Világkonyha: A melegítő ételek királyai, a gabonafélék (teljes kiörlésű!)

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A gabonából készült ételek az emberiség számára régóta jelentik a táplálkozás alapját. De nem mindegy milyen formában fogyasztjuk!


A gabonáknak 3 fontos részét különböztetjük meg:


korpa, a külső kemény héj, ami, mint az emberi bőr, a belső részek védelméül szolgál, és egyben tartalmazza az ember számára (is) oly fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, és nem utolsó sorban a rostokat; már régóta a gabonamag fő egészségvédő összetevőjének számít,


• a csíra vagy embrió a növényre jellemző minden információt magában foglal,


liszttest, a belső keményítőtartalmú endosperma, olyan, mint a tojássárgája, körbeveszi a csírát, tápanyagául szolgál, amíg, mint kifejlett növény nem tud gondoskodni magáról.

 

 

network.hu

 



Ha a gabonát finomítjuk, megfosztjuk az első kettő részétől, akkor a maradék fehérliszt (vagy fényezett rizs, stb.) már csak nyomokban tartalmazza a szervezetünk számára oly nagyon fontos anyagokat, és végső soron csupán a túlfinomult, kényelmes, mozgásban szegény világunkban egyáltalán nem szükséges, hatalmas mennyiségű kalóriát kapunk, amely aztán zsírszövet formájában a testünk raktáraiban kerül.

 

 


De a szervezetünk érzi, hogy nem kapta meg a finomított táplálékból, ami számára szükséges, ezért nagyon hamar ismét megéhezünk, és habár mennyiségben bőven táplálkozunk minőséget tekintve azonban éheznek a sejtjeink, éhezik a testünk. Micsoda paradoxon: a fejlettnek mondott világ egyedei túlsúllyal, egyszersmind a hiánybetegségek kockázatával küzdenek!



A gabonákból készült liszt minőségét a fehérje (sikér) és a keményítő (=egyfajta cukor) tartalma alapján határozzák meg, minél magasabb a fehérjetartalom, annál jobb minőségű a liszt a gabonaiparban. Szerintem azonban a helyes értékelés alapelve az kellene legyen, hogy minél teljesebb, élőbb, táp-egész, ha úgynevezett teljes kiőrlésű lenne a liszt.

 

 


Háziasszonyként néhány kivétellel minden általam ismert süteményt, tésztaféleséget elkészítettem már barnalisztből, és a képviselőfánk kivételével mind sikerült és finom lett, a fényezettet barnarizsre váltottam (köret, kása, főétel...) és az étrendünkön minden gabona megtalálható, számos kipróbált édes és sósrecept alapján.


Talán vannak iparágak, amelyek számára hasznos a „lényegétől" megfosztott mag, de az ember számára semmi esetre. Hiszen a hiányzó elemeket (vas, réz, magnézium, mangán, kálium, kalcium, számos védő hatású fitokemikália.), vitaminokat (B 1-2-3-5-6, A, E), és a nagyjából százféle rostot az embereknek táplálék-kiegészítőkkel kell pótolniuk, hiszen nélkülük elképzelhetetlen az egészséges élet.


Ugyan ma még jóval drágább a teljes értékű, élő élelmi alapokat tartalmazó lisztekből készült kenyér és pékáru, kérem, hogy mégis ezt válasszák, hiszen a rosttartalmuknál fogva előbb jól lakunk tőlük, továbbá hosszú távon megtérül a többletkiadás: a mérleg az egészség oldalon válik pozitívvá.


Szerző: Benke Rita

Címkék: gabonafélék melegítő étel

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

hű..köszi!!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu