Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Elő az erőspaprikával, borssal, gyömbérrel, kölessel, hajdinával, zabpellyel, dióval és mandulával, babbal és lencsével....
Tapasztalták-e
kedves olvasóink, hogy ha valaki
csípőset eszik, vagy iszik, annak nemsokára
melege lesz, törli a homlokát, s veszi le
magáról a ruhát, s a külső
hőmérséklettől függetlenül
meleg érzetről számol be!
Nincs avilágon olyan nép nemzeti konyha, amelyik
ezt ne ismerte volna fel. Már a Bibliában, az
Ószövetségben több helyen
találunk utalást a helyes
táplálkozási szokásokon
belűl a fűszerek használatára, de
igazán tudományos alapra a , Georgehe Oshawa
által rendszerbe foglalt , zen buddhista
filozófiai alapokon nyugvómakrobiotikus rendszer
magyarázza, a jelenséget, valamint az
évezredes hinduista alapokon nyugvó
védikus táplálkozási
rendszer.
A makrobiotikus rendszernek az az alapja, hogy mindég a
szezonnak megfelelően illő táplálkozni, azaz
tavasz végén, nyáron, ősz
elején , amikor a külső
hőmérséklet magas, s a szervezet
hőregulációs rendszere a hűtéssel van
elfoglalva, s ennek érdekében sokat
párologtat, akkor a friss zöldségekre,
gyümölcsökre van elsősorban
szükségünk, lehetőleg
ökológiailag és biológiailag
tiszta helyről beszerezve. Ebben a meteorológiai ciklusban a
sok gabonának hüvelyes és olajos magnak
nincs helye.
Hasonló a helyzet hosszantartó lázas
állapot esetében is, ekkor is indokolt a
szervezet úgynevezett zöldséggel,
gyümölccsel történő
hűtése. Mindkét esetben ismert a
különféle módon
lehűtött friss zöldséglevek,
gyümölcslevek fogyasztása is.
Más a helyzet azonban akkor, amikor jön a
hűvös, nedves, vagy hideg, de száraz idő?
A szervezetünknek megnő a kalorikus energia igénye,
s inkább a melegítő ételek
felé billen a mérleg nyeléve. A
kalorikus energia számtalan módon kerül
a szervezetben felhasználásra, ebből
két nagy csoportra oszthatjuk valamennyit. Első az alap
anyagcsere, ebbe tartozik minden olyan élettani feladat, ami
elsősorban a vegetativ idegrendszer által és a
belső elválasztású mirigy rendszer
által irányított folyamat. Ezek a
tudattalan által irányított
élettani folyamatok az emésztés, a
légzés, a vér és nyirok
keringés s egy sor egyéb automatikusan
működő rendszerek összessége. Ezek
közé tartozik bizonyos szintiog a
hőreguláció is, amely bizonyos
élettani keretek közt teljesen automatikusan
történi mind a meleg, mind pedig a hideg
esetében.
Eljön azonban egy ugynevezett küszöb
érték, amikor a reguláció
érzet formában jelzi, hogy az automatizmus
határai és lehetőségei
elérkeztek a korlátokhoz, s most már
tudatosan kell cselekedni.
A meleg és hideg érzet bizonyos szint
után tehát tudatos cselekvésre
késztet, mely eredménye képpen
cselekedeteink oly irányba tolódnak el, ami a
tudattalan kompenzációt segítik.
Hideg esetében többet, sürübben,
s mást eszünk, mint meleg esetében.
Az őszi, téli és kora tavaszi
táplálkozás alapját a
különféle gabonák
képezik, elsősorban a hajdina, a
rizsfélék, a köles, a kukorica, a zab,
de ajánlatos az olajos és hüvelyes
magvak napi rendszerességgel történő
fogyasztása is.
Az olajos magvak hidegen préselt olajai szintén
kitünően bele illenek a
táplálkozási rendszerbe, s nem
feledkezhetünk meg a csípős
fűszernövények ésszerű és
okszerű használatáról sem. A meleg
érzetet növelhetjük a tűz energia
táplálékainkba
történő bevitelével, azaz az
élelmiszerek sütésével,
főzéséve,
párolásával ez megoldható,
bár ebben az esetben a növényekben az
élettani feladatokhoz
nélkülözhetetlne enzimek
denaturálónak, s ezért kell minden nap
valamely téli gyümölcsöt, vagy
zöldséget nyersen fogyasztani.
A sütésnek vannak speciális
megjelenési formái is- pl sült
gesztenye, sült alma, sült tök, de
ismerjük egy sor egyéb
zöldségnövény
grillezési és speciális
fűszerezési formáját is.
A csípős, melegítő fűszerezés szinte a
teljes étlap minden fogására
kiterjeszthető, mert a paprikás pálinka
étvágy gerjesztőnek, majd egy jó
halászlé, s azt követő
szintén ésszerűen fűszerezett
túrós csusza, végül valamely
uillő bor, vagy a
szánkózásból,
sielésből, korcsolyázásból,
vagy csak a hidegből hazajövet milyen jól esit a
kellően fűszerezett forralt bor, s utána a forró
zuhany, vagy forró mustármagos
lábfürdő.
Vannak népgyógyászati tapasztalatok a
csípős paprika gyomor nyálkahártya
gyulladás csökkentő
hatásáról is, de a csípős
hagymafélék, fokhagyma és
egyéb hagymafélék holisztikus
népgyógyászati hatása
szintén közismert.
Ugyancsak empiria, azaz tapasztalat, ha csípős
növényi alap anyagu kenőcsökkel
kezeljük a bőrünket, az nem csak a bőrben, hanem a
bőr alatti kötőszövetben is
vérbőséget eredményez,
szöveti hisztaminokat szabadít fel, s ezek mind
mind ,amennyiben nincsenek túlzásba vitt szinten,
elősegítik a vérkeringés és
a nyirokkeringés javulását, ami a
kérdéses terület
harmónikusabb működéséhez
vezethet.
Összességében a téli
táplálkozás és
önmagunk bőr és testápolása
megkívánja az ésszerűen alkalmazott
csípős növényi alapanyagú
készítmények, élelmiszerek,
italok alkalmazását és
fogyasztását.
Béky
László, 2oo4/2oo5 telén
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
A melegítő ételek királyai, a gabonafélék (teljes kiörlésű!)
Ajsa receptkönyvéből - ünnepi menük