Világkonyha: Céklát enni egészséges és kellemes!

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2473 fő
  • Képek - 355 db
  • Videók - 73 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 34 db
  • Linkek - 597 db

Üdvözlettel,

Világkonyha Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Cékla sajnos ritkán kerül asztalunkra. Általában télen és csak savanyúságként fogyasztjuk Magyarországon, pedig nyártól őszig kapható a friss, gyenge cékla, ami a legízletesebb. Zöld levelei is ehetők, sajnos ezt sem szoktuk felhasználni, pedig nagyon finom, édeskés ízű.



Jó lenne egyre gyakrabban fogyasztani, mert nagyon gazdag mangánban,














 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

káliumban, magnéziumban, typtophanban (esszenciális aminósav), vasban, rézben, foszforban, C-vitaminban és  étkezési rostban.

 

Úgy tartják számon, mint az egyik legjobb eszközt a szívbetegségek, születési rendellenességek és daganatos betegségek megelőzésében. Vörös színét a cékla gazdag pigment tartalmától kapja. Ez a betacián, ami nagyon hatékony rákellenes szer.

Állatkísérletekben már bebizonyosodott, hogy céklarosttal etetett állatokban megnő, két nagyon fontos antioxidáns enzim aktivitása a májban. Mint tudjuk, a máj szervezetünk méregtelenítő szerve. Itt bontódnak le a méreganyagok és közömbösítődnek. A folyamat közben sok szabadgyök képződik. Az említett két enzim megvédi a májsejteket a szabadgyökök károsító hatásától.
A céklarosttal etetett állatoknál megnőtt a vastagbélben a speciális immunsejtek száma. Ezek feladata az abnormális sejtek felfedezése és közömbösítése.

A cékla fogyasztásának jótékony hatása ezzel még nem fejeződik be. Ezek után felvetődik a kérdés, hogyan
fogyasszuk?


Nyersen salátába, de készíthetnek belőle levest is. Köretként sütőben sütve, burgonyával vagy önmagában, amit Jamie Olivérnél láttunk. A cékla rákellenes hatása hő hatására csökken, ezért jó, ha nyersen is fogyasztjuk.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az oroszok kedvenc étele a borscs,


aminek egyik fő alapanyaga a cékla. Ez egy nagyon egészséges leves. A „Bűvös szakácsban” az igazi orosz borscs receptjét közölték.

Ajánlhatjuk a céklás,
zelleres salátánkat, aminek öntetét olíva olajjal készítettük el. Mindent nyersen használunk fel, így a rák ellen védő összetevők maradéktalanul fejtik ki jótékony hatásukat. Receptjét cikkünk végén olvashatjátok.

A cékla áldásos hatását tovább folytathatjuk. Gyomorrákban szenvedő betegeknél az orvosok megfigyelték a gyümölcslevek és zölds
églevek hatását a nitrozaminokra. Ezek rákmegelőző állapotban található vegyületek, és a gyomorban képződnek a nitrátból. A cékla lé hatásos fegyver sejt mutáció ellen, amit a nitrozamin okoz. Megjegyezzük, hogy nitrátot a húskészítmények tartósítására használnak.

A céklának nem csu
pán antioxidáns hatását vizsgálták állatokban. Azt is megállapították, hogy a koleszterin szintre, így az érrendszer állapotára is kedvezően hat.

A céklában található betain a gyulladásoktól is védi szervezetünket, ezt görög kutatók tették közzé az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban A cékla, spenót és teljes kiőrlésű gabonatermékek a betain legjobb forrásai.
 
Mivel a cékla sok B-vitamint tartalmaz, ami nélkülözhetetlen a szövetek normális növekedéséhez, ezért fogyasztása véd a születési rendellenességektől. A napi folát szükséglet 400 mikrogramm. Egy csésze főtt cékla 136 mikrogramm folátot tartalmaz. Várandósoknak ezért ajánlhatjuk, hogy a céklát valamilyen formában iktassák be étrendjükbe!
 




Céklás, zelleres saláta


A legjobb, ha friss, fiatal, hosszúkás formájú céklát választunk. Ezt lereszeljük vagy felkockázzuk. A céklával megegyező mennyiségű zellert is felaprítjuk. Újhagymát vagy vöröshagymát, akár lilát, apróra vágunk.
Elkészítjük az öntetet. Egy tojás sárgához kevés citromlevet adunk. Folyamatosan és gyorsan keverve az olíva olajat lassan öntjük hozzá. Ezt végezhetjük elektromos keverővel is. Sűrű, krémes állagú keveréket kapunk. Ez valójában majonéz, mivel azonban olíva olajjal készítettük, egészséges. Kefirrel vagy joghurttal hígítjuk. Kevés összezúzott fokhagymát, borsot adunk még hozzá, akinek feltétlenül fontos, az sót is tehet bele. Ráöntjük a nyers zöldségekre, jól összekeverjük. Diót, napraforgómagot vagy mandulát szórjunk a tetejére. Aki szereti, mindezt még parmezánnal is kiegészítheti.

 

Céklás receptek

Címkék: cékla

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu