Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Most már itt az ideje, hogy gondoljunk a jövőre is... medvehagymailag
persze. Mert lassan eljönnek azok napok, amikor nélkülöznünk kell a
friss zöld csemegét. Felénk már mindenhol, éppen a legjobb a medvehagyma
állapota. Van ahol lassan elkezd virágozni, virágzáskor pedig már
elöregednek a levelek, kevésbé élvezhetőek. Piaci árát is lejjebb vitte a
nagyobb kínálat. Készüljünk fel a kényszerű nélkülőzésre..
medvehagymailag persze! Bár így még pár hónapig nem is kell
nélkülöznünk.
A felkészüléshez szükséges sok-sok medvehagyma, legalább egy üveg
hidegen sajtolt napraforgóolaj, aki jobban szereti annak
olívaolaj, egy negyed kiló zsír (mangalica, liba, kacsa), két csomag
fenyőmag vagy török mogyoró, esetleg hántolt napraforgó. Egy kis
szalonna, fokhagyma, só, bors. Több, kis méretű befőttes üveg, fém
tetők, zacskók.
Medvehagyma tartósítás több módon:
1. Medvehagyma fagyasztva.
Egészben vagy darabolva, kis dobozokban vagy zacskózva lehet
fagyasztani. Fontos, hogy több zacskóba csomagoljuk, mert különben az
egész fagyasztó medvehagyma illatú lesz. Érdemes kisebb és nagyobb
adagokat is eltenni. Ez felhasználható főzéshez, sütéshez. Én a
fagyasztott medvehagymát akkor szoktam használni, amikor az olajos
készítmények már elfogytak. Csak olyan ételhez lehet, amit sütünk vagy
főzünk, szendvicskrémekhez nem jó az állaga és van egy "fagyasztóíze"
is.
2. Medvehagyma szárítva
Még fűtés-szezonban elkezdem szárítani. Radiátoron, villanykályha
tetején vagy sütés után, a sütőben lehet. A vékony levelek egy éjszaka
alatt megszáradnak és sütőben is viszonylag gyorsan megy. Megégetni nem
szabad. Akinek van, elektromos aszalója (nekem nincs) azzal is biztosan
megy. Szárítás után többféle méretben is el lehet tenni, egészben,
morzsolva vagy porrá örölve. Én csavaros, befőttes üvegekben szoktam
száraz helyen tárolni. Használható fűszerként, krémleveshez, szószokhoz,
palacsintába, kelt tésztákhoz, előtte tejben vagy vízben beáztatva.
3. Olajos medvehagyma készítmények.
Száratott medvehagyma olajban
Egyszerűen beleteszem a szárított, kis darabokra tört (de nem porrá)
leveleket, más szárított, kis kockákra vágott aszalt zöldségekkel
(cékla, sárgarépa, paradicsom) és/vagy gyümölcssel (aszalt almát
próbáltam, azzal jó) együtt hidegen sajtolt olajba. Amikor a zöldségek
kicsit felpuhulnak az olajtól, használható szendvicsre, levesekbe,
sütőben sütött húsokhoz, párolt húsokhoz, párolt zöldségekhez, krumpli
vagy zöldség pürékhez, azokat kicsit meglocsolva ezzel a jó kis mixxel.
Ebbe só nem kell, de tehető ízlés szerint.
Friss medvehagyma olajban eltevésénél a lényeg, hogy elég sok sóval és
sok olajjal kell eltenni, úgy tart a legtovább. Én kiforralom (biztos
ami tuti) az üvegeket és a fém fedőket. Kb 20 perc forralás egy nagy
fazékban. Majd fejtetőn, lecsepegve hagyom őket megszáradni. Kis méretű
üvegeket használok, mert ha egyszerre kevés fogy a készítményből, a
felbontott üvegek könnyebben romlanak.
A megmosott, lecsepegtetett és alaposan, tiszta konyharuhán vagy
papírtörlőkön megszárított medvehagymaleveleket apróra vágjuk, azután
eltehetjük melegen, hidegen, pépesítve, pesztóként magokkal és más
fűszernövényekkel. Tartósítót nem szoktam használni. (Sózást lehet
kostólgatni is, finom sóból kevesebb is elég lehet, a hidegen eltett
készítményeket kicsit túl kell sózni, mint élvezhető, de használatkor
felhígulnak. Ahhoz kell mérni, amihez használni szeretnénk majd a
készítményt, de azt is figyelembe kell venni, hogy a só tartósít.)
Medvehagyma olajban, hidegen
Én egy nagy edényben alaposan összekeverem az aprított medvehagymát az
olajjal és a sóval. Egy kis (2, 5 dl-es) üvegnyihez kb. 10-15 dkg
medvehagyma levél, kb. 2 dl olaj, 1-másfél kávéskanál só, bors ízés
szerint, vagy elhagyható. Ezután légmentesen üvegekbe
töltöm. Lezárom. Hidegen tárolom. Ugyanígy, nem darabolva, hahem olajjal
összeturmixolva is lehet eltenni medvehagymát. Én ezeket használom el
először, mert kevesebb ideig állnak el, mint melegen eltéve. Meleg
ételekhez és az olajat lecsepegtetve szendvicskrémekhez is használható.
(Első alkalommal, mikor így eltettem, spóroltam az olajjal, jól
megtömtem medvehagymával az üvegeket. Sajnos fele üveg megromlott, azóta
nem spórolok.)
Medvehagyma pesztó, olajos pép, olajban lesütött, ill aszalt paradicsommal hidegen elrakott medvehagyma az üvegekben |
Medvehagyma fűszerolaj
Az aprított vagy mixelt, az előzőekhez mérten fele mennyiségű
medvehagymát teszek ízlés szerinti sóval egy befőttes üvegnyi olajba.
Kb. két hét múlva leszűrhető a szép zöldes színű és medvehagyma-ízes
olaj. Olajos üvegbe töltve, hidegen tárolva, fűszerolajként, főképp
salátákhoz használható.
Medvehagyma melegen, olajban lesütve
Ezzel a módszerrel teszem el a legtöbbet, mert nekem ez állt el eddig a
legtovább. Olajban, néhány gerezd aprított fokhagymával, esetleg apróra
vágott szalonnával vagy sonkadarabokkal összesütöm az aprított
medvehagyma leveleket. Kb. 20 dkg fér egy kis üvegbe és kevesebb olaj
szükséges (kb. 1-1, 5 dl). Nem kell sokáig sütni, ha összeestek a
levelek, jó. Kevesebb só is elég, 1 kávéskanálnyi , vagy kevesebb, bors
ízlés szerint vagy elhagyható. Forrón üvegekbe töltöm, lezárom és
fejtetőre állítom az üvegeket egy 20 percre. Majd betakarva hagyom
kihülni őket. Ha ügyesek vagyunk az egész üveg steril. Kihülés során
pedig a teteje jól rászorul, légmentesen záródik. Ez használható meleg
ételekhez és szendvicskrémekhez is.
Medvehagyma pesztó
Mint az előző, csak darált magokat (fenyőmag, törökmogyoró semleges
ízűek, de jó a napraforgómag is) is teszek a keverékhez, pár percig
azzal is sütöm. Forrón üvegekbe töltöm, s mint előbb lezárom, steril
lesz.
Medvehagymás zsír
10-15 dkg medvehagymát aprítva, néhány kanál felforrósított, olvasztott
zsírban (liba, kacsa vagy mangalica a legfinomabb) az előző módon
eljárva készítek el. Só ízlés szerint, mert ezt kenyérre kenve is lehet
használni. Lehet bele tenni még sült csirkemáj darabokat és / vagy
előzőleg vízben kicsit felpuhított, lecsepegtetett, aszalt
paradicsomdarabokat. Sterilen, forrón rakom el, mint az előzőket.
Medvehagymás fűszervaj
Egy-egy adag puha vajat összekeverek botmixerrel 5-10 db aprított
medvehagyma levéllel és ízlés szerinti sóval, borssal. Folpackba
csomagolva, adagokban fagyasztóba teszem, ha kell felengedek egy adagot.
Használható szendvicshez, sült és párolt húsokhoz
fűszervajként, a forró sültre olvasztva, párolt zöldségek párolásához
(akkor fele arányban olajjal kell keverni felhasználáskor), vagy
pürékhez.
Jótanács:
Amelyik üvegből kifogyott a medvehagyma készítmény jelöljük meg, hogy az
az üveg "medvehagyma-listás". Ezekbe a jövőben is csak medvehagyma
mehet. Még véletlenül se tegyünk bele lekvárt vagy befőttet, mert az is
medvehagymaízű lesz. Én is elég nehezen hittem el, hogy a kimosott,
kifőzött üvegbe töltött lekvárnak medvehagyma íze van, de így volt.
Egyszer a közeljövőben a medvehagyma-savanyításról is...
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!