Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát B Klári indította 14 éve
Tudtad-e, hogy a pogácsa régen egy nagy lepény volt, kb olyan, mintha pogácsaszaggatóként egy szitát használnál.
Ma már több méretben és a legkülönfélébb anyagok kíséretében készülhetnek pogácsák, általában kedves kis gombóckák.
Írjuk le, mi hogyan készítjük, milyen anyagokból és mikor, kinek sütjük. Ha emlékszel a recepted történetére, kitől, hol, milyen körülmények között hallottad, készítetted először, írd ide azt is, mert érdekes.
Hozzászólások eddig: 15
B Klári üzente 14 éve
Katanyaka kipróbált teljes kiőrlésű pogácsája:
Legyen a kezed ügyében:
40 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
20 dkg zabpehelyliszt ( Veránál mind a 60 dkg tk. tönköly volt )
10 dkg bio margarin
2 – 2,5 dl rizstej ( Veránál csak 2 dl, de nekem úgy kezelhetetlen volt a tészta )
1 tasak szárított VAGY 25 gramm friss élesztő
1 evőkanál tengeri só ( én növeltem ennyire a mennyiséget )
pici bors
1 mokkáskanál nádcukor
4 evőkanál mag ( nálam most len – és napraforgómag volt kéznél )
Így használd a hozzávalókat:
A langyos tejből, az élesztőből és cukorból kovászt készítek, kimérem a lisztet, a sót, borsot, magokat, összekeverem és a margarinnal alaposa összegyúrom. 40 – 50 fokos sütőben hagyom kb. 1 órát kelni, ekkor ismét megdolgozom a tésztát, kinyújtom, kiszaggatom, ha nem felejtem el, bevagdosom a tetejét még szaggatás előtt, aztán tepsire pakolom, hagyom még pihenni a pogikat és 190 fokos sütőben, vastagságtól függően 10 – 15 percig sütöm.
Nagy Andrásné Katalin üzente 14 éve
B Klári üzente 14 éve
Nagyon örülünk az egyszerűen elkészíthető, praktikus sajtos pogácsa receptnek és a két tepertős receptnek, ami eddig nagyon hiányzott!
[Törölt felhasználó] üzente 14 éve
Finom tepertős pogácsa
5 dkg. élesztőt kevés langyos tejben felfuttatunk, hozzáadunk 2 tojás sárgáját, majd 70 dkg. liszttel, kevés sóval, közepes keménységű tésztát dagasztunk.
25 dkg. tepertőt ledarálunk, simára keverjük 10 dkg. margarinnal.
A tésztát megkelesztjük, kinyújtjuk, rákenjük a tepertőt, háromszor hajtogatjuk, miközben hűvös helyen pihentetjük. Kinyújtjuk 2 cm vastagra, szaggatjuk, tetejét bevagdaljuk, tojással kenjük és közepesen meleg sütőben pirosra sütjük.
Finom tepertős pogácsa
3 dkg. élesztőt kevés tejben felfuttatunk. Hozzáadunk 2 tojás sárgáját, összekeverjük. 50 dkg. lisztet sózunk, az élesztővel és kevés tejjel közepes keménységű kelt tésztát dagasztunk.
25 dkg. tepertőt ledarálunk, és simára keverjük 6 dkg. margarinnal.
A tésztát megkelesztjük, kinyújtjuk, rákenjük a tepertőt, háromszor hajtogatjuk. Pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, tojással kenjük és közepes lángon sütjük.
Dienes Józsefné üzente 14 éve
Le írom hogy én hogy sütöm a pogácsát! 1kg liszthez 5dkg élesztő 1félliter tej 25dkg vaj vagy margalin 2db tojássárgája ezt gyengére gyúrom és hagyom kelni fél órát mikor meg kelt kínyujtom és kiszaggatom a tetejét meg szorom sajtal és tepsiberakom pihentetem 20percig és 180fokon kisütöm én a gyermekeimnek szoktam sütni nagyon szeretik azért így sütöm mert az anyúkám tol tanultam
B Klári üzente 14 éve
Köszönjük szépen a családi kötődéssel élvezetessé tett leírást, amin keresztül még a legkezdőbbek is bátran megsüthetik első pogácsájukat!
Jó lehet most Ausztráliában a meleg ellenére. Itt épp hull a hó...micsoda különbség.
A pogácsa receptje nagyon tetszik, mivel az összetevői révén igen kiadós és mégis variálható.
A második mártás lehet pl. Cheddar sajt helyett vagy mellett tökmag, szezámmag, dió vagy más sajtok is. Lehet kísérletezni!
Zsidek László üzente 14 éve
Magyar barátainkhoz megyünk este vendégségbe, és arra gondoltunk, hogy meglepjük őket egy kis hungarikummal, vegyes gyümölcslevessel, és pogácsával. Eszembe jutott, hogy Anyám gyakran ezt sütött amikor vendégeket vártunk. Amikor már nem tehette, Apám folytatta ezt a hagyományt, most már rajtam a sor, és e-szerint készítettük el. Ez körölbelüli recept, mert nincs mérlegem (anyukámnak sem volt).
Előkészület:két evőkanál lisztet csipet cukorral fél deci meleg tejjel és egy csomag szárított élesztővel elkevertem egy tálba és konyharuhával letakarva felfuttattam. Kb. 70 dkg lisztet, 25 dkg vajjal elmorzsoltam , hozzákevertem 1 teáskanál sót.
Dagasztás: a vajas liszthez adtam a kovászt, 2,5 dl. tejfölt, két tojás sárgáját, és könnyedén tésztává gyúrtam.
Pihentettem kb fél órát.
Majd ellapítgattam, vékonyan becsíkoztam és 2x2 kockákra vágtam. Egy evőkanál tejet, egy tojás sárgáját összekevertem, és először ebbe, majd majd reszelt Cheddar sajtba mártottuk, és majd tepsibe rakosgattuk. Itt már Juditom és a 3 éves Barnám is besegített (lehet, hogy ő veszi át a stafétát?) . Ismét pihentettem egy fél órát , és 180 fokon megsütöttem amíg a teteje szépen megpirult.
Miért alaktalan?
Milyen eszközöm nem volt: Nyújtódeszka, nyújtófa, pogácsaszaggató, kenő ecset, sajtreszelő, kipróbált sütő. Mindezért.
Mi volt: 42 fok árnyékban
B Klári üzente 14 éve
Diós pogácsa
Hozzávalók:
30 dkg darált dió,
60 dkg liszt,
1 tojás sárgája,
12 dkg zsír,
sütõpor,
élesztõ,
só,
tejföl.
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, kelesztjük (pihentetjük), majd kinyújtjuk, bevagdaljuk a tetejét és szaggatjuk majd közepes hőmérsékleten megsütjük.
B Klári üzente 14 éve
Tökmagos pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt
1 tojás (+ 1 a kenéshez)
1 kávéskanál zsír
3 evőkanál tökmagolaj
15 dkg pirított tökmag
2 dl tejföl
5 dkg juhtúró
1 dkg élesztő
Elkészítés:
Az élesztőt elmorzsoljuk, majd a hozzávalókat - a tökmag kivételével - összegyúrjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, pár percig pihentetjük. 15 dkg tökmagot 3 részre osztunk, 1 részt egyenletesen a kinyújtott tésztára szórunk, majd a tésztát behajtogatjuk, és negyed órát pihentetjük. Ezt még 2x ismételjük. Pihentetés után két ujjnyi vastagra nyújtjuk, és közepes méretűre szaggatjuk. Sütés előtt a pogácsák tetejét felvert tojással megkenjük. 190-200 fokos sütőben 20-25 percig, pirulásig sütjük.
Tanácsok:
A kiszaggatott tésztát több rétegben sütőpapírra téve dobozban le is lehet fagyasztani! Nagyon finom - érdemes kipróbálni!
ostkati
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás