Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Személy szerint az ehető virágokból készült édes és sós ételek iránt kezdtem érdeklődni. Eljátszom a gondolattal, hogy
fehércsokis levendulafagyit, krémet vagy tejszínes levendulás sütit készítek. Igazán trendi ínyencség lehet még belőle.
Nagyanyáink még természetes hangon beszélnek nekünk levendulás ételekről, már ha sikerül őket kifaggatnunk, mi, fiatalabb konyhatündérek viszont egy kis internetes kutakodásra szorulunk. Lássuk, mit tud ez az apró szemû lila virág és mire használható a konyhában?
Lelkesíthet rögtön a tudat, hogy a levendulatea nyugtató és emésztést javító hatású. Oldja, csillapítja a feszültséget, enyhíti a gyomor- és bélpanaszokat, fokozza az epeműködést. Feltételezhető, hogy ezeket a jó tulajdonságait az ételekben is kifejti majd...
Ha láttál már francia művészfilmet, bizonyára volt benne szó levenduláról valamilyen formában. Épp betakarították, mikor a dél-franciaországi dombok között kocsikázott a főhős vagy levendulalikört szürcsöltek stb.
A levendulának nagy kultusza van a mediterrán országokban,
különösen Dél- Franciaországban, ahol nemcsak a süteményeket ízesítik a
híres levendulamézzel, friss virágával vagy az abból készült
levendulás cukorral, de egy-egy csirke-, nyúl- vagy sertésraguba is
gyakran kerül a provence-i mezőkről származó gyógynövényből.
A levendulaméz itthon sajnos még kuriózumnak számít; az
ínyencboltokban többnyire portugál, illetve francia eredetű kapható,
bioboltokban nagy ritkán előfordul magyar termelő áruja is. Pedig a
magyarországi területről (a Csongrád és Békés megyei levendulamezőkről)
származó növény nagyon jó minőségű, magas beltartalma miatt jó hírneve
van a nagyvilágban. A levendula virága, illetve az abból készült
filteres tea gyógynövényboltokban kapható, elérhető áron. Magam is onnan szerzem be és hetente készítek belőle más gyengébb fűszerekkel (csalán, cickafark, körömvirág..) teát.
Ugye milyen szép?
A keskenylevelű levendula évszázadok óta nem csak dísznövényként, hanem gyógynövényként is ismert. A növény virágait használja a népi gyógyászat, amely illóanyagokban gazdag. Teáját idegnyugtató, görcsoldó főzetként tartják számon, de ismert ezenkívül fejfájás csillapító és fertőtlenítő hatása is. Alkalmazzák még nyugtalanság, rossz közérzet, alvászavarok és rovarcsípések kezelésére is.
A levendula legfőbb hatóanyaga egy kellemes illatú illóolaj (linalool, linalil-acetát), de tartalmaz még flavonoidokat, cseranyagokat, kumarinokat is.
Hogyan használjuk a konyhában?
Virágával feldobhatjuk a házi befőzésű lekvárok ízét (pl. alma,
szilva stb.), vagy elkészíthetjük belőle saját levendulás cukrunkat
vagy tinktúránkat is.
Ha bátrabb vagy, óvatosan főzelékekbe, levesekbe, saslikpácba, disznóból készült szaftos ételekbe is belecsempészhetsz egy csipetnyit a száraz virágból. Fűszersóba is őrölhető vagy pirítás alatt lévő fokhagymához, hagymához is mehet pár szem. Írd le a cikk alá mi sül ki belőle :-)
Maradjunk azonban az édes recepteknél, hogy lépésről-lépésre haladjunk a megszokással...
Levendulás cukor: Csomagolj 2-3 evőkanál levendulavirágot (gyógynövényboltokban 40 grammos kiszerelésben kapható) muszlinkendőbe vagy gézbe, és tedd egy kristálycukorral megtöltött befőttesüveg tetejére. Zárd be az üveget, és néha rázogasd össze. Néhány nap után a kristálycukor átveszi a levendulavirág illatát. Később a levendulacsomag eltávolítható.
Egy másik variáció szerint a levendulavirágot és a cukrot (kb. 35 dkg
cukorhoz 4 evőkanál levendulavirág) felváltva, rétegezve is bele lehet
tenni az üvegbe, de felhasználása előtt a kivett mennyiséget
mindenképpen szitáld át!
Levendulás porcukor:
Egy kiskanál levendulavirágot és
kristálycukrot (kb. 5-6 evőkanál) elektromos kávédarálón őrölj
porcukorrá. Ha a levendulvairág még így is „szálkás” lenne, akkor egy
teaszűrőn szitáld át, hogy a törmelékes része fennmaradjon.
Levendulaeszencia:
Egy szélesebb üvegbe szórj 2
evőkanál szárított levendulát, öntsd fel 1 dl tiszta (kb. 70%-os
gyógyszertári) alkohollal. Zárd le az üveg tetejét, és tedd sötét
helyre. Naponta rázogasd át, két hét múlva szűrd le a levendulát, az
eszenciát pedig tárold zárható, sötét üvegben. Úgy működik, mint a
vaníliaeszencia, süteményekbe elég egy kiskanálnyit tenni belőle.
Levendulaolaj:
Jól zárható üvegbe szórj 2-3 evőkanál
szárított levendulavirágot, öntsd fel 2,5 dl olívaolajjal. Napos, meleg
helyen hagyd érlelni, majd egy hét után szűrd le!
Használhatod salátákba, mártásokhoz de még pirítós kenyérre is.
A levendula május végétől július elejéig virágzik, friss virágai ebben az időszakban édességek és saláták ízesítésére használható, de befőzés során lekvárok különleges fűszere is lehet.
A levendula szárítással egész évre tartósítható. A levendulavirágok száríthatók száron és önmagukban is, de sohasem tűző napon. A leszedett virágokat vékony rétegben, tálcán célszerű szárítani, míg ha szárral együtt gyűjtöttük be, akkor apró csokrokban, lelógatva. Mindig csak a szép, kártevőktől mentes virágokat használjunk fel.
Várom saját levendulás kisérleteid eredményéről a beszámolókat.
Végül néhány levendulás recept még a Nők Lapja Caféból, csak hogy növelje az önbizalmad :-)
Levendulás limonádé
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!