Világkonyha: Sárgagéva vagy givagomba használata és egy salátarecept

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus), népies nevén sárgagéva vagy givagomba élő vagy elhalt lombos fákon, ezek vastag ágain telepszik meg; az ártéri erdőkben gyakran jelennek meg.

 


A változatos alakú, lapos, egymás fölött elhelyezkedő termőtestek akár 30–50 cm átmérőjűre is megnőnek. Egy-egy, rendszerint sárga vagy narancssárga, különböző méretűre nőtt, egymás fölött elhelyezkedő, fodros vgy hullámos szélű telepet hoznak létre. Termőrétegük likacsos, húsuk fehér színű.


Nyáron érdemes gyűjteni a fiatal, még puha húsú példányokat, mert később a többi taplógombához hasonlóan húsa keménnyé válik. Felhasználják a laskagombához hasonlóan húsok ízesítésére, vagy előfőzést követően húspótló ételként kisüthető, esetleg tojásrántotta készíthető vele.

 

 

Gévagomba telep

 

Gévagomba-saláta 4 személyre

 

Hozzávalók:

 

  • 1/2 db fejes saláta
  • 0,5 dl fehérbor
  • 100 g citrom
  • 1 g kakukkfű
  • 1 g bors
  • 15 g só
  • 1 db babérlevél
  • 25 g paradicsompüré
  • 25 g pirosarany
  • 1 g pirospaprika
  • 75 g vöröshagyma
  • 0,5 dl olaj
  • 750 g gévagomba


  • Elkészítés:


    A gombát megtisztítjuk szívós, kemény részeitől, és folyó víz alatt megmossuk (de ne áztassuk!), majd apró, egyforma nagyságú kockákra vágjuk. Olajban finomra vágott vöröshagymát megfonnyasztunk, beletesszük a fűszerpaprikát, elkeverjük, kevés vízzel felengedjük. Ízesítjük babérlevéllel, törött borssal és kakukkfűvel. Ezután hozzáadjuk a Piros Aranyat és a paradicsompürét. Néhány percig az anyagokat együtt pároljuk, majd hozzáadjuk az előkészített gombát. Megsózzuk, citromlevet és fehérbort öntünk hozzá, majd fedő alatt pároljuk. Amikor a gomba megpuhult, kihűtjük, majd hűtőszekrényben 2-3 órán át érleljük.

    Salátalevélre halmozva tálaljuk, citromkarikával díszítjük.

    Címkék: givagomba sárga gévagomba

     

    Kommentáld!

    Ez egy válasz üzenetére.

    mégsem

    Hozzászólások

    B Klári üzente 14 éve

    Na ezt megpróbálom majd!

    Válasz

    Kőhalmi Monika üzente 14 éve

    A Géva gombaát kár elrontani húspotló-ként! Egyszerűen be kell panírozni és kisütni,mint a rántott husit. higgyétek el van olyan finom ,mint a rántott hal!! Moni

    Válasz

    [Törölt felhasználó] üzente 14 éve

    VÁÓ!!Köszi!!PUSSZ

    Válasz

    B Klári üzente 14 éve

    Írd le, te hogyan készíted el a gévagombát!

    Válasz

    Ez történt a közösségben:

    Szólj hozzá te is!

    Impresszum
    Network.hu Kft.

    E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu