Világkonyha: Indiai lekvár

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A chutney, vagyis az indiai szósz lekvárra történő fordítása nem is igazán állja meg a helyét, hiszen egy pikáns, leggyakrabban húsokhoz kínált szószról van szó. A chutney általában egyszerre sorakoztat fel több típusú ízt, akár sósat, csípőset, édeset és savanyút egyben

 

A chutney egyébként inidai eredetű szó, a jelentése : "nyalni".Leginkább mind a tíz ujjunkat utána...

 

network.hu

Az ázsiai konyhákban a chutney pont olyan alapvető élelmiszer, mint mondjuk nálunk a ketchup, vagy a leveskocka. Bár hasonlít a lekvárhoz, az édeskés íz mellett kötelezően mindig édes, és egyben savanyú, és kissé csípős is. Pikantériáját a lgkülönbözőbb gyümölcsök, zöldségek és fűszerek merészen összeeresztett kombinációja adja.

 

Mint ahogyan lekvárt, chutney-t is mindenféle gyümölcsből készíthetünk. A legalkalmasabb, és leggyakoribb alapok azonban mégis az alma, a birsalma, barack, nektarin, szilva, áfonya, banán, narancs, és az ananász.(De létezik céklachutney, kókuszchutney, vagy kapros-uborkás chutney is!)

Eredetileg mangóból, és más trópusi növényekből készül,hagymával és mazsolával, de a helybéli alapanyagokból is igazi egzotikus ételkülönlegességeket készíthetünk, melyek a magyaros ízek tökéletes kiegészítő lehetnek.

Érdemes kísérletezni; a vadhúsok mellé áfonyaszósz helyett, torm, mustár, vagy ketchup helyett feltétlenül kínáljatok chutney-t! Kísérhetnek hideg, és főtt fogásokat is, kiválthatják a salátát ugyanúgy, mint mondjuk bármilyen savanyúságot.

 

network.hu

A chutney legelapvetőbb ízesítői a cukor és az ecet. A készítéshez válasszunk kristály- vagy barnacukrot, a gyümölcs aromájához illő, jó minőségű ecetet, ecetkülönlegességet (például a bazsalikomos málnaecetet) és jellegzetes ízű fűszereket.

A szósz elkészítéséhez leggyakrabban használt fűszerek a fokhagyma, a cayenne bors, a curry, kapor, gyömbér, koriander, a kardamom, szerecsendió, szegfűszeg, a tárkony, mustármag, kakukkfű, fahéj, a rozmaring és a zsálya.

A kész chutney-t kis mennyiségben, ízesítőként használjuk, mert nagyon tömény. Befőttes üvegben a hűtőszekrényben egészen sokáig eláll.

network.hu

 

 

 

Címkék: chutney csípős egzotikus fűszer india keleti lekvár pikáns savanyú szósz sós édes

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu