Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Döntsd el magad a cikk és kommentje alapján.
Íme az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács által közölt gondolatok a burgonyachips-ről. (ne vedd készpénznek)
1. Hízunk tőle. A
burgonyachips valóban az energiadús élelmiszerek közé tartozik, ám egy
magyar fogyasztó évente még 500 g chips-et sem eszik meg, miközben egy
angol 12-13-szor ennyit. A hazai fogyasztó az energiabevitelének csak
0,25 százalékát fedezi chips-ből, azaz a chips szinte egyáltalán nem
tehető felelőssé az elhízásért.
2. Nem valódi burgonyából készül. Sőt,
a gyártáshoz speciális chips-burgonyát használnak, mert abból finomabb
chips készül. Nálunk a Bakonyban, Komárom megyében és a Dél-Alföldön
terem a legtöbb chips-burgonya. A gyártás hámozásból, szeletelésből,
sütésből és fűszerezésből áll. Az otthoni krumplisütéshez képest a
különbség csak annyi, hogy a burgonyát vékonyabb szeletekre vágják és
így a nedvesség szinte teljesen kisül belőle. A burgonya-chips 70
százalék burgonyát tartalmaz. A fennmaradó részt a növényolaj és
fűszerek teszik ki.
|
Forrás: sxc.hu |
3. Haszontalan, üres műkaja. 50g (kb. fél zacskó) készre sütött burgonyachips napi E-vitamin szükségletünk 20 százalékát, B6-vitaminból 40 százalékot, niacin ekvivalensből 18 százalékot, káliumból 18 százalék, magnéziumból és foszforból 11-12 százalék, rézből 36 százalékot tartalmaz.
4. Magas a sótartalma. A chips sótartalma körülbelül 1,5-2,3 százalék, ami nagyjából megegyezik a kenyér sótartalmával. A burgonyachips viszont nagyon kis arányban szerepel a napi táplálkozásunkban, így sóbevitelünknek csak 0,01-0,02 százalékát nyerjük innen. A sós ízérzetet az okozza, hogy a chips teljes sótartalma a termék felületén, nagyrészt olajban feloldódva helyezkedik el, így azonnal és intenzíven hat a nyelv ízlelőbimbóira.
5. Tele van E-számmal. A burgonyachips-ben nincs több vagy többfajta élelmiszeradalék, mint egy átlagos élelmiszeripari termékben. A benne gyakran előforduló és ízfokozóként ható glutamátok a természetes élelmiszerekben is megtalálhatók, pl. a különféle húsokból főzött levesekben. A burgonyachips semmilyen tartósítószert nem tartalmaz, só- és olajtartalma, valamint nagyon alacsony víztartalma természetes tartósító mechanizmusként hat. A csak sózott chips egyike a legtermészetesebb élelmiszeripari termékeknek. Kizárólag burgonyát, növényolajat és sót tartalmaz.
6. Gyerekek nem fogyaszthatják. Mértékkel a kicsik is ehetnek burgonyachips-et, de valóban figyelni kell a fegyelmezetlenebb gyerekekre, nehogy főétkezés helyett nassoljanak. Az egyetlen hazai chips-gyártó havonta többszáz zacskó chips-szel támogatja a SOTE I. sz. gyermekkórházat, ahol az orvosok és a dietetikusok chips-szel derítik jobb kedvre a kis betegeket.
És a pártatlan vélemény:
Az itt felsorolt állítások a burgonyachips-ről, akkor állják meg a
helyüket, ha például havonta-kéthavonta veszünk egy zacskóval, de nem
igaz az átlag népességre, heti többszöri fogyasztás mellett" - mondta
el a Medizónának Zámbori Zita, dietetikus, aki szerint az a tény, hogy
kevesebb chipset fogyasztunk, mint például az angolok, nem jelenti azt,
hogy nem kell óvatosnak lenni.
A dietetikus szerint nem is a
burgonyával van a gond, hanem az olajjal, amiben kisütik, annak ugyanis
magasabb a transzzsírsav tartalma, mint a háztartásokban használtaké. A
telítetlen transzzsírsavak pedig nagy mennyiségben rákkeltőek
lehetnek. Nem az egészséges élelmiszerek közé tartozik, vitamintartalma
ellenére sem, nem beszélve arról, hogy a burgonyát egészségesebben is
el lehet készíteni.
A magas sótartalom miatt sem ajánlom, aki
keveset eszik, azt persze nem hízlalja, a tapasztalatok szerint,
aki kedveli az ilyen termékeket, az gyakrabban fogasztja, mint az
ajánlott lenne" - magyarázza a táplálkozási szakember. Majd hozzáteszi:
gyerekek egyáltalán ne fogyasszák, ha chips-re vágynak, akkor válasszuk
a különböző gyümölcsökből készült termékeket. Ha már gyerekkorban
megszokják az intenzív sós ízt, akkor később is erre vágynak, amire
nincs szüksége a szervezetünknek.
Vedd figyelembe: van alma is a világon meg mandarin, amit rágcsálhatsz - és most nem is drágábbak a csipsznél!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!