Világkonyha: Most együnk burgonyacsipszet vagy ne?

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Döntsd el magad a cikk és kommentje alapján.

 

Íme az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács által közölt gondolatok a burgonyachips-ről. (ne vedd készpénznek)

1. Hízunk tőle. A burgonyachips valóban az energiadús élelmiszerek közé tartozik, ám egy magyar fogyasztó évente még 500 g chips-et sem eszik meg, miközben egy angol 12-13-szor ennyit. A hazai fogyasztó az energiabevitelének csak 0,25 százalékát fedezi chips-ből, azaz a chips szinte egyáltalán nem tehető felelőssé az elhízásért.

2. Nem valódi burgonyából készül.  Sőt, a gyártáshoz speciális chips-burgonyát használnak, mert abból finomabb chips készül. Nálunk a  Bakonyban, Komárom megyében és a Dél-Alföldön terem a legtöbb chips-burgonya. A gyártás hámozásból, szeletelésből, sütésből és fűszerezésből áll. Az otthoni  krumplisütéshez képest a különbség csak annyi, hogy a burgonyát vékonyabb szeletekre vágják és így a nedvesség szinte teljesen kisül belőle. A burgonya-chips 70 százalék burgonyát tartalmaz. A fennmaradó részt a növényolaj és fűszerek teszik ki.

 

chips

Forrás: sxc.hu

3. Haszontalan, üres műkaja.  50g (kb. fél zacskó) készre sütött burgonyachips napi E-vitamin szükségletünk 20 százalékát, B6-vitaminból 40 százalékot, niacin ekvivalensből 18 százalékot,  káliumból 18 százalék, magnéziumból és foszforból 11-12 százalék, rézből 36 százalékot tartalmaz.

 

4. Magas a sótartalma.  A chips sótartalma körülbelül 1,5-2,3 százalék, ami nagyjából megegyezik a kenyér sótartalmával. A burgonyachips viszont nagyon kis arányban szerepel a napi táplálkozásunkban, így sóbevitelünknek csak 0,01-0,02 százalékát nyerjük innen. A sós ízérzetet az okozza, hogy a chips teljes sótartalma a termék felületén, nagyrészt olajban feloldódva helyezkedik el, így azonnal és intenzíven hat a nyelv ízlelőbimbóira.

 

5. Tele van E-számmal.  A burgonyachips-ben nincs több vagy  többfajta élelmiszeradalék, mint egy átlagos élelmiszeripari termékben. A benne gyakran előforduló és ízfokozóként ható glutamátok a természetes élelmiszerekben is megtalálhatók, pl. a különféle húsokból főzött levesekben. A burgonyachips semmilyen tartósítószert nem tartalmaz, só- és olajtartalma, valamint nagyon alacsony víztartalma természetes tartósító mechanizmusként hat. A csak sózott chips egyike a legtermészetesebb élelmiszeripari termékeknek. Kizárólag burgonyát, növényolajat és sót tartalmaz.

 

6. Gyerekek nem fogyaszthatják.  Mértékkel a kicsik is ehetnek  burgonyachips-et, de valóban figyelni kell a fegyelmezetlenebb gyerekekre, nehogy főétkezés helyett nassoljanak. Az egyetlen hazai chips-gyártó havonta többszáz zacskó chips-szel támogatja a SOTE I. sz. gyermekkórházat, ahol az orvosok és a dietetikusok chips-szel derítik jobb kedvre a kis betegeket.

 

És a pártatlan vélemény:

 

Az itt felsorolt állítások a burgonyachips-ről, akkor állják meg a helyüket, ha például havonta-kéthavonta veszünk egy zacskóval, de nem igaz az átlag népességre, heti többszöri fogyasztás mellett" - mondta el a Medizónának Zámbori Zita, dietetikus, aki szerint az a tény, hogy kevesebb chipset fogyasztunk, mint például az angolok, nem jelenti azt, hogy nem kell óvatosnak lenni. 

A dietetikus szerint nem is a burgonyával van a gond, hanem az olajjal, amiben kisütik, annak ugyanis magasabb a transzzsírsav tartalma, mint a háztartásokban használtaké. A telítetlen transzzsírsavak pedig nagy mennyiségben rákkeltőek lehetnek. Nem az egészséges élelmiszerek közé tartozik, vitamintartalma ellenére sem, nem beszélve arról, hogy a burgonyát egészségesebben is el lehet készíteni. 

A magas sótartalom miatt sem ajánlom, aki keveset eszik, azt persze nem hízlalja, a tapasztalatok szerint, aki kedveli az ilyen termékeket, az gyakrabban fogasztja, mint az ajánlott lenne" - magyarázza a táplálkozási szakember. Majd hozzáteszi: gyerekek egyáltalán ne fogyasszák, ha chips-re vágynak, akkor válasszuk a különböző gyümölcsökből készült termékeket. Ha már gyerekkorban megszokják az intenzív sós ízt, akkor később is erre vágynak, amire nincs szüksége a szervezetünknek.


Vedd figyelembe: van alma is a világon meg mandarin, amit rágcsálhatsz - és most nem is drágábbak a csipsznél!

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu