Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Cékla sajnos ritkán kerül asztalunkra. Általában télen és csak savanyúságként fogyasztjuk Magyarországon, pedig nyártól őszig kapható a friss, gyenge cékla, ami a legízletesebb. Zöld levelei is ehetők, sajnos ezt sem szoktuk felhasználni, pedig nagyon finom, édeskés ízű.
Jó lenne egyre gyakrabban fogyasztani, mert nagyon gazdag mangánban,
káliumban, magnéziumban, typtophanban (esszenciális aminósav), vasban, rézben, foszforban, C-vitaminban és étkezési rostban.
Úgy tartják számon, mint az egyik
legjobb eszközt a szívbetegségek, születési rendellenességek és
daganatos betegségek megelőzésében.
Vörös színét a cékla gazdag pigment tartalmától kapja. Ez a
betacián, ami nagyon hatékony rákellenes szer.
Állatkísérletekben már
bebizonyosodott, hogy céklarosttal etetett állatokban megnő, két nagyon
fontos antioxidáns enzim aktivitása a májban. Mint tudjuk, a máj
szervezetünk méregtelenítő szerve. Itt bontódnak le a méreganyagok és
közömbösítődnek. A folyamat közben sok szabadgyök képződik. Az említett
két enzim megvédi a májsejteket a szabadgyökök károsító hatásától.
A céklarosttal etetett állatoknál megnőtt a vastagbélben a
speciális immunsejtek száma. Ezek feladata az abnormális sejtek
felfedezése és közömbösítése.
A cékla fogyasztásának jótékony hatása ezzel még nem fejeződik be. Ezek után felvetődik a kérdés, hogyan fogyasszuk?
Nyersen salátába, de készíthetnek
belőle levest is. Köretként sütőben sütve, burgonyával vagy önmagában,
amit Jamie Olivérnél láttunk. A cékla rákellenes hatása hő hatására
csökken, ezért jó, ha nyersen is fogyasztjuk.
Az oroszok kedvenc étele a borscs,
aminek egyik fő alapanyaga a cékla. Ez egy nagyon egészséges leves. A „Bűvös szakácsban” az igazi orosz borscs receptjét közölték.
Ajánlhatjuk a céklás,
zelleres salátánkat, aminek öntetét olíva olajjal készítettük el.
Mindent nyersen használunk fel, így a rák ellen védő összetevők
maradéktalanul fejtik ki jótékony hatásukat. Receptjét cikkünk végén
olvashatjátok.
A cékla áldásos hatását tovább folytathatjuk. Gyomorrákban szenvedő betegeknél az orvosok megfigyelték a gyümölcslevek és zöldséglevek
hatását a nitrozaminokra. Ezek rákmegelőző állapotban található
vegyületek, és a gyomorban képződnek a nitrátból. A cékla lé hatásos
fegyver sejt mutáció ellen, amit a nitrozamin okoz. Megjegyezzük, hogy
nitrátot a húskészítmények tartósítására használnak.
A céklának nem csupán
antioxidáns hatását vizsgálták állatokban. Azt is megállapították, hogy a
koleszterin szintre, így az érrendszer állapotára is kedvezően hat.
A céklában található betain a gyulladásoktól is védi
szervezetünket, ezt görög kutatók tették közzé az American Journal of
Clinical Nutrition című folyóiratban A cékla, spenót és teljes kiőrlésű
gabonatermékek a betain legjobb forrásai.
Mivel a cékla sok B-vitamint tartalmaz, ami nélkülözhetetlen a
szövetek normális növekedéséhez, ezért fogyasztása véd a születési
rendellenességektől. A napi folát szükséglet 400 mikrogramm. Egy csésze
főtt cékla 136 mikrogramm folátot tartalmaz. Várandósoknak ezért
ajánlhatjuk, hogy a céklát valamilyen formában iktassák be étrendjükbe!
Céklás, zelleres saláta
A
legjobb, ha friss, fiatal, hosszúkás formájú céklát választunk. Ezt
lereszeljük vagy felkockázzuk. A céklával megegyező mennyiségű zellert
is felaprítjuk. Újhagymát vagy vöröshagymát, akár lilát, apróra vágunk.
Elkészítjük az öntetet. Egy tojás sárgához kevés citromlevet
adunk. Folyamatosan és gyorsan keverve az olíva olajat lassan öntjük
hozzá. Ezt végezhetjük elektromos keverővel is. Sűrű, krémes állagú
keveréket kapunk. Ez valójában majonéz, mivel azonban olíva olajjal
készítettük, egészséges. Kefirrel vagy joghurttal hígítjuk. Kevés
összezúzott fokhagymát, borsot adunk még hozzá, akinek feltétlenül
fontos, az sót is tehet bele. Ráöntjük a nyers zöldségekre, jól
összekeverjük. Diót, napraforgómagot vagy mandulát szórjunk a tetejére.
Aki szereti, mindezt még parmezánnal is kiegészítheti.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!