a belső-ázsiai és a mongolid népek tejérzékenyek, így nyers állapotban nem fogyaszthatnák a tejet, ha azonban tejfehérjét megsavanyítják („kicsapatják”), a tej kumisz, joghurt vagy aludtej formájában már a tejérzékeny emberek számára is fogyasztható.
A letelepedett életmód kezdetétől, (amikor a lóállomány drasztikusan csökkent), a kumisz is kiszorult a fogyasztásból.
A sör
Sokan úgy tartják, ősi borivó nép a magyar, holott elődeink előbb ismerhették a sört, mint a bort. Évszázados vándorlásaik során ugyanis sokkal inkább termeszthették a néhány hónap alatt megérő gabonát, mint az évek alatt termőre forduló szőlőt. A vándorló magyarok tanítói a népvándorlás korabeli szláv népekBabilonból jutott el a sörfőzés. Ezek a népek már általánosan használták a komlót az árpa-, vagy malátalé ízesítésére. voltak, akikhez
Bőrtömlőbe tették a kövek közt megőrölt gabonát, majd vízzel felöntve jól összerázták. Ezután „tüzes követ” tettek bele, hogy emeljék hőmérsékletét, később hozzáadták a komlót, forrásig melegítették, közben többször megrázva a hatalmas tömlőt. Majd vízbe merítették vagy lelocsolták, hogy lehűljön és megerjedjen.
A bor
A korabeli források kétféle borról számolnak be az akkori
Belső-Ázsiából, az egyik édes, fehér-, a másik sötét, áttetsző vörösbor,
mely erősebb és értékesebb volt.
Az ősi magyar hitvilág a bort különösképp értékelte, az áldozati szertartások és szerződések szentesítésének fontos kelléke volt.
A vándorlások során azonban leginkább kereskedelem útján juthattak hozzá az értékes italhoz, hisz a borkészítéshez letelepült életmódra, fejlett szőlőművelésre van szükség, ami a folyamatos mozgás következtében szinte kivitelezhetetlen.
Történelmi említések:
forrás: wikipédia
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Must, szőlőlé, gyümölcslé, zöldség-gyümölcs, szörp, bor rendelés
Portugál desszert: Bolo Rei, a királyi korona