Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Április 3. és 5. között második alkalommal került megrendezésre Újszentivánon a rétesfesztivál és réteskészítő verseny. Egy valódi folklór-hétvége keretein belül számos élményt nyújtott a látogatóknak, no és persze hosszú-hosszú réteseket minden mennyiségben.
A rétes szó eredetileg a "réteges"
szóból származik, ami a tészta régi készítési módjára utal, hiszen
eredetileg még töltelék nélkül, tésztarétegekből álló süteményféleség
volt.
10-12 réteget is egymásra raktak, azokat darabokra vágták, s végül kemencében sütötték meg, és porcukorral megszórva tálalták. Az 1500-as évek végén már töltetlékkel is készítették, amit rétesbélesnek vagy rétestortának hívtak. Egy későbbi változást követően a rétestészta összetétele változatlan maradt, csak elkészítésének módja változott. Az asztalon húzták ki a tésztát hártyavékonyra, rárakták a tölteléket, és az abrosszal göngyölték fel a rétestésztát a töltelék körül.
A legkedveltebb a túró, a dió, mák, lekvár, meggy, káposzta, tök, bab, krumpli, mandula, de van tökös-mákos, élesztős, hajdinás, szilvás, sütőtökös, zsömlés, tökmagos rétes is. A bécsi almás rétes a világ 100 leghíresebb ételeinek egyike.
Április 3. és 5. között második alkalommal rendezték meg az Újszentiváni Rétes-fesztivált és réteskészítő versenyt. A látogatók rétesnyújtó, réteskészítő, rétesevő versenyen, valamint valódi magyar táncház és népzenei koncerteken vehettek részt.
Egy autentikus vidéki tradíciókkal teli hétvége volt április első hétvégéjén a Csongrád megyei Újszentivánon. A rendezvény különlegessége volt, hogy nem csak réteskészítési versenybe lehetett benevezni, de a nagyétkűek megnyerhették a rétesevő versenyt is. A 3 nap alatt rengeteg hagyományőrző pr
ogram szinesítette az eseményt.
Aki nem tudná....
A rétes neve a "réteges" szóból származik, ami a tészta régi készítési módjára utal, mert eredetileg töltelék nélküli, sok tésztarétegből álló sütemény volt.
A XVI. században 10-12 tésztaréteget is egymásra raktak, aztán darabokra vágva, kemencében sütötték meg és porcukorral megszórva tálalták.
Az 1500-as évek végén sok tésztarétegből álló süteményt készítettek töltelékkel, amit rétesbélesnek vagy rétestortának hívtak.
A XVIII. században változás következett be a rétes készítésében és sütésében. A rétestészta összetétele változatlan maradt, csak a technológia változott. Az asztalon húzták ki a tésztát hártyavékonyra, rárakták a tölteléket, és az abrosszal göngyölték fel a rétestésztát a töltelék körül.
A töltelékek lehetősége szinte végtelen. A legkedveltebb a túró, a dió, mák, lekvár, meggy, káposzta, tök, bab, krumpli, mandula, de van tökös-mákos, élesztős, hajdinás, szilvás, sütőtökös, zsömlés, tökmagos rétes is. A bécsi almás rétes a világ 100 leghíresebb ételei egyike.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Karácsonyfa szépségversenyt rendezünk a NetPolgár kluban!