Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt polgári tagozatával tüntette ki a köztársasági elnök az államalapítás ünnepén Bíró Lajost, a Bock Bisztró társtulajdonos-séfjét.
Bíró Lajos (59) több mint
negyven évet töltött különböző éttermek konyháiban szakácsként és
konyhafőnökként. (Életútjáról részletesebben itt olvashat).
Bár sokan addig is az egyik legkreatívabb magyar szakácsnak tartották,
szakmai életében a 2003-2004-es évek hoztak döntő fordulatot. Egyrészt
akkor találkozott az USA-ban élő Kiss Jánossal, aki a Hyatt
szállodalánc corporate séfje volt, s meghívta magához új
konyhatechnológiákat megismerni.
Másrészt akkor nyílt meg a
Bock bisztró, ahol teljes mértékben kiélhette alkotó fantáziáját. Az
étterem működésének négy éve alatt kollégáival közösen közel négyszáz
ételt komponált.
A Bock bisztró az eltelt pár esztendő során a
magyarországi vendéglátás élmezőnyébe került. Stabil helye van az
Alexandra étteremkalauzának legjobb tizenkettőjében, a Dining Guide
pedig 2008-ban az év legjobb éttermének választotta.
A
személyre szóló elismerések sem maradtak el, Bíró Lajost 2009-ben a
Magyar Vendéglátók Ipartestülete az Év Vendéglősének választotta, és az
Amerikai Séfakadémia is a tagjai közé fogadta. Most, augusztus 20-ikán
pedig a magyar állam is elismerte négy évtizedes szakmai munkásságát.
A Bock Bisztró végzett az első helyen a Dining Guide kiadvány által meghirdetett magyarországi éttermi versenyben. Az étterem újraérelmezett magyaros fogásaival nyerte el a zsűri tetszését.
Bíró Lajosnak, a Bock Bisztró konyhafőnökének Jesús Almagro spanyol
sztárséf adta át a díjat.
A
győztes Bock Bisztró "valódi tehetséggel, ízléssel és konyhai
technológiájával" tűnt ki a hazai éttermi mezőnyből, olvasható a www.diningguide.hu oldalon.
Bíró Lajos, a Bock Bisztró konyhafőnöke |
Bock
József villányi bortermelő nevét és borait adta az étteremhez, a Múzeum
étteremből is ismert Bíró Lajos pedig kreativitását hozta a hazai
viszonylatban szinte egyedi étterembe. Az étterem egy francia bisztró
világát idézi, az aznapi választékot krétával teleírt táblákról
olvashatják a vendégek.
A fogásokra a bisztrókra jellemző
egyszerűség és az alapanyagok iránti maximális tisztelet jellemző. A
Bock Bisztró előszeretettel kínálja az itthon elfeledett, a
csúcsgasztronómia által azonban rehabilitált belsőségeket, a sertés és
a marha méltatlanul elfeledett részeit. Természetesen azokra is
gondolnak, akik idegenkednek a "disznóságok" fogyasztásától.
A top tíz
A
díjkiosztó gálán résztvevő éttermek látványkonyhákat állítottak fel, és
a résztvevők megkóstolhatták a legjobbnak titulált éttermek
specialitásait. Az esti gálavacsorát a film címében szereplő
alapanyagokra, a csirkére, a halra és a királyrákra komponálták.
A
legjobb 10 közé a tavalyi mezőnyből az Arany Kaviár orosz ételeket
kínáló étterem, a Lou Lou és az átmenetileg bezárt Segal étterem került
be. A legszínvonalasabbak közé választották a Four Seasons Gresham
Palace rendezvényhelyszínné alakuló, modern nemzetközi, illetve fúziós
konyhát vezető Páva éttermét és a Fausto's éttermet is.
Új
szereplő a legjobbak közöt a Gerbeaud ínyenc étterme, az Onyx, a magyar
fogásokat kínáló Csalogány 26 és a pécsi JT Corso (volt Susogó),
továbbá a Somogy megyei Chateau Visz luxusétterem, amelynek konyháját
Eric Schröter, korábbi Michelin-csillagos séf vezeti.
Nem
vettek részt a versenyben azok az éttermek, amelyek a 2008 tavaszi
jelölési időszak után nyitottak, illetve újultak meg. Így kimaradt a
Miguel Rocha Vieira által irányított Costes étterem és Wang Quiang Új
Lanzhou nevű szecsuáni étterme, valamint a Litauszki Zsolt által
megújított Maligán.
A Dining Guide díjat 2004-ben alapította az
éttermi kalauz. A verseny célja a hazai étteremkultúra nemzetközi
szintre emelése és a vendéglátás minőségének javítása volt. A legjobb
éttermeket egy "ínyenc zsűri" választja ki, mégpedigy úgy, hogy az első
fordulóban az egyes tagok által javasolt 5-10 éttermet a bizottság
teszteli, és egy 1-10 pontos skálán értékeli. A zsűri tagjai nemcsak
kulináris szempontok alapján döntenek, hanem figyelembe veszik a hely
küllemét, az ételek és italok választékát, a személyzet felkészültségét
és a tisztaságot is.
Jesus Almagro (jobbra), a film főszereplője |
Bock Bisztró Erzsébet körút 43-49. (1) 321-0340 http://www.bockbisztro.hu/ |
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
A legjobb magyar éttermek