Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
15 éve | B Klári | 1 hozzászólás
Az uniós kormány közleménye szerint a magyar specialitás egy brit halkészítménnyel, a Grimsby füstölt hallal egy időben kerül a listára, amelyen eddig összesen mintegy 850 tradicionális áru sorakozik. Ezek nevét vagy földrajzi megjelölését más nem használhatja - írta az MTI, hozzátéve, hogy a brüsszeli védettség egyúttal azt is jelenti, hogy az EU segít reklámozni, még szélesebb körben megismertetni ezeket az árucikkeket.
A hajdúsági tormatermelők és -feldolgozók örömmel fogadták a hírt -
reagált a brüsszeli bejelentésre Lakatos György, a létavértesi Madit
Kft. ügyvezető igazgatója.
Tájékoztatása szerint több éve
dolgoznak azon, hogy védetté nyilvánítsák ezt a speciális hajdúsági
növényt. Emlékezetett rá, hogy megalakították a Magyar Zöldség-Gyümölcs
Terméktanács torma-tagozatát is.
Hajdú-Bihar megye keleti
térségében 6-7 településen, mintegy kétezer hektár területen
termesztenek tormát. A növény több ezer gazdának biztosít megélhetést
és sok ezer azoknak az alkalmi munkavállalóknak a száma, akik a tavaszi
ültetéskor és az őszi betakarításkor dolgoznak a földeken.
Az idei szezon most, október végén kezdődött, s december végéig felszedik a növény 80-90 százalékát - mondta a szakember.
Lakatos
György tájékoztatása szerint cégük mintegy 1 500 tonna tormát dolgoz
fel évente, a késztermék 90 százalékát exportálják, elsősorban
Németországba, Lengyelországba, Svédországba és Csehországba.
A
Madit Kft. ügyvezető igazgatója reményét fejezte ki, hogy az immár
védett hajdúsági torma brüsszeli népszerűsítése is hozzájárul ahhoz,
hogy a mostani nehéz gazdasági helyzetben is növekedjen a torma
fogyasztása itthon és az uniós országokban.
Magyarországról
eddig csak a szegedi és a budapesti (közismertebb nevükön a Pick és a
Herz) téliszalámikat jegyezték be a védett termékek közé.
Tormamártás
A torma az egyik legősibb nyersanyag, illetve ízesítő.
A torma - mint minden más aromában gazdag fűszernövény - étvágygerjesztő, gyomorerősítő hatással bír. Jó hatással van a vérkeringésre is.
Ízletes, egészséges felhasználásának csak a fantáziánk szabhat határt.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!