Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A chutney, vagyis az indiai szósz lekvárra történő fordítása nem is igazán állja meg a helyét, hiszen egy pikáns, leggyakrabban húsokhoz kínált szószról van szó. A chutney általában egyszerre sorakoztat fel több típusú ízt, akár sósat, csípőset, édeset és savanyút egyben
A chutney egyébként inidai eredetű szó, a jelentése : "nyalni".Leginkább mind a tíz ujjunkat utána...
Az ázsiai konyhákban a chutney pont olyan alapvető élelmiszer, mint mondjuk nálunk a ketchup, vagy a leveskocka. Bár hasonlít a lekvárhoz, az édeskés íz mellett kötelezően mindig édes, és egyben savanyú, és kissé csípős is. Pikantériáját a lgkülönbözőbb gyümölcsök, zöldségek és fűszerek merészen összeeresztett kombinációja adja.
Mint ahogyan lekvárt, chutney-t is mindenféle gyümölcsből készíthetünk. A legalkalmasabb, és leggyakoribb alapok azonban mégis az alma, a birsalma, barack, nektarin, szilva, áfonya, banán, narancs, és az ananász.(De létezik céklachutney, kókuszchutney, vagy kapros-uborkás chutney is!)
Eredetileg mangóból, és más trópusi növényekből készül,hagymával és mazsolával, de a helybéli alapanyagokból is igazi egzotikus ételkülönlegességeket készíthetünk, melyek a magyaros ízek tökéletes kiegészítő lehetnek.
Érdemes kísérletezni; a vadhúsok mellé áfonyaszósz helyett, torm, mustár, vagy ketchup helyett feltétlenül kínáljatok chutney-t! Kísérhetnek hideg, és főtt fogásokat is, kiválthatják a salátát ugyanúgy, mint mondjuk bármilyen savanyúságot.
A chutney legelapvetőbb ízesítői a cukor és az ecet. A készítéshez válasszunk kristály- vagy barnacukrot, a gyümölcs aromájához illő, jó minőségű ecetet, ecetkülönlegességet (például a bazsalikomos málnaecetet) és jellegzetes ízű fűszereket.
A szósz elkészítéséhez leggyakrabban használt fűszerek a fokhagyma, a cayenne bors, a curry, kapor, gyömbér, koriander, a kardamom, szerecsendió, szegfűszeg, a tárkony, mustármag, kakukkfű, fahéj, a rozmaring és a zsálya.
A kész chutney-t kis mennyiségben, ízesítőként használjuk, mert nagyon tömény. Befőttes üvegben a hűtőszekrényben egészen sokáig eláll.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Édesség Indiából - Bollywood-i répatorta
Főzzünk lekvárt!
Az ősmagyar konyha fűszerei - a tárkonyt és a csombort mi hoztuk Európába
Red Bull a természetből - élénkítő növények