Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A gabonából készült ételek az emberiség számára régóta jelentik a táplálkozás alapját. De nem mindegy milyen formában fogyasztjuk!
A gabonáknak 3 fontos részét különböztetjük meg:
• korpa, a külső kemény héj, ami, mint az emberi bőr, a belső részek védelméül szolgál, és egyben tartalmazza az ember számára (is) oly fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, és nem utolsó sorban a rostokat; már régóta a gabonamag fő egészségvédő összetevőjének számít,
• a csíra vagy embrió a növényre jellemző minden információt magában foglal,
• liszttest, a belső keményítőtartalmú endosperma, olyan, mint a tojássárgája, körbeveszi a csírát, tápanyagául szolgál, amíg, mint kifejlett növény nem tud gondoskodni magáról.
Ha a gabonát finomítjuk, megfosztjuk az első kettő részétől, akkor a maradék fehérliszt (vagy fényezett rizs, stb.) már csak nyomokban tartalmazza a szervezetünk számára oly nagyon fontos anyagokat, és végső soron csupán a túlfinomult, kényelmes, mozgásban szegény világunkban egyáltalán nem szükséges, hatalmas mennyiségű kalóriát kapunk, amely aztán zsírszövet formájában a testünk raktáraiban kerül.
De a szervezetünk érzi, hogy nem kapta meg a finomított táplálékból, ami számára szükséges, ezért nagyon hamar ismét megéhezünk, és habár mennyiségben bőven táplálkozunk minőséget tekintve azonban éheznek a sejtjeink, éhezik a testünk. Micsoda paradoxon: a fejlettnek mondott világ egyedei túlsúllyal, egyszersmind a hiánybetegségek kockázatával küzdenek!
A gabonákból készült liszt minőségét a fehérje (sikér) és a keményítő (=egyfajta cukor) tartalma alapján határozzák meg, minél magasabb a fehérjetartalom, annál jobb minőségű a liszt a gabonaiparban. Szerintem azonban a helyes értékelés alapelve az kellene legyen, hogy minél teljesebb, élőbb, táp-egész, ha úgynevezett teljes kiőrlésű lenne a liszt.
Háziasszonyként néhány kivétellel minden általam ismert süteményt, tésztaféleséget elkészítettem már barnalisztből, és a képviselőfánk kivételével mind sikerült és finom lett, a fényezettet barnarizsre váltottam (köret, kása, főétel...) és az étrendünkön minden gabona megtalálható, számos kipróbált édes és sósrecept alapján.
Talán vannak iparágak, amelyek számára hasznos a „lényegétől" megfosztott mag, de az ember számára semmi esetre. Hiszen a hiányzó elemeket (vas, réz, magnézium, mangán, kálium, kalcium, számos védő hatású fitokemikália.), vitaminokat (B 1-2-3-5-6, A, E), és a nagyjából százféle rostot az embereknek táplálék-kiegészítőkkel kell pótolniuk, hiszen nélkülük elképzelhetetlen az egészséges élet.
Ugyan ma még jóval drágább a teljes értékű, élő élelmi alapokat tartalmazó lisztekből készült kenyér és pékáru, kérem, hogy mégis ezt válasszák, hiszen a rosttartalmuknál fogva előbb jól lakunk tőlük, továbbá hosszú távon megtérül a többletkiadás: a mérleg az egészség oldalon válik pozitívvá.
Szerző: Benke Rita
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Melegedjünk fel tudatos melegítő téli ételek evésével!