Világkonyha: Melegedjünk fel tudatos melegítő téli ételek evésével!

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Elő az erőspaprikával, borssal, gyömbérrel, kölessel, hajdinával, zabpellyel, dióval és mandulával, babbal és lencsével....


Tapasztalták-e kedves olvasóink, hogy ha valaki csípőset eszik, vagy iszik, annak nemsokára melege lesz, törli a homlokát, s veszi le magáról a ruhát, s a külső hőmérséklettől függetlenül meleg érzetről számol be!

Nincs avilágon olyan nép nemzeti konyha, amelyik ezt ne ismerte volna fel. Már a Bibliában, az Ószövetségben több helyen találunk utalást a helyes táplálkozási szokásokon belűl a fűszerek használatára, de igazán tudományos alapra a , Georgehe Oshawa által rendszerbe foglalt , zen buddhista filozófiai alapokon nyugvómakrobiotikus rendszer magyarázza, a jelenséget, valamint az évezredes hinduista alapokon nyugvó védikus táplálkozási rendszer.


A makrobiotikus rendszernek az az alapja, hogy mindég a szezonnak megfelelően illő táplálkozni, azaz tavasz végén, nyáron, ősz elején , amikor a külső hőmérséklet magas, s a szervezet hőregulációs rendszere a hűtéssel van elfoglalva, s ennek érdekében sokat párologtat, akkor a friss zöldségekre, gyümölcsökre van elsősorban szükségünk, lehetőleg ökológiailag és biológiailag tiszta helyről beszerezve. Ebben a meteorológiai ciklusban a sok gabonának hüvelyes és olajos magnak nincs helye.


Hasonló a helyzet hosszantartó lázas állapot esetében is, ekkor is indokolt a szervezet úgynevezett zöldséggel, gyümölccsel történő hűtése. Mindkét esetben ismert a különféle módon lehűtött friss zöldséglevek, gyümölcslevek fogyasztása is.


Más a helyzet azonban akkor, amikor jön a hűvös, nedves, vagy hideg, de száraz idő?


A szervezetünknek megnő a kalorikus energia igénye, s inkább a melegítő ételek felé billen a mérleg nyeléve. A kalorikus energia számtalan módon kerül a szervezetben felhasználásra, ebből két nagy csoportra oszthatjuk valamennyit. Első az alap anyagcsere, ebbe tartozik minden olyan élettani feladat, ami elsősorban a vegetativ idegrendszer által és a belső elválasztású mirigy rendszer által irányított folyamat. Ezek a tudattalan által irányított élettani folyamatok az emésztés, a légzés, a vér és nyirok keringés s egy sor egyéb automatikusan működő rendszerek összessége. Ezek közé tartozik bizonyos szintiog a hőreguláció is, amely bizonyos élettani keretek közt teljesen automatikusan történi mind a meleg, mind pedig a hideg esetében.


Eljön azonban egy ugynevezett küszöb érték, amikor a reguláció érzet formában jelzi, hogy az automatizmus határai és lehetőségei elérkeztek a korlátokhoz, s most már tudatosan kell cselekedni.


A meleg és hideg érzet bizonyos szint után tehát tudatos cselekvésre késztet, mely eredménye képpen cselekedeteink oly irányba tolódnak el, ami a tudattalan kompenzációt segítik.


Hideg esetében többet, sürübben, s mást eszünk, mint meleg esetében.


Az őszi, téli és kora tavaszi táplálkozás alapját a különféle gabonák képezik, elsősorban a hajdina, a rizsfélék, a köles, a kukorica, a zab, de ajánlatos az olajos és hüvelyes magvak napi rendszerességgel történő fogyasztása is.


Az olajos magvak hidegen préselt olajai szintén kitünően bele illenek a táplálkozási rendszerbe, s nem feledkezhetünk meg a csípős fűszernövények ésszerű és okszerű használatáról sem. A meleg érzetet növelhetjük a tűz energia táplálékainkba történő bevitelével, azaz az élelmiszerek sütésével, főzéséve, párolásával ez megoldható, bár ebben az esetben a növényekben az élettani feladatokhoz nélkülözhetetlne enzimek denaturálónak, s ezért kell minden nap valamely téli gyümölcsöt, vagy zöldséget nyersen fogyasztani.


A sütésnek vannak speciális megjelenési formái is- pl sült gesztenye, sült alma, sült tök, de ismerjük egy sor egyéb zöldségnövény grillezési és speciális fűszerezési formáját is.


A csípős, melegítő fűszerezés szinte a teljes étlap minden fogására kiterjeszthető, mert a paprikás pálinka étvágy gerjesztőnek, majd egy jó halászlé, s azt követő szintén ésszerűen fűszerezett túrós csusza, végül valamely uillő bor, vagy a szánkózásból, sielésből, korcsolyázásból, vagy csak a hidegből hazajövet milyen jól esit a kellően fűszerezett forralt bor, s utána a forró zuhany, vagy forró mustármagos lábfürdő.


Vannak népgyógyászati tapasztalatok a csípős paprika gyomor nyálkahártya gyulladás csökkentő hatásáról is, de a csípős hagymafélék, fokhagyma és egyéb hagymafélék holisztikus népgyógyászati hatása szintén közismert.


Ugyancsak empiria, azaz tapasztalat, ha csípős növényi alap anyagu kenőcsökkel kezeljük a bőrünket, az nem csak a bőrben, hanem a bőr alatti kötőszövetben is vérbőséget eredményez, szöveti hisztaminokat szabadít fel, s ezek mind mind ,amennyiben nincsenek túlzásba vitt szinten, elősegítik a vérkeringés és a nyirokkeringés javulását, ami a kérdéses terület harmónikusabb működéséhez vezethet.


Összességében a téli táplálkozás és önmagunk bőr és testápolása megkívánja az ésszerűen alkalmazott csípős növényi alapanyagú készítmények, élelmiszerek, italok alkalmazását és fogyasztását.


Béky László, 2oo4/2oo5 telén

Címkék: bors dió hüvelyesek melegítő étel paprika rízs zab

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu