Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Világkonyha Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Világkonyha Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát B Klári indította 13 éve
Augusztus-szeptemberben egyszerre sok gyümölcs szakad a nyakunkba ha terem és a piacon is ilyenkor lehet legjobb áron hozzájutni.
Mit csináljunk belőle, hogyan tartósítsuk?
Hozzászólások eddig: 3
B Klári üzente 13 éve
Drága cukor helyett készítsünk mustszirupot vagy mustmézet!
A mustszirup vagy pekmez, peszmeg főzéssel besűrített szőlőmust. DK-Dunántúlon készítik magyarok, délszlávok és németek egyaránt. A mustot a tűzhelyen főzik, térfogatának ötödére, hatodára sűrítik, s végül sütőtökdarabokat tesznek bele. A kész pekmez híg lekvárszerű halmazállapotú, cserépfazékban teszik el. Lekvárszerűen, kenyérrel mártogatva fogyasztják. Mintájára főként a németek bodza- és cukorrépa-pekmezt is készítettek.
A pekmez régi kedvelt török édesség, a szőlőlé ilyen formában való fogyasztását a mohamedán vallás nem tiltja. – A szó és a készítmény DK-Európában az oszmán hódoltság nyomán terjedt el. A magyarok valószínűleg közvetlenül a törököktől tanulták, neve nálunk hangátvetéssel peszmeggé alakult. Színe és íze nyomán méz, szőlőméz, mustméznek is nevezték.
B Klári üzente 13 éve
Mustban főtt sütőtök malacsült és hagymás burgonya mellé
Hozzávalók
1 liter musthoz annyi megtisztított, felkockázott sütőtök, amennyit a must ellep, 8-10 szem egész bors, kávéskanálnyi só, 1 dl 10 %-os ecet és 2 l víz az előkészítéshez
Elkészítés
A sütőtököt meghámozva, felkockázva 2 l vízből és 1 dl 10 %-os ecetből készült lébe tesszük és egy órán át állni hagyjuk. Ezután jól leöblítjük. Egy liter mustot lábosba öntünk, hozzáadjuk a borsszemeket és a sót, majd felforraljuk. Ekkor annyi sütőtökkockát adunk hozzá, amennyit a must ellep. Addig főzzük, amíg a tökbe egy fogpiszkálót könnyen bele tudunk szúrni, de ne főzzük túl puhára. A mustban hagyjuk kihűlni, majd üvegekbe rakjuk, üvegenként csipetnyi szalicilt teszünk a tetejére, lezárjuk és hűvös helyen tároljuk, nem kell kigőzölni.
B Klári üzente 13 éve
Itt egy birsalmasajt-szőlő recept
2 l must
birsalma
50 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
A birsalmát egy kevés vízzel megfőzzük, majd átpasszírozzuk. A must felét elfőzzük, majd annyi birsalmapépet keverünk hozzá, hogy sűrű legyen. Hozzáadjuk a cukrot és a citromhéjat, majd folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg egy tányérra cseppentve gyorsan kocsonyás nem lesz. Utána vízzel kiöblített tepsibe öntjük, majd jól szellőző helyen megszárítjuk. Felszeletelve, porcukorral meghintve tároljuk.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás